Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4760
Mărime: 37.46KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Chiș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalin Curmei
Proiectul a fost realizat in cadrul facultatii de Marketing, ASE

Cuprins

  1. Partea I
  2. Prezentarea organizatiei SC Electroputere SA.3
  3. Domeniu de activitate.4
  4. Piata pe care actioneaza compania.4
  5. Partea a II-a
  6. Principalele produse de care compania are nevoie in activitatea sa.4
  7. Alegerea a cate un produs din fiecare si centrul de achizitie.5
  8. Stabilirea cantitatii, calitatii si a termenilor de livrare pentru produsele alese.5
  9. Definirea caracteristicilor produselor.5
  10. Identificarea furnizorilor susceptibili de a raspunde cerintelor intreprinderii.7
  11. Analiza si alegerea furnizorilor.12
  12. Motivarea alegerii facute.13

Extras din proiect

Partea I

1. Prezentarea organizaţiei

SC Electroputere SA este situata langa drumul european E70, fiind amplasata la 2,5 km de aeroportul Craiova si la 500 km de portul maritim Constanta. Electroputere are o suprafata construita de 250.214 mp, suprafata totala fiind de 601.164 mp. Compania detine o cale ferata uzinala racordata la reteaua nationala prin statia CFR Jiul.

Compania este destinata fabricatiei de echipamente electrotehnice de curenti tari pentru energetica si transport feroviar, fiind structurata initial in patru sectoare principale de productie: masini electrice rotative, transformatoare de putere, aparataj electric si locomotive.

Capitalul social al companiei Electroputere este 33.760.291,3 lei acoperit de 337.602.913 acţiuni nominative. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,1 lei.

S.C. Electroputere S.A. a fost fondată în anul 1949 ca unitate principală constructoare de echipament electroenergetic si mijloace de transport feroviar structurata initial în patru divizii: Transformatoare, Locomotive, Masini Electrice Rotative, Aparataj Electric de Înaltă Tensiune. Productia bazată pe licente internationale renumite a avut în anii 1950 - 1970 ca destinatie principală exportul. Între anii 1970 - 1990 s-a manifestat o stagnare în privinta tehnologizării întreprinderii.

În 1990 Electroputere s-a divizat în 7 societăti comerciale care au functionat ca atare pană în 1994. Din acel an SC Electroputere SA functionează într-o structură de tip Holding cu centre de profit sau de cheltuieli.

Compania a fost privatizată în luna noiembrie 2007, când 62,8% din capitalul social a fost preluat de la AVAS de firma saudită Al-Arrab Contracting Limited, pentru suma de 2,3 milioane euro. În urma unei majorării de capital, firma saudită a ajuns să deţină 86,28% din capitalul Electroputere.

În prezent, se încearcă să implementeaze un amplu program de investiţii şi reorganizare, care include înnoirea utilajelor şi a echipamentelor pentru producţie, renovarea clădirilor, un program de sănătate şi securitate, îmbunătăţirea proceselor, dezvoltare de produse şi multe altele.

Număr de angajaţi ai companiei în anul 2009 era de 2.540.

Afacerile companiei au insumat 186 milioane lei (44 milioane euro) in intervalul ianuarie-septembrie 2009, cu 44% peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, de 129,1 milioane lei.

Firma a atras venituri totale de 203,5 milioane lei (48,1 milioane euro), cu 28% mai mari decat cele din intervalul similar al anului precedent, în timp ce costurile totale au crescut cu 22%, pana la 228,2 milioane lei (54 milioane euro). În primele nouă luni din 2008, compania a avut venituri totale de 158,33 milioane lei si costuri de 186 milioane lei.

2. Definirea domeniului de activitate al organizaţiei.

Compania se ocupă cu fabricarea de aparataj electric de înaltă tensiune (intrerupatoare, separatoare, contactoare, siguranţe fuzibile, reostate, transformatoare de măsură), celule electrice prefabricate de medie tensiune şi bare capsulate, masini electrice rotative (motoare, generatoare), transformatoare electrice de putere şi autotransformatoare, vehicule feroviare (locomotive electrice, locomotive Diesel electrice, rame electrice), vehicule urbane, echipamente complexe pentru instalaţii de foraj.

3. Caracterizarea succintă a concurenţei şi a clienţilor si a principalelor dimensiuni ale pieţei pe care acţionează aceasta (capacitate, arie, structură).

Clientii Electroputere sunt companii de electricitate, companii de transport ferovier, companii din industria metalurgică, companii din industria extractivă. Principalii clienti sunt companiile de electricitate si cele de transport feroviar care reprezinta în medie 43% din produsele si serviciile vândute la intern de catre SC Electroputere SA.

Un exemplu este cel al tranformatoarelelor de puetere pentru care principalii clienti ai companiei pe piata interna sunt: SC Transelectrica SA, SC Electrica SA, SC Termoelectrica SA , SC Hidroelectrica SA, Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni.

Pe piata externa principalii clienti ai societatii pentru aceste produse sunt: PPC Grecia, Nepco Iordania, PEEGT Siria, EEA Egipt , ect .

Concurenti companiei sunt Icpe Bucuresti, Electrometal Timisoara, Electroceramica Turda, Electrotel Alexandria, SC Exim, Reloc Craiova, Faur Bucuresti, 16 Feb Cluj, Irlu Bucuresti, Icpe Bucuresti si alte companii.

Vânzările realizate de societate pe piaţa interna a inregistrat o tendinţă de scădere de la 72% în anul 2006 la 48% în anul 2008; vanzarile realizate pe piaţa externă cresc, în acelasi interval, de la 38% la 52%. Exporturilor societătii, cele care au ca destinaţie Uniunea Europeana au inregistrat o usoara scădere de la 72% în anul 2006, la 70% în anul 2008, dar cu o crestere cu putin mai mare a celor cu destinaţia Orient, de la 23% in anul 2006 la 28% în anul 2008.

