Piața logistică în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 4206
Mărime: 2.42MB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Leonte
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. ILIEŞ LIVIU
Universitatea „Babes Bolyai” Facutatea de Stiinte Econimice si Gestiunea Afacerilor

Extras din proiect

Romania este a doua cea mai mare piata logistica din centrul si estul europei dupa Polonia. Activitatea de transport si logistica este dezvoltata in principalele zone economice de productie ale tarii. Acum dupa Renault si Ford, Audi, Mecedes, Citroen, Volkswagen asteapta sa isi elaboreze o unitate de productie pe piata din Romani.

Romania a optinut asistenta financiara substantiala din partea Uniunii Europene, incepand cu anul 2000, pentru a ajunge la nivelul cerut de Euniunea Euroeana. Ca menbru UE Romania a beneficiat de fonduri post aderare mult mai cosistente decat fondurile pre-aderare. Totalul fondurilor alocate Romaniei pentru perioada 2007 – 2013, fonduri structurale si de coeziune sunt in valoare de 19,668 miliarde de euro.

Interesul continuu din partea industriei auto

ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine) are acum zece noi proiecte in portofoliu, care sunt inca sub intelegere confidentiala, iar valoarea lor este in total de 500 milioane euro, iar impactul lor social consta in 35.000 de noi locuri de munca.

Sectorul auto, este unul de traditie in tara noastra. Dealungul ultimilor ani a conoscut o dezvoltare semnificativa datorita producatorilor de componente auto care si-au mutat productia in Romania.

In primele zece luni ale anului 2008, cinci companii monitorizate de catre ARIS au decis sa realizeze dezvoltarea sectorului de productiei si cercetare in Romania, cum ar fii: RTR, TMD Friction, Pirelli, Hutchinson and Delphi Diesel. Valoaea investitiilor lor este de 770 milioane euro, creend 6000 de noi locuri de munca.

Productia de componente auto din Slatina

Compania germana Honsel va incepe o noua investitie greenfield in judetul Olt, in localitatea Slatina. Lider mondial in producerea capurilor cilindrice de aluminiu pentru industia auto, Honsel va implemanta un proiect de investitii pentru a garanta un avantaj competitiv, precum si datorita intrarii pe o noua piata in Estul Europei.

Prima faza a proiectului de investitii se refera la realizarea unei capacitati de productie de 500 000 capuri cilindrice pe an. Compania Honsel a achizitionat deja 200 000 mp inSlatina, pe care va construi o cladire de 12 000 mp. Planurile de viitor constau intr-o dezvoltare graduala, concentrata pe dezvoltarea unor proiecte in domenii de activitate similare , din industria auto. Initial Honsel avea in vedere cautarea unui partener pentru investitia de la Slatina dar ulterior la sugestia ARIS a renuntat si a realizat o investitie greenfield(investitie inceputa de la zero). Alegand Slatina pentru implementarea primei etape a proiectului este determinata de traditia acestora in industria aluminiului, mai mult decat atit infrastuctura buna si inalta calificare a fortei de munca din turnatorii si topitorii.

Ford aduce contracte pentru companiile de logistica si transport

In martie 2008 oficialii Ford si reprezentantii statului roman au finalizat tranzactia cu privire la preluarea Automobile Craiova de catre Ford, aceasta devenind a opta fabrica Ford in Europa. Ford a platit guvernului roman 57 mil Euro, avand astfel o majoritate de 72,4%. Ford vine cu o surpiza pentru transporturile de tonaj mic, in Craiova se vor produce vehicule comerciale usoare.

Cifra de afacari Ford-Craiova a fost estimata la 2,8 mld Euro/ an. Mai mult decat atit, investitia Ford in Craiova va ajunge la 675 mil Euro iar achizitiile de la furnizorii locali de ehipamente si componente vor atinge 1mld Euro in 2012 , pentru a sustine productia.

Ford-Craiova va ajunge la o productie anuala de 300 000 de vehicule si 300 000 de motoare pentru fiecare din cele doua categorii de vehicule produse la Craiova, si anume: Ford Transit Connect si un nou model din clasa mica , care va fi produs doar in Romania si va fi exportat in toata Europa.

Deocamdata Ford-Craiova are 3900 de angajati, insa numarul lor este estimat sa ajunga undeva pe la 7000 angajati. Odata cu prezenta Ford pe piata romaneasca, autoritatiile romane au promis realizarea unei infrastructuri decente spre Constanta, cel mai important port si ceea mai importanta” poarta „ spre Europa.

Transportul este influentat de exporturile Romaniei

Volumul scazut al exporturilor in comparatie cu importurile provoaca probleme transportatorilor, acestia ne putand sa faca curse tur-retur incarcati si astfel fiind nevoiti sa faca kilometrii buni fara marfa numai pentru a putea onora comenzile. Tarifele de transport pentru exporturi devin tot mai scazute ,pina la 0,5 Euro/km, transportatorii sperand sa isi acopere cheltuieleile si sa obtina curse la importuri si un eventual profit din importuri, curse care se platesc mult mai bine.

Cele mai profitabile sunt transportul automobilelor, componentelor auto, textile si furnituri.

