Evaluarea calității produsului - untul

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5590
Mărime: 84.18KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Barbu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Doctor Magdalena Bobe
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Cuprins

  1. Introducere pg 2
  2. 1. Caracterizarea merceologica a produsului pg 2
  3. 1.1 Prezentarea produsului pg 2
  4. 1.2 Importanta in alimentatie pg 2
  5. 1.3 Materia prima utilizata pentru obtinerea produsului si procesul tehnologic pg 3
  6. 1.4 Caracteristicile de calitate ale produsului pg 5
  7. 1.5 Valoarea nutritiva pg 7
  8. 1.6 Ambalare, marcare, transport, depozitare pg 7
  9. 1.7 Garantarea calitatii pg 8
  10. 1.8 Etichetarea produsului pg 10
  11. 2. Piata produsului pg 10
  12. 2.1 Sortimentul existent pe piata pg 10
  13. 2.2 Date privind consumul pg 13
  14. Concluzii pg 16
  15. Bibliografie pg 17

Extras din proiect

Introducere

Scopul acestei lucrari este de a evalua calitatile produsului unt , un produs care face parte din categoria produselor lactate si totodata din consumul de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. In primul rand voi prezenta caracterizarea merceologica a produsului iar apoi piata acestui produs.

1. Caracterizarea merceologica a produsului

1.1 Prezentarea produsului

Untul reprezinta unul dintre cele mai importante produse lactate pentru alimentatie, fiind grasimea de origine animala cu cea mai mare digestibilitate. Se consuma întins pe alte feluri de mâncare, pe post de condiment, ajuta la coacere, la realizarea de sosuri, sau pentru prajire. Ca rezultat, untul este consumat zilnic în multe parti ale lumii.

Cea mai des întâlnita forma de unt este cea obtinuta din lapte de vaca, dar se poate obtine si din laptele altor mamifere, inclusiv oaie, capra, bivolita sau iac.

Potrivit normei FAO/OMS, untul este definit ca un produs gras derivat exclusiv din lapte care trebuie sa contina minim 80% in greutate materie grasa si cel mult 2% in greutate substanta uscata negrasa provenind din lapte.

1.2 Importanta in alimentatie

Untul este un produs de o importanta foarte mare in alimentatia noastra . Acest produs se fabrica în instalatii speciale din smântâna pasteurizata, fermentata în prezenta culturilor de bacterii lactice selectionate, fara adaos de coloranti sau conservanti, fiind un produs absolut natural.

Compozitia untului este în principal reprezentata de grasimi 80-82%, apa 15,6-17,6%, proteine, calciu si fosfor (cam 1,2%).

Pe lânga faptul ca untul este un aliment natural, acesta reprezinta o sursa bogata si usor asimilabila de vitamina A, necesara îmbunatatirii vederii si sanatatii sistemului endrocin, dar si de vitaminele E, K si D. De asemenea, acest aliment este bogat în minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant  arma redutabila împotriva radicalilor liberi responsabili ai fenomenului de îmbatrânire. Procentual, untul contine mai mult seleniu decât cerealele sau usturoiul.

Untul mai furnizeaza organismului si iod, element atât de necesar la buna functionare a glandei tiroide. Alaturi de o cantitate apreciabila de acid butiric  necesar colonului, un alt acid gras din unt este acidul lauric  o substanta puternic antimicrobiana si antifungica; contine si alti acizi grasi, care ofera protectie împotriva cancerului.

Apa din compozitia lui este fin dispersata astfel încât aspectul este uniform si uscat.

Untul de vaca, in special cel obtinut primavara si vara de la animalele hranite cu furaje verzi, are un continut mai ridicat de acizi grasi nesaturati, apropiindu-se de compozitia grasimilor vegetale, fapt cel face recomandat in alimentatia copiilor si covalescentilor. Untul se caracterizeaza si printr-o valoare energetica mare ceea ce il indica in alimentatia celor care presteaza munci intense si a sportivilor. Valoarea energetica a untului este de circa 7600 Kcal/Kg.

O consecinta negativa a untului este aceea ca contine atât acizii grasi saturati cât si acizii grasi nesaturati de tip trans care cresc nivelul de colesterol si LDL colesterol.

Pentru sanatatea inimii dieteticienii, nutritionistii si cardiologii recomanda margarina light în loc de unt deoarece aceasta este saraca în acizi grasi saturati, putini acizi grasi nesaturati de tip trans si nu contine colesterol.

1.3 Materia prima utilizata pentru obtinerea produsului si procesul tehnologic

Materia prima pentru obtinerea untului este smantana pasteurizata provenita din laptele de vaca cu continut de grasime de 30-40%. Reglementarile din tara noastra permit otinerea untului si din smantana provenita din amestec de lapte de vaca cu lapte de bivolita.

