Piața cuptoarelor cu microunde

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3027
Mărime: 127.68KB (arhivat)
Publicat de: Florin C.
Puncte necesare: 6
Proiectul contine o descriere destul de detaliata asupra pietei electrocasnicelor, mai exact cea a cuptoarelor cu microunde.

Cuprins

  1. . Produsul pag. 3
  2. 2. Analiza ofertei pag. 5
  3. 3. Analiza cererii pag. 7
  4. 4. Distributie pag. 9
  5. 5. Pret pag. 9
  6. 6. Promovarea produsului pag. 11
  7. 7. Previziuni asupra pietei pag. 12

Extras din proiect

1. Produsul

A) Scurt istoric al produsului la nivel mondial si national

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste.

Un alt britanic, numitul inventator Percy Spencer, a descoperit ca undele generate de radar au topit o bucata de ciocolata pe care o avea in buzunar (asta ca sa lamurim odata pentru totdeauna importanta ciocolatei in evolutia omenirii). Cand a incercat apoi sa vada ce se intampla cu un ou, a descoperit ca microundele generau o crestere extrem de rapida a temperaturii in interiorul acestuia. A urmat si o ultima incercare cu popcorn-ul, iar restul este deja istorie.

Percy era angajatul companiei Raytheon, producator de aparatura militara, care s-a gasit in situatia privilegiata de a lansa in 1954 primul cuptor cu microunde comercial, denumit Radarange. Numele a fost rezultatul unui concurs de creatie intre angajatii companiei, iar istoria si-a spus cuvantul in privinta lipsei lor de inspiratie, asa ca nu mai este nevoie de alte comentarii suplimentare. La inceput, vanzarile nu au fost impresionante, fapt deloc de condamnat daca precizam si greutatea unui astfel de dispozitiv: aproximativ 340 de kilograme si un volum apropiat de cel al unui frigider. Un frigider mare. La fel de mare ca si pretul - intre doua si trei mii de dolari.

Initial utilizat de restaurante si de liniile aeriene, cuptorul cu microunde a patruns si in casele noastre in 1967, cand deja ajunsese la pretul mult mai rezonabil de 500 de dolari. Foarte repede au aparut si reclamatiile: carnea nu se rumenea, cartofii prajiti erau moi si albi ca laptele, iar faptul ca bucatarul presedintelui companiei Raytheon a demisionat pe motiv ca acesta il obliga sa gateasca la microunde nu a ajutat deloc.

In anii `80 vanzarile la cuptoarele cu microunde au explodat, iar banii investiti in cercetare de catre companiile producatoare de asemenea. Japonezii, ca de obicei, erau cu mult inaintea noastra, a europenilor. Inainte de 1976, 17% din gospodariile japoneze dispuneau deja de un cuptor cu microunde, dar asta este o cu totul alta poveste.

Treptat, cuptorul cu microunde a fost rafinat si dezvoltat astfel incat in anul 1997 Whirlpool a fost prima companie care a introdus functia Crisp, de rumenire. Astazi poti gati la cuptorul cu microunde prajituri, produse de patiserie, spaghete, peste si cozonac, in principiu cam tot ce-ti pot dicta poftele permanente sau periodice, si asta in numai cateva minute. Cuptorul cu microunde Jet Chef lansat de compania Whirlpool a demonstrat ca savoarea si perfectiunea retetelor gatite la cuptoarele traditionale pot fi atinse cu ajutorul microundelor intr-un timp de gatire mult mai scurt.

La aparitia sa pe piata locala, adica in urma cu aproximativ sapte ani, cuptorul cu microunde era privit ca un obiect de lux, din cauza pretului si a functiilor acestuia, precum si a facilitatilor pe care le oferea, necunoscute romanilor la acea vreme.

Mai mult, se vehicula ideea ca undele electromagnetice care se emit afecteaza mancarea, fiind cancerigene. Pe de alta parte, nu exista nici o piata atractiva a semipreparatelor congelate, care se pot dezgheta si gati rapid.

