Dubla impunere

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 14693
Mărime: 62.79KB (arhivat)
Publicat de: Nae Crăciun
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

INTRODUCERE

Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a tehnologiilor, adâncirea diviziunii sociale a muncii, lărgirii pieţei, amplificării schimburilor de marfuri intermediate de bani dincolo de graniţele statului, extinderea şi diversificarea tranzacţiilor cu efecte comerciale şi hărţii de valoare, apar tot mai frecvent situaţii in care acelaşi individ se afla in legatura politică, economică sau socială fata de doua sau mai multe state.

În condiţiile economiei contemporane, circulaţia liberă a capitalurilor este o realitate, iar numeroase persoane fizice şi juridice desfasoara activităţi diverse, din care obţin venituri sau deţin averii în mai multe ţări.

Întrucât fiecare dintre statele în cauză poate revendica jurisdicţia fiscală, parţială sau totală asupra persoanelor în cauză, acest fapt generează coexistenţa mai multor sisteme fiscale complementare, determinând astfel o dubla sau uneori multipla impozitare a veniturilor respective.

Cunoaşterea temeinică a practicii fiscale internaţionale are o importanţă deosebita in realizarea procesului de lărgire a cooperării ecoomice si financiare dintre acestea. Dubla impunere juridică poate deveni la un moment dat, o piedică în amplificarea relaţiilor economice,financiare,de credit dintre diferite ţări.

Astfel dubla impunere reprezintă o problemă mondială perpetuă, ce generează creşterea presiunii fiscale şi apariţia evaziunii fiscale, frânează desfăşurarea activităţii economice, diminuează atractivitatea investiţională şi, ca rezultat, minimizează resursele financiare atrase de la agenţii economici în bugetul de stat.

CAPITOLUL I

Definirea dublei impunerii internaţionale

Conţinutul dublei impunerii internaţionale

În sistemul fiscal al fiecărui stat, există anumite reguli de impunere a rezidenţilor (care desfăşoară activitate în străinătate fie sub formă de investiţii, fie nemijlocit prin intermediul reprezentanţelor înregistrate) şi a contribuabililor străini (care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul statului respectiv). Mecanismele de funcţionare a sistemelor fiscale se deosebesc de la ţară la ţară, însă, în sfera impunerii veniturilor şi capitalurilor, între acestea există unele asemănări, care ne permit să concluzionăm asupra unui anumit nivel de armonizare fiscală. Armonizarea poate apărea fie ca rezultat al determinării regulilor corespunzătoare în legislaţia fiscală naţională, fie ca rezultat al acţiunii convenţiilor (bi- şi multilaterale) privind impunerea veniturilor şi capitalurilor.

Apariţia dublei impuneri internaţionale este consecinţa suprapunerii a două suveranităţi fiscale, care îşi exercită, fiecare in parte, dreptul de a imune o anumită materie impozabilă reperată pe teritoriul aflat sub jurisdicţia sa, sau care, deşi îşi are originea pe alt teritoriu aparţie unui contribuabil având rezidenţa pe teritoriul său.

Dubla impunere internaţională reprezintă astfel, supunerea la impozit a aceleiaşi materii impozabile şi pentru aceeaşi perioadă de timp de către dauă autorităţi fiscale din ţări diferite.

Fenomenul de dublă impunere internaţională a mai fost definit şi ca o impunere la impozite comparabile în două sau mai multe state a veniturilor sau elementelor de avere ale aceluiaşi contribuabil, pentru o perioadă de timp limitată.

Spitz B., considera că „dubla (multipla) impunere internaţională se produce atunci când autorităţile fiscale a două sau mai multe state încasează concomitent impozite având aceeaşi incidenţă, în asemenea mod încât o persoană susportă o obligaţie fiscală mai grea decât dacă ar fi fost supusă unei singure autorităţi fiscale”.

În teoria şi practica fiscală, după cauzele apariţiei, deosebim dubla impunere economică şi dubla impunere internaţională (juridică).

Dubla impunere economică are loc în cazul când câţiva destinatari ai venitului achită impozitul din unul şi acelaşi venit. Cel mai elocvent exemplu este impunerea venitului corporaţiei, în calitate de contribuabil distinct, şi impunerea ulterioară a venitului repartizat acţionarilor (impunerea dividendelor).

Dubla impunere internaţională are loc atunci când unul şi acelaşi obiect este supus impozitării în două sau mai multe state, pentru una şi aceeaşi perioadă de timp.

