Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 9227
Mărime: 1.12MB (arhivat)
Publicat de: Emilian Man
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandru Potoroac
Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Extras din proiect

I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE

I.1. MIXUL DE MARKETING - DEFINIRE

Diferitele mijloace puse la contribuţie sunt considerate ca fiind Marketing-Mix (comparabil cu reţeta culinară), în care se deosebesc 4 componente:

- produsul,

- preţul,

- comunicaţia (promovarea),

- distribuţia.

Oferta este definită în termeni de nevoi sau mai precis de pretenţii. Un produs este definit în marketing prin serviciile pe care le face. întreprinderea trebuie deci să -şi definească oferta în termeni de serviciu adus clientului, acest serviciu putând fi furnizat de mai multe produse sau tehnologii.

I.2. PRODUSUL ÎN OPTICA MARKETING

Produsul în optica de marketing este tot ceea ce poate satisface aşteptările clientului, putând fi vorba despre obiecte fizice, servicii, persoane, locuri, organizaţii sau idei.

Mai precis, produsul este definit prin serviciile pe care el le procură. El poate fi deci considerat ca un ansamblu de servicii sau atribute. Termenul atribut este utilizat pentru a pune în valoare faptul că cel care atribuie un anumit număr de calităţi produsului este clientul iar acestea pot fi diferite de calităţile obiective ale produsului. Se deosebesc în general 3 nivele de servicii sau atribute.

Serviciul de bază corespunde utilităţii funcţionale a produsului: pentru un automobil, de exemplu, acesta va fi transportul.în economiile de piaţă, se poate considera că mai toate produsele îndeplinesc în mod satisfăcător serviciul de bază. Deosebirea între mărci se va face deci pe celelalte nivele de serviciu.

Serviciile necesare corespund modalităţilor de producţie a serviciilor de bază (confort, economie, silenţiozitate, rapiditate) şi la ceea ce însoţeşte în mod normal serviciul de bază (ambalaj, livrare, garanţie, serviciu după vânzare). Ele permit în general să se poziţioneze marca: microcalculatoarele Apple sunt simpatice, automobilele Volvo sunt rezistente la şocuri.

În sfârşit, serviciile adăugate sunt servicii nelegate de serviciul de bază şi oferite în plus: de exemplu un cadou pentru cumpărarea unui produs.

Modelarea de atribute de produse constă în a identifica atributele interogând câţiva consumatori, apoi în a realiza o anchetă pe un eşantion. Se va cere persoanelor interogate să noteze importanţa fiecărui atribut, apoi să noteze performanţa percepută de la fiecare marcă pentru fiecare atribut.

I.2.1. CICLUL DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI

Ca şi fiinţele vii, produsele au un ciclu de viaţă, în care se deosebesc 4 faze: lansare, dezvoltare, maturitate şi declin.

Înainte de lansare

Concepţia şi punerea la punct a produsului implică un du-te vino continuu între tehnică şi piaţă.

Lansarea

La lansare, întreprinderea are foarte puţini concurenţi (uneori nici unul) şi se adresează unei pieţe reduse. Dificultatea constă în a identifica segmentul de piaţă care va fi primul care să accepte acest nou produs şi a instala o comunicaţie şi o distribuire orientate pe acest segment. Datorită situaţiei de cuasi-monopol a întreprinderii, ea dispune de o anume libertate pentru a-şi fixa preţurile. Ea poate adopta o politică de smântânire, fixând un preţ ridicat pentru a-şi rentabiliza investiţiile pe cantităţi puţin importante, sau, atunci când există o curbă rezultată din experienţă, să fixeze un preţ scăzut, zis de penetraţie, pentru a atinge rapid cantităţi importante şi a lua avans faţă de concurenţi. Pe plan practic, principala dificultate constă în a sincroniza punerea în operă a mijloacelor.

Dezvoltarea

Dacă noul produs cunoaşte un succes, întreprinderea va fi rapid imitată de concurenţi. Obiectivul este de a ajunge pe o parte de piaţă cât mai mare, diminuând preţurile, atingând noi segmente de piaţă şi deci lărgind gama de produse, precum şi câmpul acoperit de comunicaţie şi de distribuire.

Maturitatea

Ajungându-se la stadiul de maturitate, în general mai rămân doar câţiva concurenţi. Obiectivul este de a menţine partea de piaţă, de a se diferenţia de concurenţi şi de a recolta un maxim de profit. întreprinderea intră pe noi segmente, are o largă gamă de produse precum şi o distribuire şi o comunicaţie extensivă. Preţurile sunt determinate de concurenţă. Serviciile de marketing se preocupă deja de produsele care vor succeda produselor la maturitate.

Declinul

Numărul de segmente se reduce la segmentele cele mai conservatoare sau întârziate. Obiectivul este de a reduce cheltuielile pentru a obţine profituri până la renunţarea la produs: reducerea gamei, oprirea publicităţii, distribuirea selectiva.

