Cercetare de Marketing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 11949
Mărime: 463.27KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Lucia Ristea
U N I V E R S I T A T E A “V A L A H I A ” D I N T ÂR G O V I ŞT E MANAGEMENTUL ORGANIZAŢIEI – MASTER ANUL I

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Cercetarea de marketing reprezintă un proces sistematic şi obiectiv, generator de informaţii necesare adoptării deciziilor de marketing .El presupune culegerea, investigarea şi analiza informaţiilor legate de marketingul bunurilor, serviciilor, organizaţiilor, oamenilor, locurilor şi ideilor. Astfel, cercetării de marketing îi revine rolul de a identifica şi evalua oportunităţile de marketing, de a analiza şi alege pieţele-obiectiv, de a fundamenta planificarea şi realizarea mix-ului de marketing.

Această cercetare de marketing îşi propune studierea atitudinilor, opiniilor şi intenţiilor firmelor din judeţul Dâmboviţa cu privire la implementarea strategiei în propriile instituţii

Procesul obţinerii datelor primare are un caracter complex şi se desfăşoară în timp. Cea mai utilizată metodă de obţinere a datelor primare este ancheta. Anchetele urmăresc să descrie comportamentul, să cunoască motivele care stau la baza unor acţiuni de marketing, să afle opiniile şi preferinţele consumatorilor. Anchetele presupun existenţa unui chestionar şi a unui eşantion reprezentativ pentru populaţia avută în vedere în cadrul cercetării.

Pentru elaborarea acestei lucrări s-a folosit ancheta ,,faţă în faţă”, pentru a se obţine un control mai bun asupra condiţiilor de desfăşurare a interviurilor. În acest sens operatorul a putut clarifica o serie de întrebări cu un grad mai mare de complexitate, oferindu-le subiecţilor explicaţii şi îndrumări privind aspectele avute în vedere, obţinându-se astfel răspunsuri corecte.

2. CONSIDRAŢII TEORETICO-METODOLOGICE PRIVIND IMPLEMENTAREA UNEI STRATEGII

2.1. Strategia de marketing. Definiţii

În accepţiunea generală, marketingul reprezintă "ştiinţa şi arta de a convinge clienţii sã cumpere", Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social şi managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obţin ceea ce le este necesar şi doresc prin crearea, oferirea şi schimbul de produse şi servicii având o anumitã valoare". Simplist, marketingul reprezintă "arta şi ştiinţa de a vinde".

Procesul de optimizare a resurselor şi de trasare a obiectivelor în conformitate cu oportunităţile nou create pe piaţa mondială caracterizează întreprinderile internaţionale, obligate să îşi desfăşoare activitatea într-un mediu economic, din ce în ce mai concurenţial, instabil şi globalizat.

Pentru valorificarea avantajelor concurenţiale identificate întreprinderea trebuie să parcurgă următoarele etape:

• luarea deciziei de extindere a activitatii catre piata externa;

• selectia pietelor externe prin identificarea criteriilor necesare;

• segmentarea pietei alese;

• identificarea celor mai profitabile segmente de consumatori la nivel naţional;

• alegerea modalitatilor de patrundere a intreprinderii pe pietele respective;

• elaborarea unor programe de marketing standardizat sau adaptat la specificul local în vederea prelucrarii pietelor externe;

• crearea unor formule organizatorice capabile sa actioneze la nivel local si indeplinirea obiectivelor strategice propuse.

Aceste etape constituie, de fapt, componentele strategiei de marketing prin care întreprinderea poate să analizeze piaţa , tehnologiile utilizate şi nivelul concurenţilor, alegând varianta optimă referitoare la produsele şi serviciile oferite, nivelul calitativ şi spatiul geografic abordabil.

Necesitatea abordarii tuturor problemelor într-o viziune de marketing a fost sintetizată foarte sugestiv de către Guy Serraf: „întreprinderile bogate nu fac marketing pentru că au bani, ci au bani pentru ca fac marketing”.

În activitatea oricarei organizaţii alegerea strategiei de marketing marchează un moment important, ce finalizează etapa în care s-au definit misiunea şi scopurile urmărite, pe baza unei analize atente şi pertinente a situaţiei sale.

