Microeconomie

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 157 în total
Cuvinte : 60857
Mărime: 225.32KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lazarescu Mihai, Adnada Georgiana

Extras din proiect

1. PROBLEMA ECONOMICA

1.1 Activitatea economica

Preocuparea fundamentala a stiintei economice este de a satisface nevoile umane, cu ajutorul productiei, folosind resursele disponibile. Aceasta exprimare simpla contine numeroase implicatii importante. Trebuie sa recunoastem ca nevoile indivizilor si ale comunitatilor sunt variate si probabil nelimitate, in timp ce resursele sunt finite si de asemenea cunostintele legate de modul de utilizare a resurselor disponibile este limitat.

Stiinta economica nu poate pretinde sa rezolve principalul dezechilibru al productiei si cererii dar poate oferi un set de concepte, metode tehnice si analitice care pot clarifica probleme si pot aduce lumina in numeroase chestiuni care preocupa lumea moderna. Luand in considerare limitarea resurselor, putem clarifica deciziile fundamentale care trebuie luate in legatura cu ceeace ar trebui produs, in ce cantitate si in beneficiul cui trebuie angajate prioritatile de productie. In perfectionarea abilitatilor unui economist, rolul computerului este primordial. Acesta inlatura truda, erorile si temerile, care in trecut au reprezentat bariere in relatiile care pot fi exprimate in limbaj matematic. Acum avem posibilitetea obtinerii unor modele si simulari care sunt foarte apropiate de realitatea pe care cautam sa o intelegem. Calculul a devenit simplu, exact si rapid, mai important ca niciodata deoarece trebuie sa obtinem o intelegere clara a conceptelor si relatiilor pe care dorim sa le examinam. Revenind la afirmatia initiala, este necesar sa definim mai exact principalii termeni pe care ii contine.

Dorintele

Unii cercetatori prefera sa le numeasca nevoi. Noi vom folosi termenul de dorinte deoarece noi vrem sa subliniem ideea ca dorinta economica nu implica o nevoie biologica. O dorinta exista daca oamenii sunt dispusi sa sacrifice o parte din resursele lor pentru a o satisface. Nu este nevoie ca aceasta sa fie necesara pentru existenta lor, nici chiar utila. Poate fi chiar periculoasa sau daunatoare. Economistul, ca atare, nu considera dorintele ca avand la baza judecati morale sau medicale si nici nu incearca sa le clasifice in ordinea valorii. Daca oamenii sunt dispusi sa renunte la unele din resursele lor pentru a obtine tabac sau heroina, atunci toate acestea sunt dorinte care pot fi masurate si analizate.

Noi, in orice caz, clasificam dorintele si marfurile si serviciile produse pentru satisfacerea acestora, in mai multe moduri. Un mod foarte util este de a face distinctie intre:

1. Dorinte personale, abordate prin prisma satisfacerii dorintelor individoale sau ale unei familii, pentru bunuri, cum ar fi automobile personale, jocuri pe calculator, vacante in strainatate sau locuinte;

2. Dorinte ale comunitatii, reprezante de satisfacerea cerintelor comunitatii privind ridicarea nivelului de trai, prin actiuni profitabile cum ar fi: salubritate publica, pavarea drumurilor, iluminatul strazilor, protectia impotriva incendiilor si prvenirea criminalitatii si a bolilor contagioase si asa mai departe.

Bunurile si serviciile produse pentru a satisface nevoi personale pot fi numite bunuri private. Cele care sunt produse pentru satisfacerea dorintelor comunitatii pot fi numite bunuri publice. Este nevoie de atentie pentru a identifica bunurile publice. De exemplu, unele bunuri sau servicii, cum ar fi centrele sportive si cursurile municipale de golf, puse la dispozitie de catre autoritatile locale in folosul public nu sunt cu adevarat bunuri publice. Acestea sunt disponibile pentru indivizi, pentru a le folosi daca doresc. Cei care nu o fac, nu obtin nici un beneficiu din aceste bunuri. Un exemplu de bun public veritabil il poate reprezenta un sistem de canalizare care ajuta la prevenirea izbucnirii unor boli infectioase. Intreaga comunitate beneficiaza de eradicarea si controlul bolilor cum ar fi holera si difteria.

Resursele

Principala resursa necesara pentru ca productia sa aiba loc, va ramane intotdeauna efortul uman, atat fizic cat si mental. In plus, oamenii au invatat sa foloseasca multe din resursele naturii, cum ar fi metalele, forta apei curgatoare, fertilitatea pamantului si altele. Ei au invatat de asemenea sa realizeze unelte, dintre care unele, cum ar fi roata, motorul cu aburi, motorul electric si computerul, care avusesera consecinte revolutionare pentru modul de viata al oamenilor. Aceste resurse -cunoscute ca si factori de productie- constand in munca, pamant si capital, sunt analizate mai atent mai tarziu.

