Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 10196
Mărime: 719.67KB (arhivat)
Publicat de: Viorica Avram
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chiriac Liliana

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I Piaţa bancară a Republicii Moldova şi
  3. poziţia VictorieiBank în cadrul ei 4
  4. 1.1 Caracteristica activităţii BC “VictoriaBank” pe piaţa bancară a Republicii Moldova 4
  5. 1.2 Analiza ofertei băncii VictoriaBank în comparaţie cu
  6. Banca Socială şi Banca de Economii 11
  7. Capitolul II Studiul oportunităţilor de extindere în ţară
  8. a reţelei de filiale VictoriaBank 13
  9. 2.1 Prezentarea situaţiei economic-socială generală a
  10. raionului/oraşului Teleneşti 13
  11. 2.2 Identificarea oportunităţilor de extindere a reţelei de filiale
  12. VictoriaBank(în baza analizei SWOT şi a unui chestionar) 19
  13. Concluzii şi recomandări 28
  14. Bibliografie 31
  15. Anexe 32

Extras din proiect

Introducere

Procesul de constituire a mecanismelor economiei de piaţă în Republica Moldova determină transformări considerabile în toate domeniile de activitate, inclusiv în sfera bancară. Începând cu anii “90, Republica Moldova a fost cuprinsă de un val de reforme care în esenţă au atins şi domeniu bancar.Astfel băncile s-au tranformat din instituţii ale controlului financiar ale unei economii contralizate în societăţi comerciale,desfăşurîndu-şi activitatea pe baza unor principii democratice caracteristice economiei de piaţă. Sectorul bancar este un domeniu în plină ascensiune şi implică în dezvoltarea sa întreaga economie. Existenţa unui sistem bancar stabil, capabil să acorde agenţilor economici servicii moderne, să protejeze interesele debitorilor şi creditorilor băncilor este unul din factorii principali necesari pentru dezvoltarea ramurilor de bază ale economiei Republicii Moldova.

Timp de 17 ani băncile din Moldova au încercat din răsputeri să facă „banking”. Şi, în mare parte, acest lucru le-a reuşit. În pofida tuturor crizelor din economie, activele totale ale sistemului bancar din Republica Moldova s-au majorat de 5,5 ori începînd cu anul 2000, iar soldul de credite de 6.6 ori Deja nu mai putem spune că sistemul bancar este unul slab şi vulnerabil. Acum, provocarea de bază a băncilor nu este depăşirea crizelor economice, ci concurenţa din ce în ce mai intensă. Astfel , pentru aşi menţine poziţia pe piaţă , băncile au mai multe alternative dintre care una să işi perfecţioneze produsele în vederea creşterii calităţii, alta ar fi extinderea reţelei de filiale şi reprezentanţe , pentru a facilita accesul cat mai multor clienţi la oferta băncii .

Realizarea cercetării date a avut ca scop identificarea oportunităţii extinderii reţelei de filiale a băncii VictoriaBank pe teritoriul Republicii Moldova şi anume în raionul Teleneşti,unde la momentul actual sunt prezente doar 2 filiale ale băncilor MoldovaAgroindbank şi Banca de Economii. Valoarea acestei investigaţii constă în:

- Aprecierea poziţiei băncii Victoriabank în cadrul pieţei bancare din Republica Moldova;

- Identificarea punctelor forte/oportunităţilor şi punctelor slabe/riscurilor regiunii cercetate;

- Analiza unor aspecte importante din teritoriu necesare fundamentării deciziei de deschidere a unei filiale a BC”Victoriabank”.