In conformitate cu cifrele date de TIMOCOM, cele mai mari volume de transporturi spre Romania vin din Spania, Italia, Olanda , cu un pret de aproximativ 0,8 Euro/km, pret variind intre 0,65 si 1,00 Euro/km. Pe de alta parte, transporturile din Romania se indreapta spre Marea Britanie, Italia, Ungaria si Germania.

Parcul auto al Romaniei

Romania are una dintre cele mai noi parcuri auto din Europa, in mare masura din cauza restrictilor ecologice la importul autocamioanelor.

Actualmente sunt aproximativ 27 000 de companii de transport inregistrate in Romania, 3 000 dintre ele fiind implicate si in transportul international. Numarul total al autocamioanelor este de peste 100 000, cele mai multe dintre ele fiind inregistrate in Bucuresti.

Infrastructuta rutiera este „povara” in dezvoltarea transportului

Desi parcul auto este modern si numeros, marea problema a Romaniei o reprezinta infrastructura rutiera.

Romania are in jur de 300 km de autostrada care leaga Bucuresti de Pitesti,unde se gaseste compania Dacia Renault, si Bucruesti de Constanta, principalul port la Marea Neagra. Autostrada de la Bucuresti spre Constanta nu ajunge pina la Constanta ci doar pina la Cernavoda, la 70 kmde Constanta. Portiunea dintre Cernavoda si constanta se afla in lucru si se estimeaza ca va fi gata in 2010. Exista ma multe proiecte de autostrada incepute, de la Pitesti la Arad care va face legatira dintre Romania si Ungaria. Un al doilea proiect de autostrada deja aflat in constructie leaga Bucuresti de Brasov. De asemenea se lucreaza si la autostrada care leaga Oradea de Cluj,unde compania Nokia si-a inceput productia.

Situatia de pe piata imobiliara logistica (parcuri logistice)

Specialistii in logistica considera ca Romania are nevoie in acest moment de circa 2,5 mil mp spatii de depozitare de clasa A, jumatate dintre ele fiind necesare in Bucuresti. Numai in Bucuresti sunt depozite moderne care insumeaza in jur de 600 000 mp, acestea fiind in marea lor majoritate ocupate; numai 5% ramanand neinchiriat.

Chiria in spatiile de depozitare in Bucuresti se afla intr-o usoara scadere datorita dezvoltarii treptate a pietei.Chiria variaza intre 3,8 Euro/ mp ,fara asezarea marfurilor pe rafturi, si 4,5-5 Euro/ mp , cu asezarea marfurilor pe rafturi. Sunt companii care au reusit sa obtina o chirie de 4,25 euro/mp pentru un spatiu de 5000 mp. Chiria pentru spatii cuprinse intre 3000 si 10 000 de mp variaza undeva intre 4,25 si 4,70 Euro/mp. Nivelul pretului prestarilor de servicii in spatiile de depozitare este cuprins intre 0,5 si 0,7 Euro/mp, acesta incluzand intretinerea spatiului si a echipamentelor, asigurarea depozitului si taxele de proprietate.

Preview document

Piața logistică în România - Pagina 1
Piața logistică în România - Pagina 2
Piața logistică în România - Pagina 3
Piața logistică în România - Pagina 4
Piața logistică în România - Pagina 5
Piața logistică în România - Pagina 6
Piața logistică în România - Pagina 7
Piața logistică în România - Pagina 8
Piața logistică în România - Pagina 9
Piața logistică în România - Pagina 10
Piața logistică în România - Pagina 11
Piața logistică în România - Pagina 12
Piața logistică în România - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Piata Logistica in Romania.ppt
  • Piata Logistica in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Logistica companiilor moderne - politica de distribuție a companiei Cris-Tim

INTRODUCERE Într-un mediu economic aflat într-o permanentă schimbare,agentii economici recurg din ce în ce mai mult la instrumentele şi tehnicile...

Tipologia Depozitelor

1. Scurta prezentare: Depozitul Depozitul este o cladire comerciala folosita in scopul inmagazinarii bunurilor. Depozitele sunt folosite de...

Plan logistic la firma SC Romtrans SA

Capitolul I Teorie 1.1 Logistica Logistica - este definita oficial ca fiind procesul de planificare, implementare si controlare eficienta a...

Relația dintre logistică și funcțiunea de producție

I. ACTIVITATILE LEGATE DE PROCESUL DE PRODUCTIE 1. Aprovizionarea intreprinderii cu materii prime, materiale, utilaje, echipamente, instalatii...

Soluții informatice aplicate în domeniul logisticii

Logistica este acea parte a procesului de furnizare a produsului care planifica, implementeaza si controleaza fluxul si depozitarea eficace si...

Achiziția Firmei Curiero SRL de Către Compania Națională Poșta Română SA

Scopul acestei lucrări este de a analiza achiziţia unui jucător de pe piaţa locală de curierat rapid de către Compania Naţională Poşta Română SA....

Conceptul de logistică

Introducere „Logistica este acea parte a procesului de furnizare a produsului care planifica, implementeaza si controleaza fluxul si depozitarea...

Externalizarea serviciilor logistice. avantaje și dezavantaje. studii de caz - Carrefour, Sony, IBM, Național Semiconductor, Domo, Altex, Ford

II. Logistica – concepte teoretice În literatura de specialitate există mai multe definiţii date termenului de logistică. Logistica se ocupă cu...

Ai nevoie de altceva?