I.2.2. STRUCTURA GAMEI

Lecţia principiului ciclului de viaţă este că întreprinderea trebuie să aibă o gamă echilibrată de produse aflate în diferite stadii ale ciclului de viaţă, pentru a asigura totodată rentabilitatea pe termen scurt şi dezvoltarea pe termen lung.

Compoziţia ideală a gamei ar trebui să respecte următoarea împărţire:

- lansare: de la 5 la 10% din Cifra de Afaceri,

- dezvoltare: de la 15 la 25% din C.A.,

- maturitate: de la 50 la 60% din C.A.,

- declin: de la 5 la 30% din CA.

I.3. POLITICA DE PREŢURI

Remarcă preliminară:

Nu vom trata aici reglementarea preţurilor, specifică fiecărei ţări. Nu vom trata nici influenţa puterilor publice, importantă în ceea ce priveşte telecomunicaţiile, datorită impactului lor economic şi social.

I.3.1. PREŢUL PENTRU FURNIZOR ŞI PENTRU CUMPĂRĂTOR

Pentru cumpărător

Pentru cumpărător, preţul este expresia valorii percepute a ofertei, în funcţie de intensitatea nevoii şi de pretenţiile specifice. De exemplu, întreprinderile sunt în general gata să plătescâ mai scump o racordare la reţea decât un particular, datorită intensităţii ridicate a nevoii lor.

În plus, preţul nu este independent de alte costuri nemonetare. Un client poate fi dispus să plătească mai scump deoarece punctul de vânzare este mai aproape de domiciliul său, sau deoarece el nu are timpul sau informaţia pentru a evalua competenţele unui furnizor necunoscut.

Preview document

Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 1
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 2
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 3
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 4
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 5
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 6
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 7
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 8
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 9
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 10
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 11
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 12
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 13
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 14
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 15
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 16
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 17
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 18
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 19
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 20
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 21
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 22
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 23
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 24
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 25
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 26
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 27
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 28
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 29
Mixul de marketing la Romtelecom - politică de produs - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Mixul de Marketing la Romtelecom - Politica de Produs.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii ale Mixului de Marketing în Cadrul Firmelor Prestatoare de Servicii - SC Romtelecom SA

INTRODUCERE Lucrarea realizată vizează deciziile și procesele legate de strategiile mixului de marketing care sunt printre cele mai importante...

Caracteristicile Marketingului Serviciilor în Domeniul Telefoniei Mobile

Surse de informare 1. Apariţia şi dezvoltarea serviciului de telefonie mobilă Evoluţia Marketingului în cadrul acestui serviciu. Telefonia...

Marketingul serviciilor de telefonie fixă

Prezentare generală RCS&RDS RCS & RDS este un operator de servicii de telecomunicații din România, înființat în anul 1994. Compania Romanian...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Marketingul Serviciilor

1. Conţinutul marketingului serviciilor 1.1. Obiectul marketingului serviciilor 1.2. Tehnici şi concepte utilizate în marketingul serviciilor 2....

Te-ar putea interesa și

Monografie BRD

BANCA ROMÂNĂ PENTRU DEZVOLTARE.PREZENTARE GENERAL Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română Număr de acţiuni 348.450.670...

Analiza mixului de marketing al companiei transnaționale Cosmote

1. Prezentarea companiei Cosmote (scurt istoric) Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara, o divizie a operatorului de telefonie...

Marketingul Firmei NextGen Communication

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A SC NEXTGEN COMMUNICATIONS SRL BUCURESTI SI PRINCIPALELE REZULTATE OBŢINUTE Companie de telecomunicaţii,...

Strategii ale Mixului de Marketing în Cadrul Firmelor Prestatoare de Servicii - SC Romtelecom SA

INTRODUCERE Lucrarea realizată vizează deciziile și procesele legate de strategiile mixului de marketing care sunt printre cele mai importante...

Practică marketing la Romtelecom

CAPITOLUL I. 1.PREZENTAREA FIRMEI SC ROMTELECOM SA "Cheltuieşte-ţi banii cu cap!" 1.1.Scurt istoric 1930: se înființează SART ("Societatea...

Plan de afaceri - firma de consultanță de marketing The Cube

1. Stabilirea Bugetului A. CHELTUIELI DE CONSTITUIRE Pentru infiintarea unei firme, vom beneficia de calitatea noastra de studenti intrucat...

Analiza Mix-ului de Marketing în Cadrul Companiei Romtelecom

Rezumat Am abordat compania Romtelecom in vederea analizei mix-ului de marketing, deoarece aceasta si-a difersificat in timp produsele si este...

Bazele Marketingului

1.1 Structura marketingului În învăţământul economic din ţara noastră, disciplina Marketing este relativ tânără, ea a fost indrodusă pentru prima...

Ai nevoie de altceva?