Activitatea de Marketing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 29919
Mărime: 120.70KB (arhivat)
Publicat de: Marina Adam
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laurentiu Ghenghea

Extras din proiect

Sudarea ArmaturilorCapitolul 1. Mediu de funcţionare a întreprinderii şi rolul lui în activitatea de marketing

Concepţia de marketing a întreprinderii moderne ridică la rangul de necesitate orientarea ei spre exterior, deoarece ea trebuie să producă şi să ofere pieţei numai ceea ce se cere efectiv şi deci se poate vinde, orientându-şi astfel întreaga activitate în funcţie de dorinţele şi necesităţile cumpărătorului. Aceasta presupune încadrarea ei în structura mediului ambiant, sincronizarea activităţii sale cu dinamismul, formele şi direcţia evoluţiei acestui mediu.

Mediul de marketing, constituit din ansamblul factorilor cu care întreprinderea trebuie să convieţuiască, care de obicei îi scapă de sub control, influenţează relaţia sa cu clienţii, astfel încât supravieţuirea şi prosperitatea sa este condiţionată de cerinţele lui.

1.1. Însemnătatea cunoaşterii şi analizei mediului de marketing al întreprinderii

Întreprinderea, privită ca sistem complex, deschis şi dinamic, cu caracter preponderent operaţional, în sens generic, este un grup de persoane organizat, potrivit unor cerinţe economice, tehnologice, juridice şi sociale care concepe şi desfăşoară un ansamblu de activităţi utile ce se concretizează în bunuri şi servicii destinate vânzării, cu scopul obţinerii unui profit cât mai mare.

Atingerea acestui ţel impune identificarea şi satisfacerea cerinţelor clienţilor şi corelarea activităţii întreprinderii cu schimbările frecvente şi importante ce au devenit o regulă generală a mediului de marketing. De aceea, cunoaşterea mediului şi a interdependenţelor mediu-întreprindere constituie o problemă de maximă importanţă care-i asigură funcţionalitatea raţională şi în final succesul în afaceri.

Pentru orice întreprindere cunoaşterea şi analiza mediului ambiant, a fizionomiei şi mecanismului său de funcţionare reprezintă punctul de unde începe identificarea oportunităţilor, dar şi a pericolelor, a ameninţărilor ce se prefigurează la adresa sa. De aceea se impune cu necesitate cunoaşterea conţinutului şi a cerinţelor mediului, precum şi a modificărilor cantitative şi calitative care apar în sfera lui, chiar anticiparea evoluţiei viitoare a mediului, astfel încât întreprinderea să se poată adapta la noua lui structură.

Cunoaşterea caracteristicilor şi a mutaţiilor intervenite în structura mediului ambiant este o condiţie fundamentală a satisfacerii unei anumite categorii de trebuinţe de către întreprindere, necesităţi aflate în continuă creştere şi diversificare, care trebuie să stea la baza elaborării unor strategii realiste, bine fundamentate ştiinţific. De asemenea, asigurarea resurselor materiale, financiare, informaţionale şi umane de care întreprinderea are nevoie pentru desfăşurarea unei activităţi în condiţii de maximă eficienţă, solicită cunoaşterea în detaliu a factorilor de mediu care o influenţează, factori care constituie o premiză esenţială în adoptarea şi aplicarea deciziilor şi acţiunilor ca expresie a necesităţilor şi oportunităţilor prezente şi de perspectivă.

Însuşirea opticii de marketing şi aplicarea ei realistă presupune şi o anumită capacitate de adaptare a întreprinderii la mediu, întrucât modificările acestuia pot avea şi efecte pozitive şi negative. Astfel, mediul de marketing poate determina oportunităţi de sporire a afacerilor cu clienţii existenţi sau cu alţii noi, sau poate serios deteriora capacitatea de satisfacere a necesităţilor clienţilor, prin nepotrivirea cererii cu oferta. Prin urmare, nu este suficient să cunoşti şi să te adaptezi la mediu, ci este nevoie de capacitate de mobilizare şi coordonare pentru adaptarea operativă a activităţii la noile cerinţe.

Este foarte important să se înţeleagă că întreprinderea nu se află în opoziţie cu mediul de marketing, ea fiind chiar o componentă a acestuia care exercită influenţă asupra mediului, altfel spus exercită un rol activ asupra lui. De asemenea, trebuie ţinut seamă de faptul că mediul de marketing nu este în mod automat ostil, restrictiv, primejdios, ci dimpotrivă îi oferă şanse, ocazii, favorabile, situaţii benefice pentru menţinerea poziţiei şi chiar accentuarea ei pe piaţă.

Mediul de marketing, reprezentat de forţele externe ale întreprinderii, influenţează direct sau indirect obiectivele, planurile, procedurile, activităţile şi rezultatele acestora, jucând un rol extrem de important în viaţa întreprinderilor. De aceea specialişti consideră că analiza mediului şi adoptarea unui proces sistematic de identificare a schimbărilor semnificative este foarte important pentru a prognoza impactul ce-l poate avea asupra organizaţiei.

În acest scop, s-au elaborat o serie de metode de analiză a mediului (se utilizează mai mulţi termeni sinonimi în literatura de specialitate, cel mai frecvent utilizaţi fiind: scanare, previzionare, culegere de date, cercetare externă, control, redarea informaţiilor externe) cele mai cunoscute fiind: managementul semnalului slab şi sistemele formale de explorare a mediului.

Primul pas este observarea continuă ce dă posibilitatea desprinderii în faza iniţială a modificărilor şi adoptării deciziilor corespunzătoare.

Al doilea pas este monitorizarea ce presupune colectarea informaţiilor ce dau posibilitatea remarcării tendinţelor care indică oportunităţi sau primejdii.

