Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5701
Mărime: 63.47KB (arhivat)
Publicat de: Bernard Gherasim
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

1.Introducere

Telefonia mobilă a revoluţionat modul în care comunicăm şi este acum nelipsită din viaţa de zi cu zi a mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Este cunoscut faptul ca firmele de prestigiu din acest domeniu din Romania, respectiv Orange si Vodafone, au aparut pe piata romaneasca de mult timp, insa sub identitati diferite.

Mi-am ales aceste doua firme de prestigiu deoarece serviciile oferite clientilor de catre acestea sunt destul de diversificate, pentru toate buzunarele, avand si la ora actuala o mare cerere pe piata. Tocmai de aceea s-au elaborate o multime de studii pentru a evidentia substitutia fix-mobil care pare a avea un impact major in viata romanilor si nu numai.

Orange si Vodafone sunt văzute de către public, media şi concurenţi ca fiind unele dintre cele mai dinamice, flexibile şi inovative companii de telefonie mobila de pe piaţă, luând drept criterii acomodarea rapidă la schimbările mediului de operare şi capacitatea de a oferi produse si servicii corelate nevoilor exprimate de diferitele segmente de populaţie.

De la primele apariţii pe piaţă, Vodafone si Orange au câştigat imaginea de firmă solidă, de încredere, cu o bază financiară stabilă, de aceea exista o concurenta stransa intre cele 2 firme.

2.Istoricul telefoniei mobile in Romania

Istoria GSM in Romania porneste din 1996. La 21 iulie 1996, Ministerul Comunicatiilor a anuntat organizarea unei licitatii publice in vederea acordarii licentelor de operare pentru primele doua retele de telecomunicatii mobile din sistemul GSM care urmau sa functioneze in Romania. Se poate spune ca este inceputul telefoniei mobile in tara noastra. Introducerea in Romania a sistemului GSM se inscria in recomandarile Uniunii Europene privind promovarea liberei concurente in domeniul telecomunicatiilor mobile.

Sistemul GSM aducea pentru prima data in Romania o ieftinire a costurilor, deoarece acesta este un sistem digital, ceea ce implica faptul ca utilizarea acestuia si oferta noilor terminale necesare era mult mai ieftina, pe termen lung, decat utilizarea oricarui alt sistem cunoscut in domeniul telefoniei mobile pana la acea ora. Tot atunci s-a vorbit pentru prima data de existenta SIM-urilor, adica a cartelelor de identificare, pe suport de plastic, care contineau toate datele relevante despre abonat. Clientii erau informati ca pot insera respectivele cartele in oricare dintre terminalele GSM autorizate. Acest lucru ajuta abonatii la alegerea intre mai multe terminale in cazul deplasarilor in diverse tari. Pentru tara noastra, introducerea sistemului de telefonie mobila GSM a insemnat atragerea unei investitii de un miliard de dolari. Licenta a fost oferita, conform legii, pe o perioada de 10 ani. Operatorii primelor doua noi retele de telefonie mobila GSM trebuiau sa acopere cel putin 65% din teritoriul tarii si sa dispuna de suficienta forta financiara pentru a suporta costurile proiectului.

La 15 noiembrie 1996, consortiile Mobil Rom si Mobifon castigau licitatia pentru acordarea licentelor. Mobil Rom era format din France Telecom prin France Telecom Mobiles International (51% din actiuni), Mediapro prin Unimedia si MediaCom, Computerland prin MBL Computers si Radcom, Alcatel Network Systems Romania, Tomen Telecom Project Romania. Mobifon era format din companiile Telesystem International Wirless (TIW), Air Touch Communications, Ana Electronic, Logic Telecom, Posta Romana si ISAF. La acea vreme, telefonia mobila reprezenta pentru majoritatea romanilor doar un concept, iar pesimistii prevesteau pentru o astfel de afacere sanse reduse de succes, invocand nivelul redus de trai al populatiei si continua pauperizare a firmelor mici si mijlocii. Mai mult, nici macar castigatorii licentelor de telefonie nu se asteptau la succesul ce avea sa vina.