Productia

Definitia economica generala a productiei include orice parte a activitatii totale sau lant de activitati intercorelate implicate in satisfacerea dorintelor personale sau ale comunitatii. Aceasta, asadar, include nu numai fabricare marfurilor -cum ar fi televizoarele-sau furnizarea de servicii -cum ar fi coafura sau antrenamentul sportivilor- ci si acele activitati necesare sa identifice dorinte si sa asigure ca bunurile si serviciile create ajung intr-adevar la oamenii care le doresc. Productia, in acest sens larg include marketingul si finantele, cercetarea si exploatarea, distributia marfurilor si munca organizatiilor cum ar fi Politia si autoritatile licentiare care regleaza si mentin ordinea si astfel fac alte activitati zilnice posibile. Observati ca productia implica transformarea resurselor naturale primare si energia umana intr-un obiect fizic sau activitate care satisface dorintele individuale sau ale comunitatii.

Aproape toate formele de productie presupun folosirea de resurse si depunerea de efort uman. Orice avantaj, satisfactie a unei dorinte care este realizata fara acest efort poarta denumirea de bun liber. Ploaia care cade peste o gradina reprezinta un bun liber in acest sens dar apa de ploaie colectata intr-un rezervor si pompata prin conducte foloseste resurse si nu mai este gratuita dar este un bun economic normal. In mod similar, aerul pe care-l respiram intr-o plimbare la tara este bun liber dar aerul pompat intr-o mina sau aerul din cabina aflata sub presiune a unui avion presupune resurse si este un bun economic.

Ca si economisti, trebuie sa avem grija sa nu cream impresia ca activitatea productiva este intr-un fel superioara oricarei alte activitati. Economistul poate indica daca anumite forme