Partea a II-a

1. Identificarea principalelor produselor de care organizaţia are nevoie în activitatea sa.

A) Echipamente "grele" : Poli de motoare, Bobine toroidale, Bobine cilindrice, Strunguri frontale, Strunguri paralele, Stunguri carusel, Stunguri cu NC, Masini de alezat, Masini de frezat, Masini de rectificat, Masini de honuit, Masini de bobinat orizontale tip Micafil-Elvetia, Masini de bobinat verticale tip Micafil-Elvetia, Cuptoare cu aer cald.

B) Echipamente "usoare" : Aparate de sudura cu flacara oxiacetilenica, Bai de cositoare cuve, Instalatie de curatire cu alice si cabine de vopsit, Autoclave de uscare tip vid, Autoclave de uscare cu vapori Kerosen tip Micafil.

C) Materii Prime: Tabla siliconata, tablă de oţel, aluminiu sau cupru.

D) Subansamble: rezistente electrice, reostate de pornire si reglaj in ulei sau cu lichid, autotransformatoare de pornire, întrerupătoare, transformatoare de măsură, socluri pentru sigurantă, celule de medie tensiune, bare capsulate.

E) Consumabile: Lubrifianti, Combustibili, hârtia electrizolantă, folie, ulei de transformator, grund pe bază de alchide pentru vopsirea standard şi grund epoxidic primer pentru vopsirea TH în conformitate cu standardele internaţionale.

2. Alegerea unui produs din fiecare grupa

A)Strunguri NC ( echipamente “grele”)

B) Baie de cositor (echipamente “usoare”)

C)Cuprul (Materii prime)

D) Celule de medie tensiune "Metal-clad" cu izolaţie în aer tip CMA(Subansamble)

E)Combustibili – motorina ( consumabile)

Centrul de achizitie va fi format din utilizatori, influentatori, achizitori, decidenti si paznici. In ceea ce priveste strungurile, utilizatorii sunt cei ce le opereaza, seful de sectie putand fi influentator in centrul de achizitie. Inginerul Petre Sabila din Departamentul de Dezvoltare a Afacerilor fiind achizitor. Decidentul este directorul executiv al companiei Dumitriu Adrian Gabriel, deoarece produsul face parte din cadrul echipamentelor "grele", astfel fiind mai scump si pentru o lunga perioada de timp.

Pentru baia de cositor, utilizatorii si influentatorii sunt cei ce utilizeaza acest echipament. Inginerul Ionel Balan din Departamentul de Productie este achizitor si decident, fiind responsabil cu alegerea furnizorilor si incheierea afacerii.

Si in cazul materiei prime se ocupa de achizitie tot Inginerul Petre Sabila.

De realizarea subansamblelor este responsabil direct inginerul Ionel Bălan, director al Departamentului resurse, dezvoltare, productie din cadrul companiei, precum si inginerul Marian Bărăgan, care se ocupă de asigurarea calitătii. Acestia sunt influentatori si achizitori. Ambele departamente, atăt cel de resurse, dezvoltare si productie, căt si cel de asigurare a calitătii sunt direct subordonate managerului general al companiei, care va fi decident in aceasta situatie.

De achizitionarea combustibilului este responsabil inginerul Ionel Balan, director al Departamentului resurse, dezvoltare, productie din cadrul companiei.

Preview document

Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 1
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 2
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 3
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 4
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 5
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 6
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 7
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 8
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 9
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 10
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 11
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 12
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 13
Comportamentul de achiziție pe piața organizațională SC Electroputere SA - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul de Achizitie pe Piata Organizationala SC Electroputere SA.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul de achiziție al întreprinderilor de pe piața organizațională

Caracterizarea organizatiei si a pietei pe care este prezenta 1) Prezentarea organizatiei SC TANEX SRL S.C. Tanex SRL este o societate...

Comportamentul de Achiziție al Întreprinderilor de pe Piața Organizațională

Proiect la disciplina Business to Business Marketing „Comportamentul de achizitie al întreprinderilor de pe piata organizationala” I....

Comportamentul de Achiziție al Întreprinderilor de pe Piața Organizațională

Partea I: Caracterizarea organizaţiei şi a pieţei pe care este ea prezentă: S.C. TOTAL INVEST GRUP S.R.L. este o societate romanească cu...

Comportamentul de Achiziție al Întreprinderilor de pe Piața Organizațională

Despre companie JTI – Japan Tobacco International este cea de-a treia companie producătoare de tutun la nivel global. Compania produce și...

Comportamentul de achiziție al Schaeffler România

I. Prezentarea generală a companiei INA Schaeffler România INA Schaeffler Braşov a fost înfiinţată în octombrie 2002 ca filială a Schaeffler Grup...

Comportamentul de Achiziție al Întreprinderilor pe Piața Organizațională

Partea I: Caracterizarea organizaţiei şi a pieţei pe care ea este prezentă SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL Sala Polivalentă, str. Calea Piscului,...

Comportamentul de achiziție al întreprinderilor de pe piața organizațională

Comportamentul de achiziţie al organizaţiei SC Vel Pitar SA Partea I Prezentarea organizaţiei SC Vel Pitar SA Grupul Vel Pitar este liderul...

Comportamentul de achiziție al întreprinderilor de pe piața organizațională - Impress Buftea

1. Caracterizarea organizatiei si a pietei pe care este ea prezenta 1.1 Prezentarea organizatiei Firma a fost infiintata in anul 1968 sub numele...

Ai nevoie de altceva?