Studiu de Caz asupra Petrom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8255
Mărime: 379.54KB (arhivat)
Publicat de: Isaura Tomescu
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA “BABEŞ – BOLYAI” CLUJ – NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR

Extras din proiect

I. DESCRIEREA COMPANIEI ANALIZATE

Petrom - o companie din ce în ce mai puternică.

Petrom SA este o companie integrată de titei si gaze ce işi desfăşoară activitatea în principal în România,dar şi prin intermediul sucursalelor sale în Kazahstan şi Rusia (activităţi de explorare şi producţie), precum şi in ţările învecinate: Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Muntenegru (activităţi de marketing).

Petrom a initiat un proces de modernizare pentru a-şi consolida poziţia de lider, pentru a asigura viitorul companiei şi pentru a reduce diferenţele de standarde, care sunt competitive la nivel internaţional. Acest proces este menit sa îmbunataţească costurile de operare şi performanţa companiei.

Un capital fără precedent, de aproximativ 3 miliarde de euro, va fi investit, până în 2010, în activitaţile şi operatiunile de bază ale companiei.

Petrom va deveni o companie profitabila şi puternică, un lider al economiei românesti. Experienţa în domeniu, acumulată de-a lungul a 150 de ani, tehnologia internaţională, eforturile corelate ale experţilor români şi austrieci creaza fundamentul dezvoltarii companiei în concordanţă cu datoria noastră fată de actionari, comunitate şi mediu. Împreună vor transforma Petrom într-o companie din ce în ce mai puternică.

Petrom a obtinut rezultate financiare pozitive pentru anul 2006, care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei. Profitul net a crescut semnificativ la 1.416 milioane RON (391 milioane Euro), ca şi EBIT-ul care a înregistrat o valoare pozitivă în 2006, ridicându-se la 1.884 milioane RON (520 milioane Euro). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23,8% fată de 2005 şi a atins valoarea de 10.760 milioane RON (2.970 milioane Euro).

Pe data de 23 iulie 2004, OMV, grupul lider de petrol şi gaze din Europa Centrala şi de Est, a achiziţionat 51% din actiunile Petrom. Tranzacţia a fost încheiată în decembrie 2004 prin plata acţiunilor şi creşterea de capital în valoare de 830 milioane euro, ce urmează a fi utilizat pentru investiţiile viitoare ale Petrom.

Datorită aportului de capital, Petrom este acum pregatită pentru o dezvoltare calitativă. Programul de investiţii pentru 2010, a carui valoare totală se ridică la circa 3 miliarde euro, va susţine atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate pentru fiecare segment de activitate.

Petrom va revitaliza activitaţile de explorare şi producţie, va detine controlul total al capacitaţii de rafinare şi va furniza combustibili prin intermediul unei retele de benzinarii accesibile moderne.

Cresterea semnificativă a performantelor şi îmbunataţirea pozitiei costurilor în toate segmentele de activitate vor asigura profitabilitatea durabilă a companiei şi vor conferi Petrom poziţia de lider pe piata de titei şi gaze din Sud - Estul Europei.Procesul de modernizare iniţiat în 2005, noile tehnologii, experienta şi know-how-ul OMV precum şi capitalul necesar investiţiilor constituie calea spre succes a companiei.

I.1. Istoricul

1856- S-a inregistrat la Ploiesti, prima producţie de petrol lampant, utilizat la iluminatul stradal in Bucuresti.

1857- Romania a fost inregistrată ca prima tara cu o producţie de titei de 257 tone (mentionat in "The Science of Petroleum").

1896 - Se infiinţează Compania STEAUA ROMANA.

1903 - Se infiinţează Compania romano-americana STANDARD OIL.

1910 - Se infiinţează Compania ASTRA ROMANA.

1919 - După Primul Razboi Mondial se infiinţeaza CREDITUL MINIER IRDP şi PETROLUL ROMANESC şi aproape toate companiile infiinţate anterior işi continua activitatea.

1942 - Producerea petrolului este condusă după "Legea petrolului".

1987- Prima productie de ţitei din zacamantul Lebăda Est din Platforma Continentala a Marii Negre. Primul proces offshore de injectie de apa.

1991 - Se infiinţează Regia Autonomă a Petrolului PETROM R.A. Specialistii romani au reuşit să stingă incendiul şi apoi să pună sub control 6 sonde aflate in eruptie.

1998 - Intră prin fuziune, in componenţa a S.N.P., o noua sucursală, INCERP Ploiesti. S-au stabilit obiectivele principale ale strategiei de privatizare .

