Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5322
Mărime: 136.86KB (arhivat)
Publicat de: Stana Spiridon
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: C.Barbaros
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. 1. Ce este cultura politica? 3
  2. 2. Socieatetea civila 7
  3. 2.1. Rolul societatii civile 9
  4. 2.2. Societatea civila- conditie a unei societati democratice.10
  5. 3. Istoricul organizatiilor nonguvernamentale..14
  6. 3.1. Aparitia si dezvoltarea sectorului nonguvernamental.14
  7. 3.2. Definitia organizatiei nonguvernamentale..16
  8. 3.3. Functiile sectorului nonguvernamental 17
  9. 3.4. Rolul organizatiilor nonguvernamentale.17
  10. 3.5. Categorii de organizatii nonguvernamentale..18
  11. 3.6. Functionarea organizatiilor nonguvernamentale.19
  12. 3.7. Regulamente 20
  13. 4. Concluzie 20
  14. Bibliografie 21

Extras din referat

1. Ce este cultura politica?

Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile cercetatorilor americani.

Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeasi realitate cu multe secole inainte de aparitia acestei expresii, termeni utilizati intr-un discurs enciclopedic, cu o conotatie contemplativa sau metafizica. Dar de aceasta data expresia a fost astfel definita (de pe pozitiile filosofiei pragmatice) incat sa poată fi utilizata pentru a compara sistemele si regimurile politice contemporane, pentru a desprinde tendinte, reguli si mecanisme de interventie in viata politica in sensul adancirii democratiei, a sporirii eficientei activitatilor de guvernare, de gestiune a afacerilor publice.

Primele studii empirice, sociologice au fost dedicate deci culturii politice a democratiei si structurilor, proceselor sociale care o sustin.

Gabriel A. Almond si Bingham G. Powell, in 1966, scriau: „Cultura politica este un model de atitudini intelectuale si de orientari fata de politica manifestate in randul membrilor unui sistem politic. Ea este un domeniu subiectiv care sta la baza actiunilor politice si care le confera importanta. Astfel de orientari individuale cuprind cateva elemente: orientari cognitive, exacte sau mai putin exacte, pe tema subiectelor si convingerilor politice, orientari emotionale, sentimentul atasarii, angajarii, respingerii in raport cu subiectele politice si orientari estimative, aprecieri si opinii pe tema unor subiecte politice, ceea ce, de obicei, presupune aplicarea unor standarde apreciative privind subiectele si evenimentele politice”. Cu alte cuvinte, cultura politica reprezinta intreaga retea de orientari, atitudini, convingeri si valori prin care individul se raportează la sistemul politic.

In acelasi spirit, Lucian W. Pye concepea cultura politica drept un set de credinte si atitudini care dau sens vietii politice si care ofera regulile menite sa regleze comportamentul politic. Ea cuprinde atat idealurile politice, cat si normele cu care se opereaza in politica.

La fel, politologul englez Al. Ball considera ca in ansamblul ei, cultura politica se compune din atitudini, credinte, emotii si valori ale realitatii legate de viata politica.

Iar francezul Y. Schemeil prefera expresia „culturi politice”, care ar sugera pluralismul cultural, pentru ca in realitate nu exista o cultura politica unica, pot insa exista note comune ale acestor multiple culturi politice: atitudinea fata de sistemul politic, credintele si semnificatiile politice pertinente pentru o colectivitate.

Toate aceste definitii ale culturii politice au ca numitor comun faptul ca infatiseaza predilect dimensiunea subiectiva a practicii politice, se refera explicit la dimensiunile psihologice ale politicului care sunt, in esenta, trei: cognitiva (cunostinte, explicatii, interpretari, anticipari referitoare la evenimentele politice interne si externe); afectiva sau emotionala (exprimata in afecte, disponibilitati afective, sentimente, pasiuni etc.), care au un rol evident in formarea atitudinilor, a crezului politic si dimensiunea evaluativa exprimata in judecatile de valoare cu referire la evenimentele si procesele politice in functie de scara de valori la care individul a aderat. Evident, aceste trei dimensiuni ale culturii politice sunt corelate sistemic si functional rezultand trei stari de spirit ale populatiei in raport cu politicul: aprobare, apatie si alienare. In functie de modelul in care se combina elementele cognitive ale culturii politice cu cele afective si evaluative, rezulta dupa G. Almond si Sidney Verba urmatoarele tipuri de cultura politica:

a) Cultura politica parohiala (locala sau provinciala) specifica societatilor traditionale, comunitatilor care nu constientizeaza importanta problemelor de interes national si mondial si nu au interese pentru valorile si mecanismul sistemului politic national. Adica este cultura politica a satului, a etniei, a regiunii unde biserica, scoala si primaria sunt institutiile de referinta. Cunostintele, sentimentele si judecatile de valoare sunt orientate spre aceste structuri locale.

b) Cultura politica de supunere (de subordonare) corespunde unor comunitati reglate de valori nationale. In cadrul societatilor respective, agentii actiunii politice sunt constienti de existenta sistemului politic dar se multumesc cu o atitudine de pasivitate in privinta participarii la viata politica, la luarea deciziilor. Aceasta pentru ca ei cred ca sistemul politic este astfel cladit incat le va fi protejata viata si personalitatea fara a-si exprima initiative si cerinte in raport cu autoritatea de stat. Adica sistemul va functiona bine, avantajele vor fi bune pentru toti cetatenii daca vor respecta deciziile si regulile corespunzator unei etici a supunerii.

c) Cultura politica participativa, care corespunde sistemelor democratice, este rezultatul proceselor educationale dezvoltate si a unui grad inalt de organizare, reflectand si experientele politico-sociale specifice tarilor democratice. Cetatenii poseda un ansamblu de mijloace subiective si de abilitati, de priceperi si deprinderi de a le utiliza rational in scopul de a influenta luarea deciziilor, desfasurarea evenimentelor politice, reprezentarea sau de a opri acele decizii administrative care le-ar afecta negativ interesele.

