Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4570
Mărime: 344.08KB (arhivat)
Publicat de: Aurel G.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica
Academia de Studii Economice, Bucuresti
Specializare: Informatică Economică

Cuprins

  1. 1. Prezentarea companiei ... 3
  2. 2. Obiectul de activitate . 4
  3. 3. Principalii concurenți . 5
  4. 4. Avantajul concurențial ... 5
  5. 5. Prezentarea mixului de marketing .. 6
  6. 5.1 strategii de produs 7
  7. 5.2 strategii de preț . 7
  8. 5.3 strategii de distribuție ... 8
  9. 5.4 strategii de promovare .. 9
  10. 5.5 Personalul Companiei Coca - Cola în România .. 10
  11. 6. Concluzii si propuneri 11
  12. 7. Bibliografie ... 12

Extras din proiect

1. Prezentarea companiei

Coca-Cola este o băutură răcoritoare, carbogazoasă, produsă de The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, Georgia. Este vândută în magazine, restaurante și aparate în peste 200 de țări. Este denumită simplu, Coke (o marcă a The Coca-Cola Company în Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (în Europa și America) cola sau pop. Coca-Cola a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament. Mai târziu, licența a fost cumpărată de omul de afaceri, Asa Griggs Candler. Tacticile de marketing folosite de acesta au condus produsul spre dominarea pieței băuturilor răcoritoare în secolul al XX-lea.

Aroma distinctivă de "cola" provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.

Compania produce concentrat, care este apoi vândut la diverși îmbuteliatori de Coca-Cola licențiați, din întreaga lume. Îmbuteliatorii, care dețin contracte teritoriale exclusive cu societatea, fabrică produsul finit în cutii și sticle, din concentrat în combinație cu apă filtrată și îndulcitori. Îmbuteliatorii apoi vând, distribuie și comercializează Coca Cola în cutii și sticle în magazinele de vânzare cu amănuntul și prin mașinile automate de vânzare. Coca-Cola Company vinde de asemenea concentrat pentru vânzări la dozator, către marile restaurante și distribuitorii de servicii alimentare.

În toate țările în care este prezentă, compania funcționează în cadrul unui “Sistem Coca-Cola”. Acesta este format, pe de o parte, din The Coca-Cola Company, iar, pe de altă parte, din mai mulți îmbuteliatori care au exclusivitate pe o anumită arie geografică în privința îmbutelierii și distribuției produselor finale.

În România, sistemul este reprezentat de Coca-Cola România (filială a The Coca-Cola Company) și Coca-Cola HBC România, care asigură îmbutelierea, distribuția, vânzarea și marketing-ul operațional pentru produsele Coca-Cola. Coca-Cola HBC România este membră a Grupului Coca-Cola Hellenic, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori la nivel global din cadrul Sistemului.

Prima rețetă Coca-Cola a fost inventată în Columbus, Georgia, de către John Stith Pemberton, inițial ca un cocawine numit Pemberton's French Wine Coca în 1885. El se poate să fi fost inspirat de succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani.

Coca-Cola a fost vândută în sticle, pentru prima dată pe 12 martie 1894. Cutiile de Coke au apărut pentru prima dată în 1955. Prima îmbuteliere de Coca-Cola a avut loc în Vicksburg, Mississippi, la Biedenharn Candy Company în 1891. Proprietarul acesteia era Joseph A. Biedenharn. Sticlele originale au fost sticlele Biedenharn, foarte diferite de modelul „hobble-skirt” de mai târziu, care este acum atât de familiar .

Figura nr. 1 - Evolutia profitului brut în perioada 2004-2008 pentru Coca ColaHBC România

2. Obiectul de activitate

Obiectul de activitate al Companiei Coca-Cola HBC îl constituie producerea, distribuirea și vinderea unui sortiment variat de băuturi non-alcoolice carbonate sau necarbonate cum ar fi:

- sucuri și nectaruri;

- ape minerale naturale;

- ceaiuri și cafea;

- băuturi sportive și băuturi energizante;

- băuturi îmbogățite cu vitamine și minerale.

