Cuprins
- INTRODUCERE 3
- 1. ROLUL IMAGINII ÎN PROCESUL DE GESTIONARE A ÎNTREPRINDERII 6
- 1.1.Caracteristicile conceptuale ale imaginii întreprinderii 6
- 1.2. Crearea imaginei firmei: factori de influenţă şi alternative strategice 14
- 1.3. Evaluarea şi gestionarea imaginii întreprinderii 21
- 2. ANALIZA ECOOMICO-FINANCIARĂ ŞI DE MARKETING A COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA” S.A. S.A 24
- 2.1. Studiul pieţii de telefonie mobilă 24
- 2.2. Diagnosticul economico-financiar a companiei “Orange Moldova”S.A 27
- 2.3. Analiza de marketing a companiei “Orange Moldova”S.A 30
- 3.EVALUARA IMAGINII COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA”.S.A 45
- 3.1.Studiul imaginii companiei “Orange Moldova”S.A. pe piaţa de telefonie mobilă autohtonă 45
- 3.2.Strategii de îmbunătăţire a imaginii întreprinderii 49
- CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI 60
- BIBLIOGRAFIE 64
- ANEXE
Extras din proiect
INTRODUCERE
Actualitatea temei cercetate. Tendinţele economiei contemporane orientează activitatea agenţilor economici spre o dezvoltare atît cantitativă, cît şi calitativă. În condiţiile unei concurenţe acerbe, firmele investesc în diverse activităţi ce le-ar diferenţia pe piaţă. În acesţe condiţii, consumatorii devin tot mai informaţi, mai competenţi şi, respectiv mai exigenţi, fiind în creştere şi capacitatea lor de cumpărare, înaintând cerinţe înalte faţă de ofertanţi. Astfel, este de neimaginat o bună funcţionare a pieţelor fără dezvoltarea unui sistem informaţional eficient în întreprinderi, cu ajutorul căruia se propagă diverse informaţii spre publicul-ţintă al întreprinderii şi tot prin aplicarea tehnicilor de comunicare, se sesizează reacţia inversă. Ca rezultat, se creează o imagine în rîndurile publicului larg, despre firmă, produsele şi mărcile ei, angajaţi şi manageri. Această imagine se formează în timp şi are efecte multiple asupra întreprinderii, dar şi asupra comportamentului consumatorilor şi partenerilor de afaceri.
Factorii ce influenţează formarea unei imagini sunt multipli: misiunea organizaţiei, managementul personalului, performanţele, climatul de lucru, concurenţa, calitatea şi eficienţa comunicaţiilor, procesul decizional etc. Aceştia pot fi influenţaţi de un număr considerabil de decizii strategice şi operaţionale ale top-managementului întreprinderii.
În timp ce în firmele americane, la ora actuală, profesează aproximativ 200000 de specialişti de relaţii publice, iar in Marea Britanie cca 60000, în Republica Moldova, aceştia alcătuiesc o mînă de oameni care se confruntă cu mari dificultăţi.
Astăzi, sunt rare organizaţiile din ţară, care au create departamente sau angajează
responsabili de relaţii publice, excepţie făcînd companiile şi organizaţiile străine care activează pe teritoriul Republicii Moldova precum şi companiile financiar-bancare. În aceste condiţii, devine actuală necesitatea studierii conceptelor de bază privind activităţile orientate spre crearea şi gestionarea imaginii firmei.
Gradul de studiere al lucrării. Conceptul de imagine, iniţial, a fost studiat mai amplu de către psihologi cu referinţă la individ. În timp, ca rezultat al dezvoltării interdisciplinare a ştiinţelor economice, această noţiune a început a fi tratată în contextul ţării, ramurii, intreprinderii, produsului, mărcii, angajatului, conducătorului.
Scopul acestei lucrări este de a studia şi releva căile de creare, dezvoltare şi consolidare a imaginii firmei prin delimitarea conţinutului imaginii, a factorilor de influenţă în constituirea imaginii şi a procesului de creare şi gestionare a acesteia. Realizarea acestui scop a condiţionat stabilirea următoarelor sarcini:
- Concretizarea conţinutului economic al noţiunilor de imagine şi reputaţie;
- Evidenţierea rolului imaginii în asigurarea succesului firmei pe piaţă;
- Analiza procesului de creare a imaginii firmei;
- Analiza principalilor factori de influenţă şi determinanţi ai imaginii;
- Analiza factorilor interni cu implicaţie asupra imaginii, cum ar fi misiunea, politica şi cultura corporativă, stilul corporativ şi factorii asociativi;
- Studierea rolului comunicaţiilor şi implicit a acţiunilor de marketing în formarea imaginii întreprinderii;
- Evaluarea imaginii firmei în contextul tendinţelor pieţei serviciilor de telefonie mobilă din Republica Moldova;
- Relevarea direcţiilor strategice de dezvoltare a imaginii firmei pe piaţa autohtonă, în general, şi a companiei Orange Moldova”, în particular;
Sarcinile tezei au determinat structura ei logică, care cuprinde introducerea, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie şi anexe.
