Tehnici de Informare și Comunicare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 27346
Mărime: 95.95KB (arhivat)
Publicat de: Xxl S.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Daniel Bougnoux, profesor de filozofie si de stiintele comunicarii la Universitatea Grenoble III – Stendhal, ofera in Introducere in stiintele comunicarii citeva perspective cu care, folosindu-se de concepte-cheie imprumutate din semiotica si pragmatica, incearca sa clarifice principalele probleme legate de comunicare si sa le ofere celor interesati o serie de repere utile in studiul acestui proces complex in cadrul caruia se reunesc, de fapt, o multitudine de problematici din domenii diferite.

Parcursul introductiv se deschide cu prezentarea stiintelor informarii si comunicarii, fine prelungiri ale filozofiei prin care se relanseaza „marile intrebari traditionale despre adevar, real, legaturi sociale, imaginar, posibilitatea invatarii, a dreptatii, a consensului, a frumosului etc., folosind concepte reinnoite“ . Desi comunicarea ramine cumva suspendata intre stiinta si tehnica, ea frizeaza psihanaliza, arta, marketingul publicitar sau politic. Domeniul profesional acoperit de comunicare absoarbe multe alte domenii si analiza resorturilor interioare se dovedeste destul de dificila prin complexitate. „A exista inseamna a fi relationat. Nici un organism nu se poate dezvolta pe termen lung daca este izolat de celelalte, astfel incit o retea de relatii bune, pe cit posibil stabilite inca din copilarie, pare a fi conditia sine qua non a vietilor noastre“ iata tema de baza si punctul de plecare al studiului, care continua prin disecarea varietatii mijloacelor de comunicare umana si a „bogatiei jocurilor de comunicare“ care au la baza mesajul, un alt concept ce contine, el insusi, o multitudine de alte probleme formale, simbolice, de cadru etc. Studiul continua astfel cu o critica a logocentrismului: semnele lingvistice, limbajul insusi pierd autonomia instrumentului principal al comunicarii si se alatura limbajului corpului, expresiei si altor straturi semnificante precum imaginea sau semnul indicial, intrind in componenta „orchestrei“, metafora care exprima cel mai bine noua paradigma comunicationala.

In cursul transmiterii unui enunt, „ceea ce era figura pentru emitator devine fond pentru receptor si invers. Emitatorul propune, receptorul dispune si chiar opune performantei o redefinire a cadrului sau o interpretare salbatica. Dilema oricarui emitator, daca vrea ca mesajul sau sa circule, este ca trebuie sa accepte aceasta deformare“ Intrepatrunderile dintre instrumente si performante simbolice ale comunicarii devin obiectul a doua intregi capitole despre evaluarea efectelor tehnicii, a limitelor cauzalitatii si intrebuintarile ei.Hirtia tiparita a inlocuit pergamentul, telefonul este mai interactiv decit scrisoarea, televiziunea mai bogata semiotic decit radioul, ecranul cinematografului ofera privirii mai mult decit teatrul, iar calculatorul a marginit uzanta scrisului... Concurenta este urmata de perfectiune, fara insa ca aceasta sa insemne perimare valorica ori estetica.

Deosebit de interesant capitolul Deschiderea informationala, inchiderea comunicationala, in care autorul desface mecanismele prelucrarii si vinzarii informatiei, precum si a infiltrarii publicitatii in spatii proprii comunicarii. Daca in anumite compartimente, cum este cel al mass-mediei, comunicarea este mai presus de informatie, in alte domenii, cel politic bunaoara, informatia de orice fel suprima reala comunicare. In primul caz, informatia este constrinsa de bani, caracterul urgent si oameni. In cel de-al doilea, problema se complica datorita conceptului de realitate care nu este unul comun, ci se divizeaza inegal si diferit intre economic, politic, social si chiar cultural.Spatiul public si mijloacele de comunicare se centreaza pe explozia comunicationala care converge catre o ciberdemocratie, deocamdata, iluzorie: „Universalul care triumfa astazi o data cu web-ul nu este cel al mesajului, nici al unor continuturi neaparat rationale, ci numai cel al mijlocului de comunicare. [...] Scopul ultim al retelei nu este mesajul, ci disponibilitatea contactului: reteaua este in primul rind fatica, intreaga sa utopie se epuizeaza in conectarea utilizatorilor intre ei“ O remarca: mult mai indicata ar fi fost incadrarea lucrarii de fata in seria „Media“ sau „Sociologie“. Altfel, extrem de utila si scrisa intr-un stil clar, succint si dezbarat de termeni prea tehnici.