Literatura fiscală din Romănia defineşte dubla impunere juridică internaţonală ca fiind „ supunerea unei anumite materii impozabile de către două state diferite, la acelaşi tip de impozitare, pe acelaşi exerciţiu financiar”.

Dubla impunere internaţională poate apărea numai în cazul impozitelor directe, respactiv al impozitelor pe venit şi al celor pe avere. În cazul impozitelor indirecte, nu se pune problema dublei impuneri internaţionale, deoarece cetăţenii unui stat, atunci când se află pe teritoriul altui stat, suportă, în calitate de cumpărători, aceleaşi impozite cuprinse în preţurile mărfurilor cumpărate ce şi cetăţenii statului respectiv. Pentru mărfurile sau serviciile cumpărate de cetăţenii unui stat din alta ţară, ei nu mai plătesc în ţara lor impozite indirecte similare cu cele impuse în preţul de cumpărare al mărfurilor sau serviciilor respactive.

Dubla impunere trebuie sa fie examinata prin prisma particularitatilor politicii fiscale si a modalitatilor de impunere folosite de catre diferite tari.

Preview document

Dubla impunere - Pagina 1
Dubla impunere - Pagina 2
Dubla impunere - Pagina 3
Dubla impunere - Pagina 4
Dubla impunere - Pagina 5
Dubla impunere - Pagina 6
Dubla impunere - Pagina 7
Dubla impunere - Pagina 8
Dubla impunere - Pagina 9
Dubla impunere - Pagina 10
Dubla impunere - Pagina 11
Dubla impunere - Pagina 12
Dubla impunere - Pagina 13
Dubla impunere - Pagina 14
Dubla impunere - Pagina 15
Dubla impunere - Pagina 16
Dubla impunere - Pagina 17
Dubla impunere - Pagina 18
Dubla impunere - Pagina 19
Dubla impunere - Pagina 20
Dubla impunere - Pagina 21
Dubla impunere - Pagina 22
Dubla impunere - Pagina 23
Dubla impunere - Pagina 24
Dubla impunere - Pagina 25
Dubla impunere - Pagina 26
Dubla impunere - Pagina 27
Dubla impunere - Pagina 28
Dubla impunere - Pagina 29
Dubla impunere - Pagina 30
Dubla impunere - Pagina 31
Dubla impunere - Pagina 32
Dubla impunere - Pagina 33
Dubla impunere - Pagina 34
Dubla impunere - Pagina 35
Dubla impunere - Pagina 36
Dubla impunere - Pagina 37
Dubla impunere - Pagina 38
Dubla impunere - Pagina 39
Dubla impunere - Pagina 40
Dubla impunere - Pagina 41
Dubla impunere - Pagina 42
Dubla impunere - Pagina 43
Dubla impunere - Pagina 44
Dubla impunere - Pagina 45
Dubla impunere - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Dubla Impunere.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Dubla impunere internațională

In orice orânduire socială, „sistemul veniturilor publice este determinat de forma de proprietate asupra mijloacelor de producţie şi de sfera...

Dubla impunere internațională

Ca urmare a dezvoltarii si perfectionarii mijloacelor de productie si a tehnologiilor, adancirea diviziunii sociale a muncii, largirii pietei,...

Dubla impunere - studiu de caz privind metodele de evitare a dublei impuneri

INTRODUCERE Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a tehnologiilor, adâncirii diviziunii sociale a muncii, lărgirii...

Dubla Impunere Fiscală

INTRODUCERE Dubla impunere reprezintă o problemă mondială perpetuă, ce generează creşterea presiunii fiscale şi apariţia evaziunii fiscale,...

Utilizarea paradisurilor fiscale - între evaziune și fraudă fiscală

Introducere Economiile naţionale evoluează într-un spaţiu tot mai larg concomitent cu extinderea fenomenului numit globalizare. Amprenta...

Evitarea Dublei Impozitări

CAPITOLUL I FENOMENUL SI CONCEPTUL DE DUBLĂ IMPUNERE 1. Fenomenul de dublă impunere Raporturile ce se nasc intre stat si individ sunt diferite:...

Dubla impunere

Dubla Impunere In condiţiile economice de astăzi circulaţia liberă a capitalurilor este o realitate, astfel că numeroase persoane fizice şi...

Dubla Impunere Juridică Internațională

Introducere În orice stat, impozitele reprezintă sursa cea mai importantă de creare a veniturilor bugetare si, implicit, de acoperire a...

Ai nevoie de altceva?