Marketing - Ojă

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2234
Mărime: 266.30KB (arhivat)
Publicat de: Giorgiana T.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Partea I: Piaţa

1.Cine vor fi cumpărătorii?

a) Scurta descriere a pieţei pe categorii de consumatori şi non-consumatori

Piaţa pe care firma noastră îşi desfăşoară activitatea face parte din piaţa bunurilor de consum, produsul de referinţă fiind reprezentat de ojă, iar piaţa acestuia cuprinde consumatorii produselor de acest gen. În România piaţa produselor cosmetice este în creştere şi maturizare, însă circa jumătate din populaţie locuieşte în zona rurală, unde oferta de produse cosmetice este limitată, cea mai mare acoperire având-o aici companiile de vânzări directe cum ar fi Avon sau Oriflame deţinând 25% din piaţă. În acest domeniu există o diversitate de companii care produc acest tip de produs cosmetic iar concurenţa este foarte mare.

Pe piaţa ojei există atât consumatori cât şi non-consumatori. Consumatorii pot fi de două feluri: clienţi ai concurenţei şi clienţii propriei firme . În categoria consumatorilor intră persoanele care au adoptat deja produsul în consum. Aceste persoane apelează la produsele noastre pentru a avea un aspect îngrijit al unghiilor.

Non-consumatorii sunt de două tipuri şi anume: relativi şi absoluţi. Non-consumatorii absoluţi sunt cei care nu au nevoie de produs la modul absolut şi nu-l vor cumpăra şi consuma niciodată.

Non-consumatorii relativi sunt reprezentaţi de cei care ar putea avea nevoie de produs, dar nu consumă încă, din diverse motive subiective sau conjuncturale - venitul insuficient, neîncrederea în calitatea sau utilitatea produsului, fie dezinteresul momentan.

b) Principalele criterii şi variabile de segmentare a pieţei cu segmente posibile pe fiecare variabilă.

•Demografici

-Sex

-Vârstă

-Clasă socială

•Geografici

-Rural

-Urban

•Psihografice

-Personalitate (sociabil, ambiţios, egoist)

-Felul de viaţă (conservator, liberal, aventurier)

•Utilizarea produsului

-Slabă

-Intensă

În urma cercetărilor de marketing efectuate de echipa noastră , am stabilit mai multe segmente de piaţă:

1) Principalii consumatori (38%). Persoanele din această categorie se caracterizează ca fiind , cu o vârstă medie cuprinsă între 15-30 de ani , care pun accent pe calitatea produsului,iar preţul nu are o influenţă semnificativă în luarea deciziei de cumparare.

2) Moderaţii (22%) . Persoanele din această categorie se caracterizează ca fiind cu o vârstă medie cuprinsă între 30-50 de ani şi folosesc produsul ocazional deoarece existenţa pe piaţă a unor produse substituibile le influenţează decizia de cumpărare a ojei. Consumatorii aleg să folosească oja doar ocazional ,acest lucru datorându-se lipsei de timp.

3) Dezinteresaţii (40%) . Persoanele din această categorie se caracterizează ca fiind cu o vârstă medie de peste 50 de ani. Aceştia provin în special din mediul rural. Interesul faţă de produs este scăzut.

c)Avantajele căutate de consumator la produs.

Avantajele căutate de client la o ojă se referă la următoarele :

- Aspectul unghiilor este unul dintre punctele esenţiale asupra cărora orice persoană trebuie să îşi canalizeze atenţia , deoarece, indiferent de sex , vârstă sau ocupaţie măinile care au un aspect frumos reprezintă o dovadă a îngrijirii personale.

- Oja este unul dintre cele mai folosite produse de îngrijire personală care ajută la înfrumuseţarea şi hidratarea extremă a unghiilor.

- Folosirea ojei este recomandată persoanelor care au unghii casante sau exfoliate,deoarce ajută la protejarea şi întărirea lor.

- Eficienţa ojei denotă chiar din simplitatea ei,deoarece este cea mai rapidă soluţie pentru un aspect impecabil al manichiurii.

- Folosirea ojei nu necesită persoane calificate în domeniu,atât aplicarea cât şi îndepartare ei se realizează într-un timp foarte scurt .

d) Caracteristicile pieţei ţintă.

În privinţa produselor cosmetice pentru îngrijirea unghiilor,nu putem vorbi despre un “portret robot” al consumatorului datorită existenţei unei game large de produse.În România, consumatorul produselor cosmetice de îngrijire a unghiilor poate fi definit ca fiind o persoană de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 15-30 de ani.Nivelul de instruire fiind peste mediu, de cele mai multe ori studii superioare.

Din punct de vedere al principalelor criterii şi variabile de segmentare a pieţei,consumatorul işi cunoaşte problemele, cum ar fi:sensibilitatea şi sănătatea unghiilor şi se ghidează spre acele produse care îi satisfac nevoile.

Mărcile cel mai des utilizate de consumatori sunt cele din import,fapt ce reiese din totalul produselor cosmetice ale firmelor din România care prezintă doar 25% din totalul vânzărilor de produse cosmetice.

Preview document

Marketing - Ojă - Pagina 1
Marketing - Ojă - Pagina 2
Marketing - Ojă - Pagina 3
Marketing - Ojă - Pagina 4
Marketing - Ojă - Pagina 5
Marketing - Ojă - Pagina 6
Marketing - Ojă - Pagina 7
Marketing - Ojă - Pagina 8
Marketing - Ojă - Pagina 9
Marketing - Ojă - Pagina 10
Marketing - Ojă - Pagina 11
Marketing - Ojă - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Marketing - Oja.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Mix marketing pilă de unghii

Cap.I Piața produsului 1.1 Consumatori Produsul “pila de unghii” se adreseză în special sexului frumos care este preocupat de aspectul său fizic,...

Ai nevoie de altceva?