A fost semnată asocierea dintre PETROM şi ELF AQUITAINE, precum şi contractul de concesionare referitor la explorarea şi exploatarea in comun a Blocului Neptun din Marea Neagră. Au fost elaborate şi aprobate standardele de firmă, concomitent cu lansarea pe piaţă a : benzinei Super Plus etilata, benzinei Super Plus fara Plumb şi primului ulei de motor 20W40, din gama de produse RO3.

A fost obţinută Licenta de explorare şi exploatare pentru perimetrul Jusaly din Kazahstan.

Platforma Orizont a realizat lucrări de foraj pentru Compania Energy din Bangladesh.

Au fost infiinţate filiala PETROM Ungaria KFT şi reprezentantele Petrom din Azerbaidjan şi Republica Moldova.

1999- A fost anuntată public descoperirea celui mai mare zacamant petrolier romanesc din ultimii 25 de ani, pus in evidenţa in Platoul continental al Marii Negre prin sonda Pescarus 60.

A fost achiziţionat Combinatul Doljchim Craiova, acesta devenind o noua sucursală a PETROM.

A fost realizată prima etapa a restructurării organizatorice prin disponibilizarea unui numar de 13.000 persoane din sectorul de up-stream, demarandu-se totodata prima etapă a privatizării companiei printr-o actiune de majorare de capital.

S-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA in vederea modernizarii sucursalelor Arpechim şi Petrobrazi.

S-a deschis primul Complex comercial din Ungaria, complex care include benzinarie, motel, restaurant, spălătorii auto, magazin de produse complementare, parcări.

PETROM devine titularul zăcaminelor Tasbulat, Turkmenoy şi Aktas din Kazahstan, demarand operaţiunile de amenajari sociale in vederea exporării şi extractiei.

A fost semnat contractul cu Essar Oil Limited pentru lucrări de explorare, dezvoltare şi producţie in Blocul off shore BB - OS5, in India. Au fost infiinţate societatea mixta Arab Petro BASE Ltd. intre PETROM şi BASE Group Intl. (SUA)

2006- Structura Petrom a fost reorganizată pe sase divizii dintre care trei operaţionale.

Lansarea noului concept "Full Agency" - Noi produse lansate pe piată Top Premium 99+ şi Top Nordic Diesel. Demararea primelor proiecte de explorare seismică 3D in Romania. Petrom sprijină sinistraţii afectati de inundatii cu peste 1.300.000 Euro

Preview document

Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 1
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 2
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 3
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 4
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 5
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 6
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 7
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 8
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 9
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 10
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 11
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 12
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 13
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 14
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 15
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 16
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 17
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 18
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 19
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 20
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 21
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 22
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 23
Studiu de Caz asupra Petrom - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz asupra Petrom.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza performanțelor economico-financiare pe baza indicatorilor de creare de valoare - valoarea economică adăugată

I. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND MANAGEMENTUL BAZAT PE VALOARE I.1. Nevoia apariției managementului bazat pe valoare Pe măsura dezvoltării în timp...

Piețe de capital

1. PIAŢA DE CAPITAL - COMPONENŢA PIEŢEI FINANCIARE Orice economie naţională,indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de...

Politica de promovare a companiei Petrom SA

Introducere Petrolul constituie resursa energetică de bază în sistemul consumului energetic mondial, ponderea petrolului în consumul de energie...

Controlul și Gestiunea Stocurilor în Activitatea de Comerț

CAPITOLUL 1 CONTROLUL ŞI GESTIUNEA STOCURILOR ÎN CADRUL S.C PETROM S.A. 1.1 ISTORICUL ŞI ACTIVITATEA S.C. PETROM S.A - Denumirea societăţii:...

Studiu privind Aplicarea TVA-ului la SC Rom Euro-Expres SRL

INTRODUCERE: Am realizat această lucrare cu dorinţa de a prezenta într-un mod sintetic dar, obiectiv principalele caracteristici specifice...

Controlului financiar privind cheltuielile și veniturile unui agent economic - SNP Petrom București, sucursala Peco Brăila

Capitolul 1 - CONTROLUL FUNC|IE EFICENT~ A CONDUCERII 1.1 Necesitatea controlului agenţilor economici în cadrul economiei de piaţă...

Întreprinderea în mediul competitiv studiu de caz realizat la SC Petrom SA

CAPITOLUL I: PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1 SCURT ISTORIC Dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Petrobrazi si-a dezvoltat...

Studiu de Caz SC Petrom SA

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE De ce am ales S.C. PETROM S.A.? Inainte de a alege firma potrivita pentru acest studiu de caz m-am interesat care sunt...

Ai nevoie de altceva?