Fabricarea untului cuprinde doua etape principale si anume obtinerea smantanii si prelucrarea smantanii in unt. In prelucrarea smantanii in unt maturarea fizica si biochimica sunt de mare importanta pentru obtinerea untului de calitate superioara.

Maturarea fizica a smantanii se realizeaza la temperaturi de 1-6Ú C, cand o parte din grasime cristalizeaza, iar substantele proteice isi modifica starea coloidala, ambele favorizand aglomerarea globulelor de grasime in procesul de batere a untului. Maturarea biochimica se desfasoara ca urmare a insamantarii cu acterii lactice, care prin fermentare contribuie la formarea aromei si gustului untului, cat si la inhibarea dezvoltarii microflorei daunatoare.

Baterea smantanii produce schimbarea fazelor, respectiv trecerea de la faza de emulsie de grasime in plasma (smantana, laptele) la faza de emulsie de plasma in grasime (untul). Prin baterea smantanii are loc distrugerea in masa a membranei lipoproteice, ceea ce favorizeaza unirea globulelor de grasime in concentrate cu formarea obului de unt. Pentru baterea smantanii se folosesc putinee simple, malaxoare si putineie malaxoare.

Untul din smantana congelata se obtine prin aceleasi faze tehnologice cu ale untului normal, materia prima fiind smantana (minim 70% grasime) conservata prin congelare; untul obtinut are calitatea superioara in comparatie cu untul cu aceeasi vechime, conservat prin frig.

Untul pasteurizat se obtine prin incalzirea (topirea) untului cu conservabilitate redusa, respectiv prin pasteurizare. Metoda se preteaza pentru untul obtinut din smantana cruda, din zer sau zara, pentru a se prelungi durata de conservare. Acest unt poate contine maximum 100 bacterii califorme /g si are o durata de coservare la 20ÚC de cel putin 3 saptamani.

Untul sterilizat se otine di untul normal caruia i se aplica sterilizarea prin procedee termice si conservarea in cutii sau vid sau in atmosfera de gaz inert. Untul sterilizat are durata de conservare la 20ÚC de 6-12 luni.

Preview document

Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 1
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 2
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 3
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 4
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 5
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 6
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 7
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 8
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 9
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 10
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 11
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 12
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 13
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 14
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 15
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 16
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 17
Evaluarea calității produsului - untul - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Calitatii Produsului - Untul.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea calității produsului lapte

INTRODUCERE Inainte de a incepe analiza propriu zisa asupra evaluarii calitatii produsului lapte , am dori sa trecem in revista cateva date cu...

Evaluarea calității produsului - unt

Cap.I Caracterizarea merceologica a untului Am ales pentru realizarea acestui proiect produsul “unt” deoarece consider ca este consumat in...

Evaluarea calității produsului - cartoful

I. INTRODUCERE Cartoful prezinta o deosebita importanta in alimentatia oamenilor, in furajarea animalelor si pentru prelucrari industriale. In...

Caracterizarea Merceologică a Făinii

Introducere Grâul (Triticum vulgare,Triticum durum) este una dintre cele mai vechi plante de cultură, cultivat in Asia şi Europa cu 5000-6000 ani...

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Plan HACCP - Unt țărănesc

Introducere Analiza riscurilor şi punctele critice de control (HACCP) este un sistem ştiinţific şi sistematic utilizat pentru identificarea:...

Studierea preferințelor consumatorilor pentru grupa de produse ciocolată

INTRODUCERE Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Primul...

Metode și Tehnici de Promovare a Produselor

CAPITOLUL 1 – DESCRIEREA SOCIETĂŢII 1.1. Date de identificare Denumirea firmei: S.C. NAPOLACT S.A. Forma juridică: societate pe acţiuni Adresă:...

Studiul unui produs - marketing ciocolată

Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a 4-a lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui...

Tehnologia obținerii untului

Introducere: Scopul acestei lucrări este de a evalua calităţile produsului alimentar untul, un produs care face parte din categoria produselor...

Evaluarea calității produsului - unt

Cap.I Caracterizarea merceologica a untului Am ales pentru realizarea acestui proiect produsul “unt” deoarece consider ca este consumat in...

Analiza Merceologica - Untul

Scopul acestei documentări este de a evalua calităţile produsului „unt”, un produs care face parte din categoria produselor lactate şi totodată din...

Controlul calității untului

Untul este un produs lactate obtinut in instalatii speciale prin baterea smantanii pasteurizate fermentata cu ajutorul culturilor lactice...

Ai nevoie de altceva?