Originea Cafelei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7713
Mărime: 2.61MB (arhivat)
Publicat de: Gabriela S.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Caescu

Extras din proiect

1. CATE CEVA DESPRE CAFEA:

Cafeaua, un stimulent savuros, are o istorie bogata. Efectul stimulator al cafelei a fost asociat de multe ori cu un anumit extaz religios, practicat de vraci si preoti.

O legenda veche de pe la 1400 ne spune povestea unui pastor care a remarcat vioiciunea caprelor din turma sa dupa ce acestea au consumat fructele rosii dintr-un tufis salbatic. El insusi isi face curaj si gusta fructul si se simte revigorat. Apoi o mana de calugari, vazand pastorul “dansand” cu caprele, fierb boabele de cafea pentru a-i ajuta sa stea treji noaptea pentru ceremonii.

O alta poveste ne spune ca un dervis, pe cand mergea prin desert, o voce ii sopteste sa consume fructul, pe care incearca fara success sa-l inmoaie in apa. Insa band pur si simplu lichidul, crede ca este un semn de la Allah ca a supravietuit si recomanda tuturor reteta.

1.1 ORIGINEA CAFELEI

Originea cafelei - O zona a Etiopiei numita Kaffa. De aici cafeaua se raspandeste in Arabia, Yemen si Egipt. Prima referinta la cafea, dincolo de legende, o avem din secolul al IX-lea., cand pelerinii musulmani reusesc sa aduca arborii de cafea in tarile lor, ulterior fiind instalate plantatii pana departe, in India.

La inceput, cafeaua este privita drept aliment si nu bautura. Abia in secolul al X-lea este preparata ca bautura calda sau folosita pe post de medicament.

1.2 DRUMUL CAFELEI

In Europa cafeaua ajunge prin nodul comercial cu negustorii arabi, Venetia. Popularitatea si-o castiga in momentul in care este oferita ca alternativa la bauturile reci. Multi europeni vor deprinde acest obicei in timpul calatoriilor.

In secolul al XVII-lea, odata cu dominatia olandeza a comertului naval, cafeaua se va cultiva la scara larga in Indonezia, Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Odata ce francezii reusesc sa aduca o planta de cafea in Martinica, cafeaua ajunge si in America Latina.

Se pare ca unul din motivele pentru care Brazilia este astazi cea mai mare producatoare de cafea ar fi fost o boala care s-a raspandit in culturile de cafea asiatice in secolul al XIX-lea, boala care le-a compromis.

Cat despre Africa, plantatorii britanici reintroduc cultivarea sa aici, dupa primul razboi mondial.

1.3 PICANTERII SI CAFENELE

In 1453 la Constantinopol se deschide prima cafenea din lume!!! In Europa prima cafenea se deschide la Venetia in 1645, apoi in 1672 alta la Paris, astfel incat in 1700 existau 2000 de cafenele in Londra.

Ca o ciudatenie, cafeaua poate fi si motiv de divort!!!! Pe la 1500, legea turceasca permitea femeii sa divorteze daca sotul sau nu ii aducea zilnic ratia de cafea.

Interesant este insa ca in 1511, se discuta pentru prima data despre interxicerea consumului de cafea!!!De ce- Ei bine, un guvernator corupt din Mecca, vrea sa interzica bautura pe motiv ca poporul i se impotriveste din cauza ei. Sultanul insa, care considera bautura sacra, ordona uciderea guvernatorului.

Interesant este si faptul ca in Brazilia industria cafelei debuteaza cu legatura extraconjugala dintre un colonel brazilian si sotia guvernatorului francez din Guyana. Aceasta trimite amantului un buchet de flori in care ascunde cativa lastari de arbore de cafea. In 1732 Johann Sebastian Bach inchina o oda cafelei.

1.4 PREZENTUL

In prezent cafeaua este consumata oriunde in lume. Este stiut insa faptul ca cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra. Dupa petrol, cafeaua este cea mai cautata marfa din lume.

Industria mondiala a cafelei atinge in prezent o valoare de peste 100 miliarde de dolari, mai mare decat altele precum a gazului natural, aurului, porumbului sau graului. In fiecare an, la nivel mondial, sunt consumate circa 500 miliarde de cesti de cafea, din care 14 miliarde sunt espresso. Cifra celor care lucreaza in fermele care produc cafea este de aproximativ 25 milioane de oameni in peste 50 de state.

Fig 1. Rolul si beneficiile cafelei. Sursa: studiul Mercury Research 2011.

1.5 PRETUL CAFELEI

Pretul cafelei difera firesc in functie de cerere si oferta si el este influentat de factori cum ar fi: modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.

Preview document

Originea Cafelei - Pagina 1
Originea Cafelei - Pagina 2
Originea Cafelei - Pagina 3
Originea Cafelei - Pagina 4
Originea Cafelei - Pagina 5
Originea Cafelei - Pagina 6
Originea Cafelei - Pagina 7
Originea Cafelei - Pagina 8
Originea Cafelei - Pagina 9
Originea Cafelei - Pagina 10
Originea Cafelei - Pagina 11
Originea Cafelei - Pagina 12
Originea Cafelei - Pagina 13
Originea Cafelei - Pagina 14
Originea Cafelei - Pagina 15
Originea Cafelei - Pagina 16
Originea Cafelei - Pagina 17
Originea Cafelei - Pagina 18
Originea Cafelei - Pagina 19
Originea Cafelei - Pagina 20
Originea Cafelei - Pagina 21
Originea Cafelei - Pagina 22
Originea Cafelei - Pagina 23
Originea Cafelei - Pagina 24
Originea Cafelei - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Originea Cafelei.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Piața cafelei

Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. Majoritatea lucrurilor care ne...

Analiza calității senzoriale a cafelei

Introducere - Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, dateaza de mai mult de 1000 de ani.In Occident, istoria...

Cercetări calitative piața cafelei

INTRODUCERE Cercetarea comportamentului de cumpărare constituie o preocupare constantă a specialiştilor de marketing, fapt ce a determinat şi...

Studiul de Marketing privind Oferta de Cafea și Implicațiile Sale în Consumul Alimentar

Cap. I De ce consumăm cafea? Cei mai mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa cu gândul la cafea. Mulţi oameni sunt dependenţi de această băutură....

Protecția consumatorilor de cafea

Introducere Tema acestei lucrări este ”Rolul protecției consumatorului în industria cafelei”. Am ales această temă din mai multe considerente....

Particularități ale Producției în Industria Cafelei

INTRODUCERE Managementul productiei si serviciilor studiaza functiile, procesele si relatiile manageriale exercitate in cadrul activitatilor de...

Cafea - Studiu de Caz

1 Istoria cafelei Una dintre cele mai populare si mai consumate bauturi pe plan mondial este cafeaua. Istoria cafelei asociaza zorii acesteia cu o...

Studiu comparativ între cafeaua italiană Illy și cafeaua germană Tchibo

Rezumat Cafeaua, dupa cum stim cu toti, este o băutură de culoare neagră ce conţine cofeină care se obţine din boabe de cafea prăjite şi măcinate,...

Ai nevoie de altceva?