În capitolul I – “Rolul imaginii în procesul de gestionare a întreprinderii” – este prezentat conceptul de imagine, în general, şi cel al firmei, în particular, valoarea practică a reputaţiei pentru întreprindere, pericolele imaginii proaste, componentele auditoriului companiei, sunt studiaţi factorii cu implicaţie asupra formării imaginii corporative şi se estimează efectele potenţiale din realizarea unui proiect de schimbare a imaginii corporative.
În privinţa capitolului II – “Analiza economico-financiară şi de marketing a companiei Orange Moldova S.A.” – acesta este dedicat analizei financiare a compniei precum şi studierii noţiunilor de misiune a organizaţiei şi a compartimentelor necesare de inclus la elaborarea strategiei privind misiunea corporativă, political financiară şi cultura companiei cu implicaţie asupra imaginii corporative. Sunt analizate în detaliu politicile de produs, de preţ, de distribuţie şi de promovare, deasemenea activităţile de reclamă, relaţiile cu publicul şi formarea stilului corporativ. Astfel, este argumentată importanţa comunicaţiilor în activitatea intreprinderii, sunt studiate principiile generale de crearea a reclamei şi respectiv mijloacele posibile de difuzare a informaţiilor, principalele activităţi de relaţii cu publicul şi impactul lor asupra imaginii întreprinderii. Nu în ultimul rînd, sunt caracterizate componentele stilului corporativ, punctele slabe şi tari.
În capitolul III – “Evaluarea imaginii companiei Orange Moldova S.A.” –sunt prezentate rezultatele cercetărilor de teren privind evaluarea imaginii întreprinderiişi se propun recomandări de consolidare a acesteia.
Concluziile şi recomandările rezumă rezultatele de bază ale investigaţiilor.
Suportul teoretico-ştiinţific şi metodologic al tezei. Pe parcursul cercetării, a fost aplicată o abordare metodologică complexă, care a permis studiul factorilor şi a condiţiilor de creare a imaginii firmei. La elaborarea acestui demers ştiinţific au fost utilizate lucrări fundamentale in domeniul managementului şi marketingului, elaborate de autori autohtoni şi străini, precum: Belostecinic Gr., Cotelnic A., Bruhn M., Danciu V., Kotler Ph., Armstrong G., Petrovici S., Muştuc S.
Drept bază empirică au servit datele oferite de compania “Orange Moldova”S.A.
Baza informaţională a tezei a fost completată prin datele oferite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind activitatea liderilor pe piaţa de telefonie mobilă autohtonă.În acelaşi timp, au fost folosite datele şi informaţiile rezultate din cercetările de birou , de teren realizatcu ajutorul anchetei. În ansamblu, la elaborarea acestui demers ştiinţific, au mai fost aplicate metodele de observare, analiza swot, comparaţia, sinteza şi deducţia.
CAPITOLUL1. ROLUL IMAGINII ÎN
PROCESUL DE GESTIONARE A
ÎNTREPRINDERII
1.1.Caracteristicile conceptuale ale imaginii întreprinderii
Tendinţele economiei contemporane orientează activitatea agenţilor economici spre dezvoltare atît cantitativă, cît calitativă. În condiţiile unei concurenţe acerbe, firmele investesc în diverse activităţi ce le-ar diferenţia pe piaţă. În acesţe condiţii, consumatorii devin tot mai informaţi, mai competenţi şi, respectiv, mai exigenţi, fiind în creştere şi capacitatea lor de cumpărare, înaintând cerinţe înalte faţă de ofertanţi. Astfel, este de neimaginat o bună funcţionare a pieţelor fără dezvoltarea unui sistem informaţional eficient în întreprinderi, cu ajutorul căruia se propagă diverse informaţii spre publicul-ţintă al întreprinderii şi tot prin aplicarea tehnicilor de comunicare se sesizează reacţia inversă. Ca rezultat, se creează o imagine în rîndurile publicului larg, despre firmă, produsele şi mărcile ei, angajaţii şi managerii. Această imagine se formează în timp şi are efecte multiple asupra întreprinderii, dar şi asupra comportamentului consumatorilor şi partenerilor de afaceri. [39, p.59-70]
Preview document
Conținut arhivă zip
- Studierea Imaginii Companiei Orange Moldova SA.docx