Odata castigate licentele, operatorii au inceput batalia pentru piata. Vodafone se mandreste si acum cu titlul de "primul operator de telefonie mobila din lume care si-a lansat serviciile la doar 135 de zile de la aprobarea licentei". Acest record aducea prima retea GSM din Romania la 15 aprilie 1997. Doua luni mai tarziu a aparut serviciul Dialog, al companiei Mobil Rom. Acestia anuntau ca, pana in vara 1997, reteaua de telefonie mobila GSM va fi operabila in opt mari orase din tara, respectiv: Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara. Desi preturile abonamentelor si ale terminalelor nu erau tocmai mici, telefonia mobila a inregistrat o crestere spectaculoasa. La sfarsitul anului 1997, Vodafone avea 112.000 de abonati, cu mult peste asteptarile investitorilor. La doua luni distanta, rivalii de la Dialog anunta si ei atingerea cifrei de 100.000 de clienti. La lansarea serviciului, France Telecom (actionarul majoritar al Mobil Rom) estima un numar de numai 10.000 in primul an de existenta al companiei. Optimismul moderat al investitorilor transpare si dintr-o declaratie facuta in 1997 de presedintele France Telecom Mobiles International. "Piata romaneasca de telefonie mobila este in plina dezvoltare, numarul abonatilor ar putea ajunge la un milion pana in 2005", spunea Jean-Baptiste de Boissiere, presedintele France Telecom. Milionul de clienti a fost atins mult mai repede, in ultima parte a anului 2000, la doar trei ani de prezenta pe piata romaneasca.

Anul 2005 a fost, in telecomunicatii, un an al marilor schimbari. In segmentul telefoniei mobile, fata de perioada similara a anului trecut, astazi exista 2 jucatori noi sau cel putin doua branduri noi: Cosmote si Vodafone. Cele doua companii noi reflecta, in sine, doua modalitati distincte de rebranding: una rapida, aproape fortata, grabita de esecul vechii companii, iar alta in trepte, prin care se doreste acomodarea clientilor cu noua imagine. Primul caz este cel al Cosmote, al doilea cel al Vodafone; Orange incepe anul 2006 ca lider de piata. Orange si Vodafone concureaza pe toate planurile, ataca toate segmentele si au oferte asemanatoare, uneori complementare, dat fiind faptul ca difera sensibil abordarea categoriilor de clienti dorite.

3.Scurta prezentare a companiilor Orange si Vodafone

3.1.ORANGE

Orange Romania este detinută 100% de catre France Telecom.

Este una din cele mai mari comunitati mobile din lume, cu divizii in 23 de tari si Retele Partenere in alte 20 de tari. Avand o gama completa de servicii de telecomunicatii mobile de voce si de date, ofera in prezent servicii catre 160 de milioane de clienti din intreaga lume.

Preview document

Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 1
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 2
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 3
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 4
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 5
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 6
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 7
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 8
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 9
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 10
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 11
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 12
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 13
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 14
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 15
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 16
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 17
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 18
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 19
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 20
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 21
Analiza comparativă a serviciilor oferite de companiile de telefonie mobilă Orange și Vodafone - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Serviciilor Oferite de Companiile de Telefonie Mobila Orange si Vodafone.doc

Alții au mai descărcat și

Analiză comparativă - Orange și Vodafone

Cap I Introducere Telefonia mobilă a revoluţionat modul în care comunicăm şi este acum nelipsită din viaţa de zi cu zi a mai mult de jumatate din...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Cercetarea mediului concurențial al companiei Cosmote România SA

INTRODUCERE Telefonia mobilă a apărut în România pentru prima dată în anul 1997 când s-au lansat serviciile GSM prin Connex şi Orange denumit...

Analiză comparativă Orange și Vodafone

I. ANALIZA COMUNICĂRII DE MARKETING PENTRU MARCILE :ORANGE SI VODAFONE 1.Demersurile comunicationale ale marcii Orange in perioada 2006-2007 a....

Analiza Mediului Concurențial pe Piata Telecomunicațiilor din România - Modelul PEST

I. Prezentare principalelor companii de pe piata telecomunicatiilor din Romania Romtelecom Compania Romtelecom a fost fondata in anul 1930, sub...

Analiza comparativă a demersurilor publicitare realizate pentru Orange și Vodafone

CAP 1. Caracterizare succinta a pietei produsului Cartela PrePay; pozitia marcilor Orange si Vodafone pe aceasta piata 1.1. Definirea pietei...

Analiză comparativă website-uri

ANALIZA COMPARATIVA WEBSITE-URI Studiu piata online servicii si produse de telefonie mobila 1. Justificarea alegerii domeniului Numarul...

Comparația comunicării de marketing - Orange, Vodafone și Cosmote

1. Numele si imaginea marcii Orange Orange este brandul sub care France Telecom furnizeaza servicii de comunicatii mobile, Internet si...

Analiza activităților de marketing la nivelul firmei de comerț cu amănuntul - Germanos

Capitolul 1. Date de identificare a firmei SC GERMANOS TELECOM ROMANIA SA își are sediul principal în București, Sectorul 1, Șoseaua...

Cumpărarea unei societăți comerciale cu capital privat

Introducere Tranzactiile intre diferite parti economice au un rol major intr-o economie, favorizand relationarea persoanelor, intreprinderilor cu...

Ai nevoie de altceva?