Al treilea pas este prognozarea, prin care se determină aria, viteza şi intensitatea modificărilor cu ajutorul tehnicilor specifice şi se elaborează scenarii.

Al patrulea pas este analiza posibilelor consecinţe asupra

activităţii întreprinderii. Impactul probabil asupra organizaţiei se poate materializa în patru categorii de răspuns la schimbările de mediu, ce impun ca tactică:

1. marketing activ – când schimbarea este clară şi impactul este semnificativ;

2. planuri pentru orice eventualitate – când probabilitatea schimbării este mică dar impactul este mare;

3. monitorizare – când schimbări pot să apară, dar efectele nu sunt importante;

4. revizuire periodică – când şi posibilităţile schimbării şi impactul sunt de mică intensitate.

Preview document

Activitatea de Marketing - Pagina 1
Activitatea de Marketing - Pagina 2
Activitatea de Marketing - Pagina 3
Activitatea de Marketing - Pagina 4
Activitatea de Marketing - Pagina 5
Activitatea de Marketing - Pagina 6
Activitatea de Marketing - Pagina 7
Activitatea de Marketing - Pagina 8
Activitatea de Marketing - Pagina 9
Activitatea de Marketing - Pagina 10
Activitatea de Marketing - Pagina 11
Activitatea de Marketing - Pagina 12
Activitatea de Marketing - Pagina 13
Activitatea de Marketing - Pagina 14
Activitatea de Marketing - Pagina 15
Activitatea de Marketing - Pagina 16
Activitatea de Marketing - Pagina 17
Activitatea de Marketing - Pagina 18
Activitatea de Marketing - Pagina 19
Activitatea de Marketing - Pagina 20
Activitatea de Marketing - Pagina 21
Activitatea de Marketing - Pagina 22
Activitatea de Marketing - Pagina 23
Activitatea de Marketing - Pagina 24
Activitatea de Marketing - Pagina 25
Activitatea de Marketing - Pagina 26
Activitatea de Marketing - Pagina 27
Activitatea de Marketing - Pagina 28
Activitatea de Marketing - Pagina 29
Activitatea de Marketing - Pagina 30
Activitatea de Marketing - Pagina 31
Activitatea de Marketing - Pagina 32
Activitatea de Marketing - Pagina 33
Activitatea de Marketing - Pagina 34
Activitatea de Marketing - Pagina 35
Activitatea de Marketing - Pagina 36
Activitatea de Marketing - Pagina 37
Activitatea de Marketing - Pagina 38
Activitatea de Marketing - Pagina 39
Activitatea de Marketing - Pagina 40
Activitatea de Marketing - Pagina 41
Activitatea de Marketing - Pagina 42
Activitatea de Marketing - Pagina 43
Activitatea de Marketing - Pagina 44
Activitatea de Marketing - Pagina 45
Activitatea de Marketing - Pagina 46
Activitatea de Marketing - Pagina 47
Activitatea de Marketing - Pagina 48
Activitatea de Marketing - Pagina 49
Activitatea de Marketing - Pagina 50
Activitatea de Marketing - Pagina 51
Activitatea de Marketing - Pagina 52
Activitatea de Marketing - Pagina 53
Activitatea de Marketing - Pagina 54
Activitatea de Marketing - Pagina 55
Activitatea de Marketing - Pagina 56
Activitatea de Marketing - Pagina 57
Activitatea de Marketing - Pagina 58
Activitatea de Marketing - Pagina 59
Activitatea de Marketing - Pagina 60
Activitatea de Marketing - Pagina 61
Activitatea de Marketing - Pagina 62
Activitatea de Marketing - Pagina 63
Activitatea de Marketing - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Activitatea de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Raport de țară - Panama

I. Prezentarea țării Panama este un stat din America Centrala, situat pe partea cea mai îngustă a istmului ce unește cele două Americi. Se...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketing

Introducere Acest curs are rolul de a familiariza studentii cu problematica marketingului, în contextul activitatilor derulate la nivelul...

Te-ar putea interesa și

Organizarea activității de marketing la SC Concept SA

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING Noile exigenţe impuse agenţilor economici de trecere la economia de piaţă stimulează interesul...

Organizarea activității de marketing la SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea

INTRODUCERE În condiţiile actuale ale unei economii globale în rapidă schimbare, caracterizată prin abundenţa pieţelor din ce în ce mai...

Analiza Activității de Marketing a Unei Firme

Introducere Marketingul semnifică o nouă imagine a orientării, organizării și desfășurării unei activități economice. Orice activitate economică...

Strategii de marketing în instituții culturale - centrul cultural Pitești

CAPITOLUL I. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND MARKETINGUL CULTURAL 1.1 Delimitări conceptuale şi evoluţia marketingului cultural În literatura de...

Planul de marketing ca instrument de direcționare a activității de marketing

INTRODUCERE Importanța. Marketingul este arhitectul societăţii de consum, adică a unui sistem în care indivizii sunt obiectul unei „exploatări...

Organizarea activității de marketing a întreprinderii comerciale

INTRODUCERE Tranziţia spre economia de piaţă, a generat şi continuă să genereze schimbări substanţiale ale cadrului de desfăşurare a activităţii...

Analiza activităților de marketing în cadrul firmei SC R&G SRL

CAP I DESCRIEREA AFACERII 1.Descrierea afacerii S.C. R & G S.R.L se poate mandri cu 47 de ani de experienta si traditie in prelucrarea lemnului,...

Marketingul Rețelei pe Piața de Afaceri

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune elaborarea unui model al marketingului retelei pe piaţa regională a produselor petroliere. Prin tematica...

Ai nevoie de altceva?