Cele mai bine vândute produse ale Companiei Coca-Cola sunt: Coca-Cola, Fanta și Sprite. În România, Coca-Cola HBC îmbuteliaza o gamă largă de produse marca Coca-Cola, de la băuturi răcoritoare carbonatate (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes), necarbonatate(Cappy Tempo), nectaruri (Cappy Nectar), până la ceaiuri (Nestea), apă (Dorna, Dorna-Izvorul Alb, Poiana Negri), băuturi energizante (Burn) și cafea Ready to Drink (Illy).Produsele Coca-Cola sunt îmbuteliate în fabrici poziționate strategic în toate regiunile țării: Ploiești, Timișoara și Vatra Dornei.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra Coca Cola România, s-a recurs la analiza SWOT:

Puncte tari (S) Oportunități (O)

- notorietate mondială

- tradiție

- bautura preferată în toata lumea

- preț accesibil

- gamă variată de produse

- inovații

- rețea puternică de distribuție

- campanii atractive, reinnoite periodic - consumatorii români au posibilitatea de a se identifica cu cei americani

- potențialul crescut al pieței

- trendul ascendent al pieței

Puncte slabe (W) Amenințări (T)

- costuri relativ egale cu ale produselor Pepsi

- costuri mult mai mari decat ale produselor European Drinks

- spoturi publicitare cu personaje anonime (Pepsi folosește vedete în spoturi)

- puține produse pe bază de Cola, care să placă publicului (Cola Vanilla a fost un esec față de Pepsi Twist care place publicului, și este nr. 1 în Europa și nr. 3 în lume ca volum de vânzări)

- Coca Cola, Coca Cola Vanilla și Coca Cola Light sunt singurele produse Coca Cola, în timp ce Pepsi „se laudă” cu Pepsi Max, Light, X, Twist și Twist light - Pepsi, concurând aproximativ pe toată gama de produse, fiind mult mai variat din acest punct de vedere (Fanta vs. Mirinda, 7up vs. Sprite, Cappi vs. Prigat, Ice Tea vs. Nestea și mai nou venitele Dorna vs. Roua). Pepsi este principalul concurent pe produs

- Frutti Fresh, principalul concurent din România la nivel de preț

- Frutti Fresh si Prigat, concurenții pe linia de sucuri naturale (Cappy vs. Frutia)

- amenințarea ce vine din partea concurenței de industrie (sucuri naturale, ape imbuteliate)

Tabel nr. 1

3. Principalii concurenți

Politica urmată de către concurenții firmei, în special în materie de lansare de produse, a fixării prețurilor sau a campaniilor promoționale, are o mare influență asupra vânzărilor firmei. Cunoașterea concurenței joacă un rol hotărâtor în planificarea de marketing. Firma trebuie să compare constant produsele, prețurile, canalele de distribuție șiacțiunile de promovare cu cele ale concurenței. Astfel ea poate identifica avantajele șidezavantajele pe care le are în lupta cu aceasta, lansând atacuri mai precise asupraconcurenței și apărându-se mai bine de atacurile acesteia.

Compania Coca-Cola analizează periodic strategiile concurenților săi și aceasta pentru că acești concurenți dau dovadă de multă imaginație și fondurifinanciare nebănuite și își revizuiesc strategiile periodic. Coca-Cola se detașează de concurență prin: produse și servicii superioare, calitatea serviciilor, dezvoltarea relațiilor pe termen lung cu clienții, campanii promoționale bine gândite și realizate,calitatea și eficiența procesului tehnologic, încrederea pe care a creat-o în mintea consumatorilor, acțiunile promoționale care implică tinerii.

Concurenții sunt acele organizații care încearcă să satisfacă aceleași nevoi ale clienților și sunt percepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor. Și aceștia se impart în mai multe tipuri:

- Concurenții direcți sunt acei concurenți care vând același produs pentru aceeași nevoie. Exemplu: American Cola, Pepsi Cola.

