Analiza capitalului brandului Albalact

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8051
Mărime: 425.12KB (arhivat)
Publicat de: Arcadian Aldea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Dumitrescu Luigi
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Extras din proiect

1. Prezentarea firmei

Societatea Albalact din Alba Iulia activează în domeniul fabricării de produse lactate și brânzeturi. Albalact este printre primele companii din industria laptelui și a produselor lactate din țară, având distribuție națională.

Albalact este cea mai mare companie de lactate din România cu capital majoritar românesc și al treilea mare jucător de pe piața locală a produselor lactate. Albalact este cel mai vechi producător de lapte și produse lactate de pe piața de profil din România.

Fabrica de la Alba Iulia a fost inaugurată în anul 1971, într-o perioadă când în țara noastră regimul comunist își manifesta vehement dorința ca fiecare județ al țării să dezvolte propria industrie alimentară, de aici venind și numele de Albalact. Compania Albalact are peste 6000 de acționari și este listată la categoria Rasdaq a Bursei de Valori București. Din 2009, Albalact deține 95,67% din pachetul de acțiuni al societății Rarăul Câmpulung Moldovenesc.

1.1. Istoria și evoluția brandului

1971 - este înființată sub denumirea de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba, SC Albalact SA.

1999 - ajunsă la limita falimentului, compania Albalact s-a privatizat prin licitație publică deschisă, pachetul majoritar de acțiuni aparținând familiei Ciurtin din Alba Iulia.

2005 - anul acesta a adus schimbări în rândul companiei întrucât conducerea a decis că este necesar un proces de rebranding complex. „Fulga“ este noul brand creat de companie fiind unul corporatist inspirat atât de tradiția pe care o are pe piața produselor proaspete, cât și de calitatea produselor ce derivă în mare parte din zona cunoscută ca o uriașă „resursă de lapte“. Cu această ocazie, compania a oficializat și marca omonimă „De Albalact”.

2006 - a fost creat brand-ul „Zuzu”, care a trecut și el printr-un proces de rebranding care i-a adus o imagine vegetală mai proaspată și i-a întărit argumentele raționale.

2007 - 2008 - au fost anii investițiilor majore pentru Albalact, întrucât compania a mai construit o fabrică de procesare a laptelui, în localitatea Oiejdea, din județul Alba - una dintre cele mai mari și mai moderne investiții greenfield din Europa Centrală și de Est.

2008 - a fost achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii Rarăul Câmpulung Moldovenesc, facilitându-se astfel intrarea pe segmentul de brânzeturi.

2013 - a fost un an prielnic pentru compania Albalact, întrucât aceasta și-a consolidat poziția de lider pe segmentul de lapte proaspăt pasteurizat și implicit pe segmentul de unt de masă.

2014 - Albalact a lansat un nou brand „Poiana Florilor“ cu o gamă de iaurturi cu aromă de fruct într-o variantă de gramaj mai mică, de 100 de grame. Prin lansarea acestui nou produs, dar și prin campaniile de rebranding realizate, compania speră să mențină poziția pe piață acolo unde este lider și să o îmbunătățească acolo unde nu este pe primul loc.

2016 - Albalact a devenit parte a grupului Lactalis - cea mai mare companie de lactate din lume, cu o cifră de afaceri de 17 miliarde euro în 2015. Albalact a intrat în Grupul Lactalis în urma licitației care s-a încheiat cu succes pe 19 septembrie 2016, la Bursa de Valori București. Grupul Lactalis este prezent, azi, în 83 de țări de pe toate continentele, deține unități de producție în 43 de țări din lume și gestionează un portofoliu cu brand-uri internaționale renumite, dar și cu brand-uri locale importante.

1.2. Obiect de activitate

Tipul activității principale în codul CAEN este 1051 - Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor.

Compania Albalact este un important producător de produse lactate localizat în Transilvania, dar care își vinde produsele pe întreg teritoriul țării, fiind posesorul mai multor mărci cunoscute pe piață precum: Zuzu, Fulga, De Albalact, Rarăul, Poiana Florilor și Frupt.

Principalele produse ale companiei sunt reprezentate de laptele proaspăt și UHT, iaurturi, smântână și unt, cifra de afaceri poziționând-o printre primii cinci jucători din piață.

Principalele activități desfășurate de societate sunt: colectarea, prelucrarea, depozitarea și comercializarea laptelui și a produselor lactate.

1.3. Misiune, viziune, valori

Misiunea companiei Albalact este:

- să creeze brand-uri românești de top și să crească profitabil, prin inovație și excelență antreprenorială;

- să înțeleagă și să satisfacă nevoile consumatorilor care cred în valorile românești, oferindu-le produse accesibile, obținute prin folosirea laptelui de cea mai bună calitate, selectarea atentă a furnizorilor și stabilirea unor standarde înalte de fabricație;

- să investească permanent creând noi tendințe și contribuind la creșterea pieței, a clienților și a categoriilor, împreună cu partenerii lor;

Viziunea pe termen lung a companiei Albalact, încă de la început, a fost aceea de a propulsa lucrurile, astfel încât, pe baza unui sistem bun de organizare și funcționare acestea să evolueze nu doar bine, ci ca la carte, cu grijă și mult drag, ținta fiind aceea de a deveni cei mai buni pe piața lactatelor din România.

Bibliografie

- http://www.albalact.ro

- http://www.raraul.ro

- http://www.zuzumax.ro/

- http://www.zuzubifidus.ro/

- http://www.lumeafulga.ro/

- http://www.covalact.ro/

- http://www.maizuzu.ro

- http://lactatealbalact.ro/

- http://www.albalact.ro/resources/reports/Raport_administratori_Albalact_SA_anul_2015-1459932557.pdf

- http://www.danone.ro

- http://www.ladornagroup.ro/

- Managementul marketingului , suport de curs - Luigi Dumitrescu, 2013

- Managementul brandului , suport de curs - Luigi Dumitrescu

Preview document

Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 1
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 2
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 3
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 4
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 5
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 6
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 7
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 8
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 9
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 10
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 11
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 12
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 13
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 14
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 15
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 16
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 17
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 18
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 19
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 20
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 21
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 22
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 23
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 24
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 25
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 26
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 27
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 28
Analiza capitalului brandului Albalact - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Analiza capitalului brandului Albalact.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Program de marketing privind lansarea unui produs pe o piață internațională

1. PREZENTAREA FIRMEI Albalact a fost înfiinţată în 1990 prin luarea în proprietate a patrimoniului întreprinderii de industrializare a laptelui...

Analiza surselor de finanțare ale intrerinderii SC ALBALACT SA

Capitolul 1. Prezentarea generală a întreprinderii În acest capitol voi prezenta cadrul general al întrepriderii precum și cateva aspecte legate...

Fundamentarea unui Proiect de Investiții

INTRODUCERE Lucrarea pe care am realizat-o cuprinde o analiză a situaţiilor financiare şi a unei investiţii de capital în capacitatea de...

Plan de Comunicare

INTRODUCERE Planul de comunicare este o componentă principală a planului de afaceri al oricărei organizaţii private care urmăreşte obţinerea de...

Ai nevoie de altceva?