Aceste tipuri de culturi politice coexista in societatile contemporane, se combina, se influentează reciproc, fuzioneaza ori se impletesc in randul indivizilor care formeaza comunitatea politica a tarii respective. Astfel, de pilda, cetateanul unei societati politice participative nu este orientat doar spre participarea activa in politica, el este in acelasi timp supus legilor si autoritatii si este un membru al unui grup cu o cultura parohiala. Orientarile politice ale unui individ contin in grade diferite elemente ale culturii parohiale, de supunere si participative. La fel orice cultura politica particulara cuprinde aceleasi trei tipuri de elemente combinate in proportii specifice fiecareia.

G. Almand si S. Verba au intreprins o cercetare ampla intre 1958-1963 in cinci tari: S.U.A., Anglia, Italia, Germania si Mexic, pe un esantion de 1000 de subiecţti anchetati in fiecare tara. Scopul cercetarii a fost de a descoperi fundamentele culturale ale democratiei. Considerand gradul de participare (exprimat in performante practice) a cetatenilor la functionarea unui sistem democratic ca valoare centrala a culturii politice si civice, Almand şi Verba au masurat nivelul de cultura politica in fiecare din cele cinci tari cu ajutorul urmatorilor indicatori: volumul de cunostinte politice, componenta civica, modalitatile actiunii politice, aprecierea sistemului politic. Concluziile la care au ajuns in acel timp au fost: numai S.U.A. si Anglia realizasera gradul necesar de corelare intre structurile primare ale societatii (familii, comunitati locale etc.) si structurile politice nationale care ofera functionalitate culturii participative democratice. Italia si Mexicul ar avea o cultura parohiala, Germania una de supunere. In societatile unde exista o ruptura intre atitudinile politice si cele sociale apare fie o cultura politica de alienare (Italia), fie de supunere (Germania), fie o cultura politica contestatara (Mexicul). Aşadar, cultura politica are un impact asupra sistemului politic din care ea face parte. Exista o cultură politica democratica – un patern al atitudinilor politice care sprijina stabilitatea democratica, modernizarea politica in sensul credterii eficientei activitatilor de guvernare.

Cetateanul apartinator unei democratii poseda o cultura rational-activa, adica exista asteptarea ca el sa fie activ in politica, ca este ghidat de ratiune, nu de emotii, in abordarea politicii, ca este bine informat şi ca deciziile sale sunt intemeiate pe calcul atent, pe corelarea intereselor individuale cu cele ale colectivitatii, pe etica responsabilitatii. Atata vreme cat cetatenii nu actionează la standardele culturii rational-active, democratia se afla in esec. Nivelul scazut de cultura politica, subinformarea, apatia, pasivitatea cetateanului constituie indicii pentru o democratie slaba.

Preview document

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 1
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 2
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 3
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 4
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 5
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 6
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 7
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 8
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 9
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 10
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 11
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 12
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 13
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 14
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 15
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 16
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 17
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 18
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 19
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 20
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 21
Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Cultura Politica si Societatea Civila - ONG-urile Nationale.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Consiliului Europei în apărare și întărirea democrației și a drepturilor omului

Introducere Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene și Consiliul Europei. Chiar dacă denumirile acestor instituții europene sună cam la...

Politicile Sociale în România

POLITICILE SOCIALE IN ROMANIA 1. Politicile privind resursele umane si asistenta sociala Un prim obiectiv in aceste domenii il constituie...

Elaborarea Politicilor Publice

Introducere Politicile publice reprezinta un subiect de actualitate al realitatii administratiei romanesti. Politica publica reprezinta...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Analiză politică

INTRODUCERE intre toate stiintele despre societate studiul sistematic la politicii este, paradoxal, atât cel mai vechi cât si cel mai nou tip de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Te-ar putea interesa și

Modalități de participare civică la decizia politică - promovarea drepturilor copilului

Argument Pornind de la politicile publice, cu accent pe importanţa politicilor de incluziune socială, lucrarea de faţă îşi propune să ilustreze...

Intelectualele din România și Raportarea lor la Spațiul Politic

INTRODUCERE Lucrarea de faţa îşi propune să ilustreze impactul pe care feminismul îl are în societatea noastră, în trei capitole care decurg în...

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Egalitatea de șanse între femei și bărbați și accesul pe piața muncii din România

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și una care a fost consacrată de la început în Tratatul de la...

Dezvoltare Urbană Durabilă

Introducere Teritoriul, din puct de vedere urbanistic, reprezintă spaţiul geografic referitor la zone urbanizate, agricole sau naturale, asupra...

Politicile de incluziune ale romilor în Uniunea Europeană

Abstract Constituirea unui spațiu european economic unic este cel mai mare proiect politic al tuturor timpurilor, implicând o populație de peste...

Lobby în Uniunea Europeană - cadrul instituțional, metode de acces și tehnici de influență

Rezumat Procesul de formare a politicilor publice europene este un proces complex, în care intervin numeroşi actori. Cel mai important rol îl...

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

I.Conceptul de cultura politica Conceptul de cultura politica. Dimensiunile sale Sensul originar de cultura vine din latinescul cultusa si este...

Ai nevoie de altceva?