Strategia de marketing, desemnează liniile definitori ale atitudinii şi conduitei întreprinderii în vederea atingerii anumitor obiective. Ea este reprezentată de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie înfăptuite într–o perioada de timp, a mijloacelor şi metodelor prin care acestea se transpun în practică, exprimând tendinţele şi exigenţele ce se impun pentru atingerea performanţelor stabilite, a caror nivel se măsoară cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activitatii, cota de piată, profit etc.

Prin strategia de marketing adoptată se precizează:

● poziţia pe care organizaţia îşi propune să şi-o asigure pe piaţă;

● scopurile urmărite ;

● intenţiile prin care acestea se vor atinge într-o anumită perioadă de timp.

Ca suită de decizii, strategia de marketing are ca scop finalitatea optimă a activităţii întreprinderii într-o perioada optima şi reflectă:

- sfera de activitate;

- orientarea pe termen lung;

- reacţiile la solicitarile pieţii;

- atitudinea faţă de mediul ambiant şi comportamentul său în raport cu

componentele lui;

- maniera adaptării la dinamica mediului ambient

- corelaţia activităţii sale cu resursele disponibile;

- opţiunea pentru o anumita cale de urmat, aleasă dintre mai multe

alternative posibile.

Strategia de marketing este în esenţă rezultatul unei opţiuni dintre mai multe variante, alegându-se în funcţie de potenţial şi situaţia mediului extern.

O întreprindere trebuie să-şi stabileasca un loc al produselor sale pe piaţă pentru a putea fi distinse de clienţi faţă de concurenţă. Această poziţionare trebuie gândită foarte amplu, până la firmă. Odată poziţionat produsul, firma trebuie să identifice posibilele avantaje competitive faţă de concurenţă. Astfel, strategiile de marketing vor defini calea prin care se pot atinge obiectivele.

2.2. Implementarea strategiei de marketing

Strategiile şi planurile de marketing ale companiilor ce activează pe piaţă sunt foarte complexe. Planificarea de marketing prin stabilirea variabilelor referitoare la: produs, preţ, promovare şi distribuţie având în vedere: consumatorii, concurenţa, compania şi comunitatea în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, implică, în masură mai mare sau mai mică, toate departamentele companiei.

Implementarea strategilor în majoritatea companiilor, cercetarea-dezvoltarea joacă un rol esenţial, deoarece elementul cheie al implementării strategiei este proiectarea produsului de către cercetare-dezvoltare, fără de care nu există raţiunea existenţei companiei şi deci, nu există nici o strategie, nici un plan. Nu numai proiectele ce vizează proiectarea unor produse noi ci şi alte proiecte realizate, cerute de marketing, ce privesc fezabilitatea produsului cu caracteristici specifice, proiectarea tehnologiilor, îmbunătăţirea caracteristicilor produsului, reducerea costurilor de producţie, sunt elemente foarte importante în succesul activităţilor de marketing.

După analiza mediului intern şi extern şi dezvoltarea unei strategii de marketing care anticipează nevoile pieţei, strategia de marketing trebuie implementată. Unul dintre cele mai importante aspecte ale implementării strategiei de marketing este specificarea caracteristicilor şi performanţelor produsului care va fi oferit pieţei .