- Concurenții indirecți sunt acei concurenți care vând același produs cu scopul altei nevoi: Sucurile naturale, neacidulate.

- Înlocuitorii sunt acei concurenți care modifică produsul dar nevoia este aceeași. Nu prea există concurenți pe acest segment. Putem vorbi de înlocuitori atunci cand vorbim despre cumpărare unei mașini de la o anumită firmă și mai târziu mergem la o firmă de tunning și o modificăm așa cum dorim. În cazul produselor Coca Cola nu există așa ceva.

- Nou veniții care doresc să fure clienții Coca Cola încearcă să producă un produs asemănător la un preț mai mic.

Bibliografie

1. BĂRBUNȚOIU I. LUCIA, Universitatea Transilvania din Brașov, referat la disciplina Globalizare și Competitivitate

2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola;

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Fast-moving_consumer_goods - Fast-moving consumer goods (bunuri de consum cu mișcare rapidă);

4. https://ro.coca-colahellenic.com/ro/;

5. http://www.apubb.ro/wp-content/uploads/2011/02/Marketing_suport_de_curs.pdf

6. https://romaniancopywriter.ro/cum-sa-iti-atragi-clientii/

7. http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/evolutia-pretului-mediu-al-unei-doze-de-coca-cola-lei-14602788

Preview document

Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 1
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 2
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 3
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 4
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 5
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 6
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 7
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 8
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 9
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 10
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 11
Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola în România - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza mixului de marketing al companiei Coca-Cola in Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Analiza Mixului de Marketing la SC Erdemir România SRL

Introducere Domeniu relativ nou, marketingul s-a impus ca obiect de studiu, fiind cel care poate adăuga valoare produselor sau serviciilor în...

Antreprenoriat - Definire - Rolul Antreprenoriatului în Societate - Mituri Antreprenoriale

Antreprenoriatul - singura sursă ce poate crea şi dezvolta noi locuri de muncă. Antreprenoriatul trebuie privit drept activitate pusă în slujba...

Marketing - Energizant

Firma noastră a decis lansarea unui nou produs pe piața din România, însă, știind cât de importante sunt preferințele clienților ne-am gândit să...

Cercetarea de Marketing - SC Ferrero România SRL

SC. ROMANIA SRL SC Ferrero România S.R.L. are sediul în Bucureşti, Str. Copilului nr. 22, Sector 1, inregistrata la Registrul Comerţului cu nr....

Analiza pieței energizantelor din România

Caracteristici generale: Scurt istoric In 1929, in Marea Britanie, se folosea în spitale băutura “Lucozade” de către pacienţii de la...

Elaborarea Strategiilor de Marketing

1. Introducere Economiile contemporane sufera de surplusuri, nu de lipsuri. Intr-un supermarket din Statele, nu numai ca exista mai multe marci de...

Te-ar putea interesa și

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Politica promoțională a firmei Coca Cola

INTRODUCERE Această lucrare a fost realizată cu scopul de a analiza componenţa promoțională a mixului de marketing din cadrul companiei Coca-Cola....

Cercetarea Preferințelor Consumatorilor din Pitești fata de Produsele coca-cola

Astazi, când suntem cu totii martorii unei transformari extraordinare care are loc în societatea româneasca, este important pentru dezvoltarea...

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Comunicarea Integrată de Marketing în Lansarea Produsului Coca-Cola Zer0

Introducere Comunicarea integrată de marketing este un concept care se necesita să apără în condiţiile în care există atâtea mărci care comunică...

Rolul Sistemelor Promoționale în Dinamizarea Activității Firmelor Exportatoare

CAP. I - Trăsături, structuri şi evoluţii ale comerţului exterior românesc O caracteristică definitorie a epocii contemporane o reprezintă...

Aspecte ale publicitatii, ale comunicării și ale promovării în cadrul companiei Coca-Cola

ARGUMENT Coca-Cola este astăzi, indiscutabil, un adevărat mit al mărcilor, un simbol al mondializării și al societății de consum. Băutura și...

Ai nevoie de altceva?