Cele care se gaseau in comert erau foarte scumpe, iar gospodinele erau reticente in a le prepara, considerand ca nu contin aceleasi substante nutritive ca si produsele proaspete. Piata a crescut destul de incet pana in anul 2002; in momentul in care s-a dat drumul creditelor de consum, vanzarile au explodat si pentru cuptoarele cu microunde. Astazi, piata este estimata la cateva sute de mii de unitati, cuptoarele cu functii simple - incalzire si dezghetare - vanzandu-se in continuare cel mai bine, in mare parte pe criteriul preturilor accesibile

Penetrarea cuptoarelor cu microunde in Romania este inca redusa. Conform statisticilor oficiale, la sfarsitul anului trecut, doar 5% din gospodariile urbane erau dotate cu aceste produse. In schimb, in mediul rural, erau aproape inexistente.

Monitorizarea vanzarilor din magazine indica, pentru prima jumatate a anului trecut, o piata a cuptoarelor cu microunde de cel putin doua ori mai mare decat in aceeasi perioada cu doi ani in urma. La acest lucru au contribuit atat sistemele de creditare, care au facut aceste bunuri de folosinta indelungata mai accesibile populatiei, cat si dezvoltarea unui stil de viata apropiat de cel occidental, pentru persoanele cu venituri mari si chiar medii.

B) Gama sortimentala existenta pe piata

Piata este in crestere, din mai multe motive. In primul rand, oferta de acum este mult mai diversa si cuprinde o gama larga de modele: de la cele cu functii simple (incalzit/dezghetat alimente), pana la cele complexe, cu functii de gatit sau modele incastrabile, cu un design sofisticat.

O alta segmentare a ofertei poate fi facuta in functie de capacitatea cuptorului (intre 17 si 30 de litri), de modul de actionare (mecanica, semidigitala sau digitala) sau de sursa de preparare a mancarii. In acest ultim caz este vorba de cuptoare cu microunde, cuptoare cu microunde si grill si cuptoare cu convectie (sistem de gatire cu aer cald).

Piata de cuptoare cu microunde in Romania este oarecum atipica, in sensul ca echipamentele low-end, care dispun doar de functiile de incalzit si decongelat, reprezinta doar 30% din piata, restul fiind cuptoare din middle si high-end, care au cel putin functia grill.

2. Analiza ofertei

A) Prezentarea principalilor ofertanti

Se remarca prezenta unui numar destul de ridicat de firme producatoare de cuptoare cu microunde, cum ar fi: Whirlpool, Zanussi, LG, Samsung, precum si aparitia unui nou val al asa numitelor “tinere sperante” cum ar noi marci precum Voortex, BlueSky, Everest, Schneider sau Simbio.

Preview document

Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 1
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 2
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 3
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 4
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 5
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 6
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 7
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 8
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 9
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 10
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 11
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 12
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 13
Piața cuptoarelor cu microunde - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Piata Cuptoarelor cu Microunde.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a cuptoarelor cu microunde

Introducere Această lucrare își propune, prin intermediul analizei comparative, sa informeze obiectiv consumatorii, şi nu numai, privind...

Analiza comparativă a cuptoarelor cu microunde

Cap.1 INTRODUCERE Cuptoarele cu microunde reprezintă un progres cu totul deosebit în acest domeniu, pătrunzând în ultimul timp, tot mai mult în...

Analiza comparativă a unei grupe de mărfuri - cuptor cu microunde

Analiza comparativă a cuptorului cu microunde Introducere Pentru realizarea analizei comparative a unui produs am ales cuptorul cu microunde,...

Cuptorul cu Microunde

Introducere Pentru realizarea acestui proiect am ales că și produs nealimentar ,,cuptorul cu microunde”,întrucât acesta este ideal pentru...

Analiză comparativă a calității cuptoarelor cu microunde față de celelalte cuptoare cu microunde existente pe piață

1. INTRODUCERE Analiza comparativa a calitatii marfurilor ( A.C.Q.M.) Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii...

Analiza Cuptoarelor cu Microunde

Cap.1 INTRODUCERE Cuptoarele cu microunde reprezinta un progres cu totul deosebit în acest domeniu, patrunzând în ultimul timp, tot mai mult în...

Analiza Comparativă a Cuptoarelor cu Microunde

I. INTRODUCERE Analiza comparativa a calitatii consta în aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multor marfuri...

Piața de Monopol

Introducere Mecanismul economiei de piaţa presupune prin definiţie existenţa unor agenţi economici (producători, cumpărători, intermediari, bănci,...

Ai nevoie de altceva?