Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4568
Mărime: 22.29KB (arhivat)
Publicat de: Irinel Crișan
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Prezentarea satului Salistea

1.1 Asezare

Comuna Salistea este situata in partea de sud-vest a judetului Alba, la o distanta de 30 km de municipiul Alba Iulia, 25 km de orasul Cugir si 20 km de orasul Sebes. Comuna are resedinta in satul Salistea si include inca trei sate componente: Tartaria, Margineni, Salistea Deal. Satul Salistea se invecineaza la est cu Pianul de Sus, la sud cu Margineni, la sud-vest cu orasul Cugir, la vest cu satul Vinerea, la nord-vest cu satul Sibot si la sud cu Tartaria.

1.2 Cai de acces

Accesul in localitate se poate face cu automobilul din DN Bucuresti-Arad, apoi pe drumul comunal DC 510 pe directia Tartaria - Margineni. Satul Salistea se situeaza la 5 km de DN Bucuresti-Arad. In localitate se mai poate ajunge cu trenul pana in gara Vintu de Jos continuandu-se de aici deplasarea cu automobilul.

1.3 Atestare documentara

Prima atestare a localitatii ca vatra de sat dateaza din 4 noiembrie 1310 cand regele Carol Robert a daruit Comitetului Reveriu din Vintu de Jos satul Archisul Romanesc. Alaturi de aceasta vatra mai apare si satul Drejman, atestat la 9 iunie 1375. Cele doua asezari au fost numite dupa vaile Archis si Drejman. Satul Cioara, care apare atestat la 23 mai 1458, s-a format prin unirea celor doua vetre in jurul curtii familiei nobiliare Baracsay, cei doi fii ai familiei apar ca mostenitori ai mosiei Archisul Romanesc. Aceasta familie detinea, pe langa proprietatile din Hunedoara, si mosiile Cioara, Archis si Drejman.

Denumirea satului Salistea, data in anul 1965 este legata de denumirea unei suprafete de pamant arabil foarte productiv, in subsolul caruia au fost descoperite vestigii ale culturii dacice.Acest nume atribuit localitatii a creat multe confuzii existand mai multe localitati cu aceasta denumire in tara. Locuitorii inca mai folosesc numele Cioara pentru localitatea lor.

1.4 Clima

Din punct de vedere climatic, comuna Salistea se afla intr-o zona ocrotita de factori naturali, care protejeaza asezarea de vanturi puternice, geruri, rupere de nori. Temperatura medie anuala variaza intre 6º si 9º C.

Vanturile cele mai frecvente bat dinspre vest, canalizandu-se in lungul vailor mai mari. Negativ pentru aceaste zona sunt ingheturile tarzii si brumele timpurii, cu efecte nefavorabile dezvoltarii vegetatiei. Se inregistreaza frecvente ceturi in diminetile si serile de primavara si toamna.

1.5 Solul si subsolul

In aceasta localitate cele mai raspandite soluri sunt argiluvisolurile, formate sub padurile de foioase. Aceste soluri au fertilitate redusa, ele fac fata culturilor de plante tehnice, pomi fuctiferi si cereale.

Solurile aluviale se intind in partea nordica de-a lungul raului Mures si pe directia nord-sud de-a lungul paraielor Cioara si Archis. Pe aceste soluri sunt cultivate legume ce se desfac pe piata orasului Cugir.

Subsolul ofera o seama de resurse pretioase: mangan (in extremitatea sudica a satului), calcare dure (la suprafata pamantului in Drejman), aur (in vaile apelor Achis si Drejman).

1.6 Populatia

De-a lungul timpului populatia comunei a cunoscut o crestere continua: de la 70 de familii existente in anul 1733 la 400 de familii in 1903. In ultimul timp, insa, populatia s-a indreptat spre orasele apropiate, mai ales spre orasul Cugir. Locuitorii comunei sunt in mare majoritate romani.

Recensamantul din anul 2002 ne ofera urmatoarele date statistice:

- total cladiri: 865, cu 244 locuitori din care in Salistea sunt 500 de cladiri cu 1298 de locuitori.

1.7 Activitatea economica

Ocupatia de baza a locuitorilor comunei Salistea este agricultura cu ramuri specifice fiecarui sat ce apartine comunei;

- Salistea si Tartaria : cultura plantelor cerealiere si a plantelor tehnice, cresterea animalelor, viticultura si apicultura

- Margineni: cresterea animalelor si cultura pomilor fructiferi

- Salistea Deal: cresterea animalelor si cutura cerealelor.

Unii locuitori ai satului s-au specializat ca lemnari, fierari, dogari, zidari. Pasiunea

si iscusinta cu care unii meseriasi s-au dedicat mestesugului ales au determinat realizarea unor produse de mare utilitate practica si aspect artistic remarcabil.

Deoarece fertilitatea solului este scazuta, iar suprafata de teren arabil insuficienta, multi locuitori isi completeaza veniturile lucrand in orasul Cugir.

In ultimii ani, locuitorii comunei au marit suprafata agricola prin defrisari, araturi de suprafete intinse, desecari, terasari.

2. Evaluarea potentialului turistic

La identificarea interesului pentru alegerea comunei Salistea ca destinatie de vacanta contribuie in mare masura resursele turistice, atat cele naturale (pozitie geografica, accesibilitate, clima, relief, ape, flora si fauna) cat si cele antropice (obiective cultural-istorice, etnografie si folclor). Pozitia geografica, accesibilitatatea si clima au fost tratate anterior, urmand ca in continuare sa se faca prezentarea celorlalte elemente.

2.1 Resursele naturale

Relieful - Teritoriul comunei cuprinde variate forme de relief: zona de lunca si

terase joase ale raului Mures si ale afluentilor acestuia, care trec prin Salistea; zona de terase inalte si podis, zona de dealuri, relief fragmentat de paraie de munte.

Pe teritoriul comunei intalnim dealuri mici precum Munceii Rotunzi, Dealul Mare, Dealul Ciorii, Dealul Bercului si dealuri mai inalte cu cote intre 700 si 900 m: dealul Varatic, Coasta Rachitii, La Halm, Glodul. Se disting si alte forme de relief, si anume formele de podis Doba Mica si Doba Mare. Comuna Salistea are cumparata o suprafata de 300 ha in Muntele Cugerea, la cca 1500m altitudine in Muntii Sureanu, in apropierea Varfului lui Patru. Pentru turistii amatori de drumetii Varful Sureanu (2059m), Varful lui Patru (2130 m), Lacul Oasa si Iezerul Surean reprezinta importante atractii turistice.

Preview document

Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 1
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 2
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 3
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 4
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 5
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 6
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 7
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 8
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 9
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 10
Produsul turistic oferit de zonă rurală Săliștea - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Produsul Turistic Oferit de Zona Rurala Salistea.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetări de marketing

I.Scopul cercetarii Studiul comportamentului de cumpararepentru ciocolata in randul populatiei din Bucuresti cu varsta cuprinsa intre 14 si 40 de...

Marketingul Serviciilor

OBIECTIVE Cursul trateaza o multitudine de concepte, tehnici si instrumente specifice marketingului serviciilor. Termenul trebuie înteles si...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Pensiunea Casa cu Zorele

1 Descrierea zonei Comuna Bunesti este formata administrativ din cinci localitati (Bunesti, Crit, Mesendorf, Roades, Viscri) , cu o populatie...

Ai nevoie de altceva?