Numărul mediu al filialelor, create de o bancă vorbeşte despre activitatea băncii în ceea ce ţine de cucerirea noilor teritorii. Acesta este calculat prin impărţirea numărului de filiale ale băncilor la numărul total al băncilor. Astfel, leaderi în acest clasament sunt Banca de Economii – 500 filiale şi reprezentanţe, Banca Socială – 105 filiale şi reprezentanţe, Moldova Agroindbank – 78 filiale şi reprezentanţe, Moldindconbank – 43 filiale, Victoriabank – 19 filiale şi reprezentanţe.Aceste informaţii scot în evidenţă faptul că la moment Victoriabank trebuie să se axeze pe extinderea reţelei de filiale în vederea consolidării poziţiei deţinute pe piaţă. Orice organizaţie care optează pentru menţinerea unui contact permanent cu clienţii săi şi are ca scop mărirea portofoliului acestora, ideea înfiinţării unei filiale în altă regiune este un pas condiţionat de o serie de factori.Importanţa acestei acţiuni este una evidentă,aceasta atrăgând după sine sporirea venitului, consolidarea imaginii,perfecţionarea activităţilor şi consilidarea relaţiei client-prestator.Oportunitatea extinderei reţelei de filiale trebuie cercetată având în vedere toate aspectele care pot avantaja banca dar în acelşi timp îî pot creea incovenienţe.În lucrarea de faţă mi-am propus sa studiez oportunitatea extinderii reţelei de filiale a BC”VictoriaBank” pe teritoriul raionului Teleneşti prin intermediul analizei SWOT şi a un chestionar,subliniind în acelaşi moment aspecte importante ale activităţii băncii.

Structura proiectului de curs se prezintă astfel: I capitol- “Piaţa bancară a Republicii Moldova şi poziţia VictorieiBank în cadrul ei” reflectă gradul de inovaţie al serviciilor şi produselor băncii şi poziţia pe care o ocupă banca pe piaţa bancară din Republica Moldova. În continuare în capitolul II-“ Studiul oportunităţilor de extindere în ţară a reţelei de filiale VictoriaBank (în baza analizei SWOT şi a unui chestionar)-care reprezintă partea practică a lucrării şi am avut ca scop scoaterea în evidenţă a caracteristicilor specifice raionului Teleneşti concretizate prin avantaje sau dezavantaje în vederea deschiderii unei filiale în regiunea dată.

Capitolul I Piaţa bancară a Republicii Moldova şi poziţia VictorieiBank în cadrul ei

1.1 Caracteristica activităţii BC “VictoriaBank”

pe piaţa bancară a Republicii Moldova

Evoluţia sectorului financiar bancar pe parcursul ultimelor decade a fost marcată de schimbări majore ale mediului de afaceri, datorate în principal privatizării, diminuării restricţiilor legislative şi modificărilor tehnologice survenite în cadrul acestui sector economic, în multe ţări europene, inclusiv în Republica Moldova. Diversitatea, complexitatea şi rapiditatea producerii acestor schimbări au generat o reducere a barierelor existente între diferite grupuri strategice, conducând implicit la o redefinire a poziţiilor detinute în cadrul pieţei financiare, concomitent cu un proces de intensificare a competiţiei.

Schimbările apărute în cadrul ofertei de produse şi servicii financiar bancare au fost stimulate de modificările coordonatelor cererii, constând în creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare a consumatorilor, precum şi de un nivel îmbunătaţit de informare a consumatorilor cu privire la noile instituţii financiare intrate pe piaţa şi oferta acestora. Această evoluţie, a generat noi oportunităţi pentru companiile ce işi desfăşoară activitatea în cadrul sectorului financiar bancar, prin reducerea sau eliminarea unui set de restricţii, atât cu privire la tipurile de produse ce pot fi oferite, cât şi la pieţele de afaceri pe care acestea pot fi tranzacţionate. Luând în considerare situaţia creată instituţiile bancare sunt nevoite să adopte noi strategii pentru a se menţine la nivel ,totodată pentru a fi cât mai aproape de consumatori satisfăcându-le cele mai recente pretenţii.

În Moldova există un sistem bancar cu doua niveluri: Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi băncile comerciale. Din 2004 până în prezent au existat 16 instituţii financiare de nivelul al doilea însă la mijlocul anului curent una din ele,Investprivatbank a fost închisă .În Moldova băncile funcţionează, în primul rînd, în baza şi în corespundere cu Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, Legea instituţiilor financiare, Legea privind societăţile pe actiuni.

Particularităţile pieţei bancare din Republica Moldova :

1. Băncile comerciale activează în condiţii de concurenţă acerbă datorită numărului limitat al clienţilor;

2. Oferta bancară este omogenizată, ceea ce contribuie la o uşoară diferenţiere a băncilor sub aspectul sortimentului produselor şi serviciilor bancare;

3.Existenţa unei autorităţi bancare exigente - Banca Naţională a Moldovei – ce monitorizează minuţios activitatea băncilor şi impune anumite „reguli de joc”.

