Operațiuni de leasing în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7311
Mărime: 36.64KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Dicu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL I

DEFINIŢII ŞI BAZA LEGALĂ A OPERAŢIUNILOR DE LEASING IN ROMÂNIA

Termenul de leasing nu este cunoscut în limba română, el fiind preluat din limba engleză, unde s-a impus de aproximativ un secol, fiind apoi preluat de ţarile europene occidentale.

1.Leasingul este o cumpărare în scop de inchiriere, urmată de o închiriere în scop de vânzare.

2.Leasingul este o formă de închiriere a unor maşini, utilaje şi mijloace de transport şi alte bunuri, intreprinderilor, care în general nu dispun de suficiente surse proprii sau imprumutate, nici de credite bancare tradiţionale, de către societaţile financiare care le cumpără de la producători şi le închiriază pe o anumită perioadă de timp, cu condiţii de plată şi utilizare, dar stipulate într-un contract ce constituie suportul juridic al acţiunii.

3.Leasingul este o formă de comerţ şi finanţare prin locaţie (închiriere) de catre societaţile financiare specializate, intreprinderilor care recurg la această tehnică de comert.Aceasta rezida în specificul unor operaţiuni pe care le realizează (pe termen scurt şi nerepetabile) sau în faptul că nu dispun de suficiente fonduri proprii ori împrumutate pentru a le cumpăra.

4.Operatiunea de lesing reprezintă transferul dreptului asupra proprietaţii şi folosinţei unor bunuri pentru o perioadă limitată de timp, în schimbul returnării lor, inclusiv vânzarea cu acordul părţilor, determinând crearea unor dobânzi garantate.

5.Forma de dare în folosinţă contra unei taxe, a maşinilor, utilajelor, mijloacelor de transport şi a altor bunuri imobiliare şi mobiliare, unor intreprinderi care nu dispun de sursele financiare necesare achiziţionarii pe o perioadă determinată, în condiţiile de plată şi utilizare precizate în contract.

6.Contractul de leasing este acel contract prin care o parte, denumită locator/finantator, transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosinţă asupra unui bun al cărui proprietar este cealaltă parte denumită utilizator, la solicitarea acestuia, contra unei plati periodice de leasing. Locatorul/finanţatorul se obligă să respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.

Corelând aceste definiţii putem spune că leasingul este o operaţie prin care beneficiarul (utilizatorul) închiriază un bun în vederea utilizării şi eventual a achiziţionarii ulterioare.

Elementele principale ale unui contract de leasing

- Locatorul/finantator transmite dreptul de folosintă asupra unui bun celeilalte părti din contract (utilizatorul), pe o perioadă determinată.

- Utilizatorul preia dreptul de folosintă şi este, în cele mai multe cazuri, şi partea responsabilă pentru alegerea, comandarea şi recepţionarea bunului.

- Conform prevederilor legale, pot face obiectul contractului de leasing bunurile mobile şi cele imobile aflate în circuitul civil, dar nu cele care reprezintă active fixe necorporale şi nici suporturile acestora (înregistrari audio-video, manuscrise, brevete, drepturi de autor).

De remarcat că rămân nemenţionate în lege aplicaţiile de calculator şi suporturile magnetice de date.

Totuşi, dacă menţionăm legea în spiritul ei şi nu în litera ei, nici aceste bunuri nu ar fi apte să facă obiectul unui contract de leasing.

- Rata de leasing este suma pe care utilizatorul o plăteşte catre locator periodic, de regulă lunar, în schimbul cedării folosinţei bunului.

- Utilizatorul are dreptul de optiune de a achizitiona bunul la sfârşitul contractului de leasing, de a prelungi contractul de leasing sau de a inceta raporturile contractuale. În lipsa acestui drept de opţiune, contractul respectiv se transforma într-o simplă înciriere.

Preview document

Operațiuni de leasing în România - Pagina 1
Operațiuni de leasing în România - Pagina 2
Operațiuni de leasing în România - Pagina 3
Operațiuni de leasing în România - Pagina 4
Operațiuni de leasing în România - Pagina 5
Operațiuni de leasing în România - Pagina 6
Operațiuni de leasing în România - Pagina 7
Operațiuni de leasing în România - Pagina 8
Operațiuni de leasing în România - Pagina 9
Operațiuni de leasing în România - Pagina 10
Operațiuni de leasing în România - Pagina 11
Operațiuni de leasing în România - Pagina 12
Operațiuni de leasing în România - Pagina 13
Operațiuni de leasing în România - Pagina 14
Operațiuni de leasing în România - Pagina 15
Operațiuni de leasing în România - Pagina 16
Operațiuni de leasing în România - Pagina 17
Operațiuni de leasing în România - Pagina 18
Operațiuni de leasing în România - Pagina 19
Operațiuni de leasing în România - Pagina 20
Operațiuni de leasing în România - Pagina 21
Operațiuni de leasing în România - Pagina 22
Operațiuni de leasing în România - Pagina 23
Operațiuni de leasing în România - Pagina 24
Operațiuni de leasing în România - Pagina 25
Operațiuni de leasing în România - Pagina 26
Operațiuni de leasing în România - Pagina 27
Operațiuni de leasing în România - Pagina 28
Operațiuni de leasing în România - Pagina 29
Operațiuni de leasing în România - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Operatiuni de Leasing in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Leasingul în România

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE DE LEASING 1.1. Definiţia leasingului Leasing-ul a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale...

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Finanțarea prin Leasing

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Contabilitatea Operațiunilor de Leasing

I N T R O D U C E R E Prin această lucrare mi-am propus să analizez cât mai multe aspecte privind leasingul ca element de finanţare într-o...

Leasing-ul - element de finanțare al firmei

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Analiza procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică

CAPITOLUL 1 PARTENERIATUL DEZVOLTĂRII LOCALE 1.1.Consideraţii generale Parteneriatul, este definit ca fiind „un acord între două sau mai multe...

Avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing a unei firme

CAP. I LEASINGUL SURSA DE FINANTARE PENTRU AFACERI Dictionarul Economic definste Leasingul - ca o activitatea financiar economica ce consta in...

Ai nevoie de altceva?