Extras din proiect
Firma «Albinuţele» doreşte să lanseze pe piaţă un nou produs şi anume, Audiobook-ul cu aromatherapy (pe partea centrală, în locul neinscripţionat al Cd-ului/DVD-ului, este îmbibată o substanţă, cu efect de aromaterapie, care se emană, o dată cu folosirea audiobook-ului, în orice suport ar fi introdus), prin urmare principala problemă decizională este de tip DA sau NU, de lansare sau de amânare a produsului.
Având în vedere faptul că produsul este lipsit de concurenţă, deci unul absolut nou, vrem să vedem cât de bine va fi acceptat pe piaţă. Pe de altă parte, oamenii din ziua de azi, stresaţi fiind din ce în ce mai mult de activităţile pe care le desfăşoară, simt nevoia puternică de a apela la tot felul de terapii. Prin urmare vrem să vedem cât de mult sunt dispuşi să apeleze la aromaterapie prin audiobook-uri.
Nu în ultimul rând, prin această cercetare este necesar să aflăm dacă potenţialii clienţi vor alege să cumpere acest produs pentru că au încredere în beneficiile pe care acesta le poate avea asupra lor (prin aromaterapie), sau îl vor achiziţiona doar din curiozitate. Această problemă considerăm că este esenţială, deoarece, un număr mare al celor care cred în efectele pozitive pe care acest produs le poate avea, ne indică un număr relativ sigur de cumpărători fideli; sunt mai predispuşi să folosescă produsul şi pentru acest nou atribut. Achiziţia din curiozitate, însă, nu va avea efecte garantate pe termen lung.
Un alt semn de întrebare apare la nivelul preţului. Având în vedere faptul că acest nou produs necesită alte metode de fabricare, ceva mai costisitoare, automat, preţul acestuia va fi mai mare. Acest lucru ar putea determina cumpărătorul să achiziţioneze audiobook-ul în varianta clasică, prin urmare este necesar să ştim cât sunt dispuşi potenţialii clienţi să dea pe acest produs.
2.Obiectivele cercetării
Având în vedere problemele decizionale stabilite mai sus, obiectivele noastre sunt:
- Să aflăm măsura în care oamenii ar fi dispuşi să cumpere acest nou produs.
- Să aflăm părerea potenţialilor cumpărători dacă aceste audiobook-uri pot avea efecte benefice asupra lor.
- Să aflăm prin intermediul chestionarului care sunt preferinţele clienţilor referitor la arome.
- Să aflăm opinia subiecţilor în legatură cu modul de achiziţie al produsului.
- Să aflăm cât ar fi dispuşi să dea pe un asemenea produs, precum şi disponibilitatea financiară a acestora.
3. Metoda cercetării
După clarificarea problemei decizionale şi stabilirea obiectivelor, ne-am focalizat pe alegerea tipului de anchetă potrivit pentru colectarea şi analizarea datelor. Astfel, am optat pentru o anchetă directă „prin telefon”, în condiţiile în care piaţa ţintă este formată din persoane fizice şi juridice din România, profitând în acelaşi timp şi de avantajele oferite de acest tip de anchetă (rapiditate, costuri scăzute, mare arie de acţiune, fiabilitate-mai puţine refuzuri în comparaţie cu cele primite la domiciliu, obţinerea unor răspunsuri spontane, control constant asupra terenului-totul se întâmplă într-o cameră cu telefoane, introducerea rapidă a datelor). Pentru o măsurare cât mai obiectivă a faptelor, o strategie de cercetare structurată, date valide şi fidele s-a preferat o metodă cantitativă.
Ca şi instrument de obţinere a datelor a fost ales chestionarul. Conceperea sa reprezintă o activitate de maximă importanţă pentru orice cercetare de marketing şi asta deoarece calitatea chestionarului determină rezultatele cercetării. Astfel, chestionarul a fost realizat pe baza obiectivelor cercetării stabilite anterior şi conţine 12 întrebări utilizându-se în formularea lor cuvinte simple, uşor de înţeles. Cele mai utilizate au fost întrebările închise cu alegere unică sau multiplă, în număr de 7, 3 întrebări dihotomice şi 2 întrebări deschise.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cercetare de Marketing.doc