Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6380
Mărime: 71.21KB (arhivat)
Publicat de: Filomela Scurtu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Cafea-istoric
  2. 2. Cererea si oferta de cafea
  3. 3. Proiectarea cercetării
  4. 4. Metodologia de lucru
  5. 5. Analiza datelor
  6. 6. Concluzii
  7. Bibliografie

Extras din proiect

1. Cafea-istoric

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate clasele sociale inca din vechime. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe alte legende.

Cafeaua a fost descoperita pentru prima data in Estul Africii, intr-o zona in care se afla astazi Etiopia. O legenda populara vorbeste despre un pastor de capre pe nume Kaldi, care a observat un comportament destul de agitat al caprelor, dupa ce acestea consumasera fructele unui arbust. Curios de acest fenomen, Kaldi a incercat sa consume el insusi acele fructe si a constatat ca ii confera o senzatie de revigorare.

Auzind despre aceasta planta extraordinara, calugarii au uscat fructele, astfel incat sa le poata transporta la manastirile mai indepartate. Ulterior au reconstituit fructele cu apa, le-au consumat si au baut lichidul, care ii stimula si ii tinea treji pentru rugaciune.

Cafeaua in Europa

Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in 1615. La inceput, cafeaua se vindea de catre comerciantii de limonada si se credea ca are calitati medicinale. Primul magazin de cafea din Europa a fost deschis la Venetia in 1683, iar celebrul Caffe Florian din Piazza San Marco a fost deschis in 1720. Odata ajunsa in Europa, aceasta noua bautura a fost puternic criticata de biserica catolica, iar multi considerau ca papa ar trebui sa o interzica, deoarece o numeau bautura diavolului. Spre surprinderea lor, papa a binecuvantat cafeaua declarand-o bautura crestineasca.

Cafeaua in America

In anii 1700, cafeaua si-a croit drumul pana in Americi datorita unui capitan francez de infanterie care a dus cu sine o mica planta in lunga sa calatorie peste Atlantic.

Astazi, peste 400 de miliarde de cani de cafea sunt consumate in fiecare an, cafeaua fiind cea mai populara bautura din lume.

Piata cafelei

Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare,cafeaua fiind consumata in orice tara si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori,cat si pentru consumatori.

In prezent, pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negociaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv Robusta.

Pretul cafelei difera mult, in functie de cerere si oferta si el este in mod continuu influentat de factori cum ar fi: modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.

Tipuri de cafea

Se spune ca exista peste 6.000 de specii de planta de cafea si cel putin 25 de soiuri principale. Cele doua specii cele mai importante din punct de vedere comercial sunt: cafeaua Arabica si cafeaua Robusta.

Boabele de Arabica cresc cel mai bine la altitudini de peste 900 de metri. Cafeaua obtinuta din boabele de Arabica are cele mai bune caracteristici de aroma si gust. In mod tipic, aceste boabe contin numai jumatate din concentratia de cafeina a boabelor de cafea Robusta. Productia de Arabica reprezinta 80% din comertul mondial cu cafea, insa numai 10% din aceasta indeplineste standardele de specialitate pentru cafea.

Boabele de Robusta cresc de obicei la inaltimi mai mici. Arborii de Robusta cresc usor, au productie mare si sunt mai rezistenti la boli decat specia Arabica. Boabele de Robusta au de obicei o aroma de lemn, astringenta si sunt utilizate, atunci cand se doreste un pret mai scazut al cafelei sau o concentratie suplimentara de cafeina. Un procent mic de cafea din acest soi este adaugat la multe amestecuri italiene de espresso pentru o consistenta suplimentara.

Preview document

Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 1
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 2
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 3
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 4
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 5
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 6
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 7
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 8
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 9
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 10
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 11
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 12
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 13
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 14
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 15
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 16
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 17
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 18
Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Cercetare Calitativa - Motivatia Consumului de Cafea.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Produsului Cafea

Introducere ISTORIA CAFELEI ,,Cafeaua,băutura lucidităţii este cea mai buna hrana pentru minte,caci,spre deosebire de bauturile spirtoase...

Cercetare cantitativă privind impactul rețelei sociale facebook asupra productivității în mediul professional

Aspecte teoretico-metodologice privind cercetarea cantitativa Cercetarea în domeniul marketingului este un proces al colectării, analizării și...

Cafea - Studiu de Caz

1 Istoria cafelei Una dintre cele mai populare si mai consumate bauturi pe plan mondial este cafeaua. Istoria cafelei asociaza zorii acesteia cu o...

Analiza calitativă de marketing

Rezumat Misiunea specializǎrii Marketing este de a forma specialişti cu înaltă calificare, capabili să analizeze şi să gândească în mod critic...

Lumânări parfumate - Everlast Scent

Definirea problemei - Primul pas al cercetării ceea ce se întâmplă dincolo de manifestările observabile ale unui fenomen. Problema identificată de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Raport de Cercetare Cafea Jacobs

CAFEA JACOBS I REZUMAT MANAGERIAL În urma analizelor interne privind vânzările s-a constatat că în Iaşi încasările provenite din vânzările...

Research proposal - oportunitatea lansării unui nou sortiment de cafea Nescafe

Propunere de cercetare 1. Problema managerială Oportunitatea lansării unui nou sortiment de cafea. Brandul Nescafé doreşte să analizeze...

Ai nevoie de altceva?