Deşi este unitară şi omogenă, oferta de servicii diferă de la un agent bancar la altul printr-o serie de caracteristici . Printre acestea se numără:

-gradul de implementare a noilor tehnologii

-volumul şi durata imprumuturilor acordate;

-dobinzile percepute sau acordate;

-garanţiile solicitate;

-nivelul şi gradul de diferenţiere al dobinzilor practicate;

-operativitatea;

-facilităţile oferite de bănci;

• profesionalismul personalului.

• nivelul de implicare în viaţa societăţii prin responsabilitatea socială pe care o practică.

Unul dintre jucătorii cei mai importanţi de pe piaţa bancară a Republicii Moldova este VictoriaBank care menţine un nivel continuu şi progresiv de dezvoltare.Este cert că banca nu este singura existentă pe piaţa ci mai sunt şi alţii.Referitor la acest fapt doamna Natalia Politov-Prima Doamnă din Prima Bancă din Moldova remarcă următoarele” Competiţia a fost şi este cel mai bun prieten al consumatorului. În „lupta” pentru atenţia clientului, băncile sunt într-o continuă căutare a unor noi produse şi a unor condiţii mai atractive. Astfel, dacă cineva a redus din preţ, trebuie să oferi ceva mai atrăgător. Deocamdată, însă, Victoriabank este instituţia care dă tonul pe piaţa bancară. În acelaşi timp, trebuie să recunosc că avem noroc de câţiva concurenţi puternici, fapt care reprezintă un stimulent suplimentar pentru ca toţi membrii echipei Victoriabank să se menţină mereu pe poziţia de „combatanţi” ai primei bănci din Moldova. În definitiv, are de câştigat clientul nostru.” Referitor la un alt aspect al activităţii băncii ,doamna Politov menţionează: „Deschiderea noilor filiale în centrele raionale din ţară urmăreşte întru totul interesele şi necesităţile clienţilor, afirmă prim-vicepreşedintele Natalia Politov-Cangaş.

Preview document

Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 1
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 2
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 3
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 4
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 5
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 6
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 7
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 8
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 9
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 10
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 11
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 12
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 13
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 14
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 15
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 16
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 17
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 18
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 19
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 20
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 21
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 22
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 23
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 24
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 25
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 26
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 27
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 28
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 29
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 30
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 31
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 32
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 33
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 34
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 35
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 36
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 37
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 38
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 39
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 40
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 41
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 42
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 43
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 44
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 45
Proiect în domeniul turismului rural Republica Moldova - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • ANEXE.doc
  • Proiect in Domeniul Turismului Rural Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

INTRODUCERE Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Modalități de dezvoltare și promovare a turismului rural în nordul și sudul Republicii Moldova

INTRODUCERE Cu toate că Republica Moldova are o suprafață, mică ea dispune de un, potenţial turistic, măreț și–diversitate de rezervaţii...

Cercetări privind managementul resurselor agroturistice din Republica Moldova

INTRODUCERE Deşi nu are nici mare, nici deltă, nici munţi înalţi, Sora mai mică a României, Republica Moldova este un tărâm binecuvântat de...

Evaluarea Potențialului de Dezvoltare a Ecoturismului

Patrimoniul natural al Republicii Moldova ca potenţial de dezvoltare a ecoturismului Republica Moldova, o ţară mică din sud-estul Europei, cu o...

Strategia de dezvoltare durabilă a turismului în Republica Moldova în anii 2003-2015

Capitolul 1 Impactul dezvoltarii durabile a turismului 1.1. Preambul Strategia de dezvoltare durabila a turismului in Republica Moldova (in...

Cooperarea Economică Durabilă a Moldovei în Domeniul Turismului Internațional

INTRODUCERE Călătoriile şi turismul reprezintă cea mai însemnată industrie mondială şi furnizor de locuri de muncă pentru economiile naţionale şi...

Turismul vinicol din Republica Moldova

Introducere Trăim cel mai dramatic timp din existenţa Republicii Moldova, cînd statul a lăsat societatea şi oamenii de izbelişte, îndemnîndu-i...

Turism rural în Republica Moldova

Introducere Republica Moldova, ca destinatie turistica, dispune de un bogat potential pentru vizitatorii sai. Turismul are toate sansele de a...

Ai nevoie de altceva?