Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4921
Mărime: 74.51KB (arhivat)
Publicat de: Corvin State
Puncte necesare: 7
Facultatea de Stiinte Economice Sibiu

Extras din proiect

INTRODUCERE

Într-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei, capitalul migrează către noi oportunităţi, către noi zone de profitabilitate, iar transferul tehnologic a devenit o simplă problemă de resurse financiare. Cu toate acestea, între firme care funcţionează practic în acelaşi ambient, pe coordonate asemănătoare din punct de vedere tehnic şi dimensional, regăsim diferenţe notabile în ceea ce priveşte parametrii de performanţă, unele dintre ele situându-se în topul companiilor de succes, în timp ce altele luptă pentru supravieţuire.

Elementul esenţial prin care firmele în cauză se diferenţiază îl constituie modul de abordare a problematicii resurselor umane, cu alte cuvinte conţinutul şi calitatea managementului acestor resurse. De altfel, tot mai mulţi specialişti în domeniu sunt de părere că avantajul competitiv al unei organizaţii rezidă în oamenii săi.

Recrutarea şi selecţia personalului este o parte importantă în managementul resurselor umane deoarece indeplineşte o condiţie esenţială pentru înfiinţarea şi funcţionarea unei organizaţii: asigurarea permanentă a forţei de muncă pentru ocuparea diferitelor posturi dintr-o organizaţie.

Până în urmă cu 6-7 ani în România activitatea de recrutare şi selecţie şi în general domeniul resurselor umane nu a cunoscut o atenţie deosebită.O preocupare intensă pentru acest domeniu, a apărut la noi în ţară odată cu creşterea investitorilor străini, căutători de forţa de muncă ieftină şi de calitate.Acest lucru a dus la o adevărată concurenţă pe piaţa forţei de muncă şi prin urmare la creşterea interesului pentru înfiinţarea unor servicii specializate de recrutare si selecţie de personal.

În prezent activitate de recrutare şi selecţie a personalului constituie o adevărată provocare pentru unele organizaţii,în primul rand pentru că este nevoie de oameni specializaţi în domeniu pentru a efectua o recrutare ţi o selecţie de înaltă calitate,iar în România această ramură este încă îm stadiul de dezvoltare.

Scopul acestui proiect este de a analiza modul în care se desfăşoara procesul de recrutare şi selecţie în cadrul S.C ATLASSIB S.R.L Sibiu.

1. CONCEPTUL DE RECRUTARE

Marea majoritate a tratatelor de economie prezintă detaliat toate resursele angrenate în procesul economic şi importanţa lor. Cele mai multe dintre acestea sunt unanime în a afirma că, de departe, cele mai însemnate dintre acestea sunt resursele umane. Astfel, rolul factorului uman în realizarea progresului începe să fie din ce în ce mai bine cunoscut. Resursele umane sunt cele care influenţează hotărâtor rezultatul economic. Din acest motiv, toate disciplinele care doresc să investigheze progresul economic acordă un spaţiu, mai larg sau mai restrâns factorului uman şi contribuţiei acestora la obţinerea rezultatelor.

Asigurarea cu personal a unei organizaţii, numită de obicei angajare, cuprinde mai multe activităţi de bază, şi anume: planificarea resurselor umane, recrutarea şi selecţia personalului.

Prin urmare recrutarea este primul pas sau prima etapă în procesul de asigurare cu personal, precum şi primul pas în procesul de selecţie al acestuia.

Pentru managementul resurselor umane se consideră recrutarea , ca fiind ”procesul de căutare, localizare identificare şi atragere a candidaţilor potenţiali, din care urmează să fie aleşi candidaţii capabili care, în cele din urmă, prezintă caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor vacante sau viitoare.”

Deşi în mod tradiţional se acordă mai multă atenţie selecţiei personalului, recrutarea personalului trebuie să aibă prioritate, deoarece o selecţie a personalului eficientă nu se poate realiza decât dacă procesul de recrutare asigură un număr suficient de mare de candidaţi competitivi.

Cu alte cuvinte, obiectivul activităţii de recrutare constă în identificarea unui număr suficient de mare de candidaţi, astfel încât cei care îndeplinesc condiţiile să poată fi selectaţi. Aceasta înseamnă că cele mai eficiente metode sau procedee de selecţie a personalului sunt limitate de eficienţa procesului de recrutare a acestuia; numeroşi candidaţi calificaţi sau competitivi nu pot fi selectaţi dacă nu sunt localizaţi, identificaţi şi atraşi prin procesul de recrutare.

În mod concret, problema recrutării de personal apare în momentul în care apar posturi noi în organigrama companiei, sau cele existente devin vacante.

Activitatea de recrutare se desfasoara incontinuu, deoarece intreprinderea este un organism viu: unii angajati se transfera in alte locuri de munca, altii se pensioneaza, o parte sunt promovati sau, pur si simplu, se creeaza noi posturi, prin dezvoltarea activitatii. In orice tip de organizatie, in mod sistematic, asistam la inlocuirea unor oameni sau atragerea altora.

Preview document

Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 1
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 2
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 3
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 4
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 5
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 6
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 7
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 8
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 9
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 10
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 11
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 12
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 13
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 14
Recrutarea și selecția resurselor umane la Atlassib SRL - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Recrutarea si Selectia Resurselor Umane la Atlassib SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea și Selecția Resurselor Umane

Introducere Deşi managementul resurselor umane nu este un lucru nou pentru România, nevoia reconsiderării acestui domeniu s-a manifestat începând...

Recrutarea și Selecția Resurselor Umane

INTRODUCERE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt...

Atlassib

Motto: ……O POARTA DESCHISA SPRE EUROPA!!! I. Descrierea organizatiei: domeniu de activitate, dimensiune, misiune, obiective, valori, structura SC...

Recrutarea și selecția în cadrul Urban și Asociații SRL

INTRODUCERE Resursele umane aparţin sferei largi a resurselor (economice şi extraeconomice). În economie noţiunea de resursă este introdusă...

Recrutarea personalului

I.1. RECRUTAREA PERSONALULUI Recrutarea personalului este momentul de confluenta al căutarii unui post de catre o persoana, cu căutarea unei...

Recrutarea și selecția resurselor umane

Capitolul 1. RECRUTAREA 1.1 Recrutarea Recrutarea este activitatea de identificare a persoanelor care au acele caracteristici solicitate de...

Recrutarea și selecția resurselor umane

Scopul general Scopul general al procesului de recrutare şi selecţie este acela de a obţine cu minimum de resurse financiare forţa de muncă...

Recrutarea și selecția resurselor umane

CAPITOLUL I. RECRUTAREA SI SELECTIA PERSONALULUI – ACTIVITATE DE BAZA PRIVIND ASIGURAREA CU RESURSE UMANE 1. 1. Planificarea resurselor umane...

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane - SC Atlassib SRL

INTRODUCERE Transportul reprezinta una din ramurile sectorului tertiar al economiei. Societatea omeneasca este strans legata de transport,acesta...

Ai nevoie de altceva?