Preview document

Microeconomie - Pagina 1
Microeconomie - Pagina 2
Microeconomie - Pagina 3
Microeconomie - Pagina 4
Microeconomie - Pagina 5
Microeconomie - Pagina 6
Microeconomie - Pagina 7
Microeconomie - Pagina 8
Microeconomie - Pagina 9
Microeconomie - Pagina 10
Microeconomie - Pagina 11
Microeconomie - Pagina 12
Microeconomie - Pagina 13
Microeconomie - Pagina 14
Microeconomie - Pagina 15
Microeconomie - Pagina 16
Microeconomie - Pagina 17
Microeconomie - Pagina 18
Microeconomie - Pagina 19
Microeconomie - Pagina 20
Microeconomie - Pagina 21
Microeconomie - Pagina 22
Microeconomie - Pagina 23
Microeconomie - Pagina 24
Microeconomie - Pagina 25
Microeconomie - Pagina 26
Microeconomie - Pagina 27
Microeconomie - Pagina 28
Microeconomie - Pagina 29
Microeconomie - Pagina 30
Microeconomie - Pagina 31
Microeconomie - Pagina 32
Microeconomie - Pagina 33
Microeconomie - Pagina 34
Microeconomie - Pagina 35
Microeconomie - Pagina 36
Microeconomie - Pagina 37
Microeconomie - Pagina 38
Microeconomie - Pagina 39
Microeconomie - Pagina 40
Microeconomie - Pagina 41
Microeconomie - Pagina 42
Microeconomie - Pagina 43
Microeconomie - Pagina 44
Microeconomie - Pagina 45
Microeconomie - Pagina 46
Microeconomie - Pagina 47
Microeconomie - Pagina 48
Microeconomie - Pagina 49
Microeconomie - Pagina 50
Microeconomie - Pagina 51
Microeconomie - Pagina 52
Microeconomie - Pagina 53
Microeconomie - Pagina 54
Microeconomie - Pagina 55
Microeconomie - Pagina 56
Microeconomie - Pagina 57
Microeconomie - Pagina 58
Microeconomie - Pagina 59
Microeconomie - Pagina 60
Microeconomie - Pagina 61
Microeconomie - Pagina 62
Microeconomie - Pagina 63
Microeconomie - Pagina 64
Microeconomie - Pagina 65
Microeconomie - Pagina 66
Microeconomie - Pagina 67
Microeconomie - Pagina 68
Microeconomie - Pagina 69
Microeconomie - Pagina 70
Microeconomie - Pagina 71
Microeconomie - Pagina 72
Microeconomie - Pagina 73
Microeconomie - Pagina 74
Microeconomie - Pagina 75
Microeconomie - Pagina 76
Microeconomie - Pagina 77
Microeconomie - Pagina 78
Microeconomie - Pagina 79
Microeconomie - Pagina 80
Microeconomie - Pagina 81
Microeconomie - Pagina 82
Microeconomie - Pagina 83
Microeconomie - Pagina 84
Microeconomie - Pagina 85
Microeconomie - Pagina 86
Microeconomie - Pagina 87
Microeconomie - Pagina 88
Microeconomie - Pagina 89
Microeconomie - Pagina 90
Microeconomie - Pagina 91
Microeconomie - Pagina 92
Microeconomie - Pagina 93
Microeconomie - Pagina 94
Microeconomie - Pagina 95
Microeconomie - Pagina 96
Microeconomie - Pagina 97
Microeconomie - Pagina 98
Microeconomie - Pagina 99
Microeconomie - Pagina 100
Microeconomie - Pagina 101
Microeconomie - Pagina 102
Microeconomie - Pagina 103
Microeconomie - Pagina 104
Microeconomie - Pagina 105
Microeconomie - Pagina 106
Microeconomie - Pagina 107
Microeconomie - Pagina 108
Microeconomie - Pagina 109
Microeconomie - Pagina 110
Microeconomie - Pagina 111
Microeconomie - Pagina 112
Microeconomie - Pagina 113
Microeconomie - Pagina 114
Microeconomie - Pagina 115
Microeconomie - Pagina 116
Microeconomie - Pagina 117
Microeconomie - Pagina 118
Microeconomie - Pagina 119
Microeconomie - Pagina 120
Microeconomie - Pagina 121
Microeconomie - Pagina 122
Microeconomie - Pagina 123
Microeconomie - Pagina 124
Microeconomie - Pagina 125
Microeconomie - Pagina 126
Microeconomie - Pagina 127
Microeconomie - Pagina 128
Microeconomie - Pagina 129
Microeconomie - Pagina 130
Microeconomie - Pagina 131
Microeconomie - Pagina 132
Microeconomie - Pagina 133
Microeconomie - Pagina 134
Microeconomie - Pagina 135
Microeconomie - Pagina 136
Microeconomie - Pagina 137
Microeconomie - Pagina 138
Microeconomie - Pagina 139
Microeconomie - Pagina 140
Microeconomie - Pagina 141
Microeconomie - Pagina 142
Microeconomie - Pagina 143
Microeconomie - Pagina 144
Microeconomie - Pagina 145
Microeconomie - Pagina 146
Microeconomie - Pagina 147
Microeconomie - Pagina 148
Microeconomie - Pagina 149
Microeconomie - Pagina 150
Microeconomie - Pagina 151
Microeconomie - Pagina 152
Microeconomie - Pagina 153
Microeconomie - Pagina 154
Microeconomie - Pagina 155
Microeconomie - Pagina 156
Microeconomie - Pagina 157

Conținut arhivă zip

  • Microeconomie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind reducerea consumului de resurse materiale la nivel microeconomic agent economic, firma

1.1Resursele materiale şi necesitatea economisirii lor la nivel macro şi micro economic Obţinerea unei eficienţe cât mai înalte a activităţii...

Impactul Costului Capitalului asupra Procesului Dezvoltării Economice și Sociale la Nivel Microeconomic și Macroeconomic

I. Costul capitalului: conţinut şi mod de determinare Activele întreprinderii sunt finanţate prin următoarele modalităţi (mijloace) : 1)...

Microeconomie Dacris SRL

Prezentarea companiei Sigla companiei Dacris Impex 1 Compania Dacris nu este “doar un furnizor de papetarie”, ci un partener care ofera solutii...

Microeconomie

LOCUL MICROECONOMIEI ÎN CADRUL STIINTEI ECONOMICE ACTUALE 1.1. ECONOMIA CA STIINTA Stiinta economica acorda o mare importanta banilor. Banii...

Microeconomie și Macroeconomie

Unitatea de învățare 1 ACTIVITATEA ECONOMICĂ ȘI ȘTIINȚA ECONOMICĂ Activitatea economică este o activitate umană complexă care se încadrează între...

Microeconomie

Cap 1. Economie – microeconomie – legi si principii economice Obiective: - formarea şi dezvoltarea economiei - microeconomia – ca ramură a...

Microeconomie

ADEVARAT SAU FALS 1. Problema fundamentala a tuturor economiilor o reprezinta raritatea resurselor. 2. Daca resursele ar fi nelimitate, costul de...

Microeconomie

TEMA NR. 1 1.PROBLEMELE FUNDAMENTALE ALE ECONOMIEI POLITICE 1.Întrebarile fundamentale pe care (si) le pune teoria economica 2.Nevoile economice...

Ai nevoie de altceva?