Preview document

Cercetare de Marketing - Pagina 1
Cercetare de Marketing - Pagina 2
Cercetare de Marketing - Pagina 3
Cercetare de Marketing - Pagina 4
Cercetare de Marketing - Pagina 5
Cercetare de Marketing - Pagina 6
Cercetare de Marketing - Pagina 7
Cercetare de Marketing - Pagina 8
Cercetare de Marketing - Pagina 9
Cercetare de Marketing - Pagina 10
Cercetare de Marketing - Pagina 11
Cercetare de Marketing - Pagina 12
Cercetare de Marketing - Pagina 13
Cercetare de Marketing - Pagina 14
Cercetare de Marketing - Pagina 15
Cercetare de Marketing - Pagina 16
Cercetare de Marketing - Pagina 17
Cercetare de Marketing - Pagina 18
Cercetare de Marketing - Pagina 19
Cercetare de Marketing - Pagina 20
Cercetare de Marketing - Pagina 21
Cercetare de Marketing - Pagina 22
Cercetare de Marketing - Pagina 23
Cercetare de Marketing - Pagina 24
Cercetare de Marketing - Pagina 25
Cercetare de Marketing - Pagina 26
Cercetare de Marketing - Pagina 27
Cercetare de Marketing - Pagina 28
Cercetare de Marketing - Pagina 29
Cercetare de Marketing - Pagina 30
Cercetare de Marketing - Pagina 31
Cercetare de Marketing - Pagina 32
Cercetare de Marketing - Pagina 33
Cercetare de Marketing - Pagina 34
Cercetare de Marketing - Pagina 35
Cercetare de Marketing - Pagina 36
Cercetare de Marketing - Pagina 37
Cercetare de Marketing - Pagina 38
Cercetare de Marketing - Pagina 39
Cercetare de Marketing - Pagina 40
Cercetare de Marketing - Pagina 41
Cercetare de Marketing - Pagina 42
Cercetare de Marketing - Pagina 43
Cercetare de Marketing - Pagina 44
Cercetare de Marketing - Pagina 45
Cercetare de Marketing - Pagina 46
Cercetare de Marketing - Pagina 47
Cercetare de Marketing - Pagina 48
Cercetare de Marketing - Pagina 49
Cercetare de Marketing - Pagina 50
Cercetare de Marketing - Pagina 51
Cercetare de Marketing - Pagina 52
Cercetare de Marketing - Pagina 53
Cercetare de Marketing - Pagina 54
Cercetare de Marketing - Pagina 55
Cercetare de Marketing - Pagina 56
Cercetare de Marketing - Pagina 57
Cercetare de Marketing - Pagina 58
Cercetare de Marketing - Pagina 59
Cercetare de Marketing - Pagina 60
Cercetare de Marketing - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Cercetare de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetare de marketing - marca Marlboro

Rezumat Ideea acestei cercetări de marketing este cunoaşterea atitudinilor şi opiniilor consumatorului asupra fumatului şi asupra ţigărilor...

Proiect marketing - Geantă de laptop

Firma L&C Care are drept domeniu de activitate producerea de genți și își propune lansarea unei noi genți de laptop pe piață care să conțină noi...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Conducerea și organizarea activității de cercetare de marketing - SC Petrom SA

INTRODUCERE În condiţiile socio – economice contemporane, orice întreprindere este preocupată de anticiparea evoluţiei vieţii sale şi a mediului...

Cercetare de Marketing Privind Calitatea Serviciilor Prestate în Cadrul Firmei

Introducere Mi-am ales această temă deoarece am dorit să cunosc mai bine firma la care lucrez, respectiv, S.C. Confiden Travel S.R.L., hotel...

Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL

Introducere Indiferent de domeniul de activitate, piaţa reprezintă pentru o întreprindere elementul de referinţă pentru activităţile pe care le...

Metodele și tehnicile de cercetare în marketing

CAPITOLUL I: REPERE TEORETICE PRIVIND METODELE ȘI TEHNICILE DECERCETARE ÎN MARKETING 1.1. NOȚIUNEA ȘI FUNCȚIILE CERCETĂRII DE MARKETING...

Cercetare de Piață privind Produsele Lactate

Introducere Studiul continuu al pieţei sau marketing-ul a devenit, în ultimele decenii, preocuparea de căpetenie a oricărei firme care vrea să se...

Cercetare de marketing privind consumul de fast-food în rândul studenților din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași

1. Cercetări de marketing Creșterea rolului marketingului în activitatea economică a firmelor este posibilă numai prin buna fundamentare a...

Metode Utilizate în Cercetarea de Marketing

ARGUMENT Informaţiile reprezintă la ora actuală o marfă cu valoare foarte mare, mai mare chiar decât a unor resurse strategice (aur, uraniu etc.)...

Ai nevoie de altceva?