Tematica generală a cursului

Tematica generală a cursului se referă la o problemă de mare si certă actualitate - Tehnicile de comunicare, analizate ca parte a relatiilor interpersonale, dar si în cadrul comunicării publice, particularizată în tiparul specific - Discursul.

De ce acest curs? Pentru că reprezintă o sinteză a diferitelor componente ale comunicării umane - psihologice, sociologice, lingvistice, antropologice etc - si, în acest fel, devine un instrument util pentru individ în încercarea personală de a întelege actul comunicării. Teoriile sunt prezentate într-un mod simplu, cu reflectare în aspectele particulare ale interactiunii sociale, astfel încât individul să asimileze într-un timp foarte scurt "axiomele" care să fie aplicate în dezvoltarea si eficientizarea comunicării.

Cursul este structurat în două părti: Tehnici de informare şi tehnici de comunicare. La rîndul ei partea a doua, Tehnici de comunicare cuprinde două module: Tehnici de comunicare în relatiile interpersonale si Tehnici de comunicare publică - Discursul.

Originalitatea cursului constă în prezentarea si analiza separată a elementelor comunicării, finalizate printr-o construire treptată a imaginii de ansamblu a comunicării - coerentă si unitară.

Tehnici de comunicare în relatiile interpersonale

Această primă parte a cursului tratează relatia dintre trăsăturile de personalitate si actul comunicării, la intersectia celor două orizonturi: psihologia persoanei si stiintele comunicării.

În ceea ce priveste introducerea în problematica psihologiei persoanei, se prezintă sintetic structurile personalitătii si nivelurile de manifestare (Eul, Sinele, Supraeul), dar si principalele componente ce intervin în comunicare la nivelul personalitatii: afectivitatea, motivatia, atitudinea, comportamentul.

Dezvoltare competentelor de comunicare se realizează prin analizarea unui program de sugestii si reguli practice prezent în fiecare din componentele actelor interpersonale: a conversa, a argumenta, a seduce, a sugestiona, a manipula, a tăcea, a asculta, a scrie.

A conversa: reguli ale conversatiei în limbajul logic si limbajul afectiv; stiluri de conversatie, forme eficiente si forme aberante, perceptia interpersonală, atribuirea

A argumenta: pragul construirii unei teorii a argumentatiei, conditiile si metodele de eficientizare a argumentării si o interesantă tipologie a sofismelor, descrierea unui model explicativ al procesului de persuasiune

A seduce: foarte interesante principii ale atractiei interpersonale, factorii care intervin în formarea primei impresii sau la aparitia atractiei interpersonale, inclusiv în situatii dificile.

A sugestiona: relatia dintre argumentare si sugestie; sunt prezentate tipurile de mesaje pe care se pot aplica elemente sugestive, conditiile eficientei sugestiei si strategiile de a rezista interventiilor sugestive.

A manipula: structura manipulării comportamentale prin comunicare, tipuri si tehnici de manipulare interpersonală (cu exemple relevante).

A tăcea: ipostaze ale tăcerii, tipuri de oameni care tac si oameni care nu stiu să tacă; modalitătile de a păstra o taină.

A asculta: tipurile ascultării, caracteristicile psihologice ale persoanelor care stiu sau nu să asculte, ascultarea activă, ca abilitate.

A scrie: planificarea mesajului, sugestii pentru dezvoltarea competentei de comunicare scrisă, caracteristicile psihologice ale personalitătii în scris, accentuarea si estomparea comunicării în scris.

În esentă, cursul proiectează o TEHNOLOGIE A COMUNICĂRII. El reprezintă un material de referintă pentru persoanele interesate de eficientizarea comunicării si de relatia ei cu planul persoanei.

Tehnici de comunicare publică. Discursul

Conceptul de discurs - factorii integranti ai discursului, factorii integranti semantici, factori integranti estetici.

Mecanisme generative ale discursului, exigentele de ordin logic si semantic, operatiile structurante.

Componenta argumentativă - demonstratia, structura demonstratiei, tipologia argumentelor, operatii fundamentale în contextul ideatico-logic, principii de organizare ale argumentelor, sofismele, persuasiunea si mesajul persuasiv, discursul retoric, efectele persuasive, reguli de tehnică argumentativă, retorică, tehnici ale persuasiunii

Componenta informativă - atributele informării, devieri ale informării, principiile informării

Componenta explicativă - explicatie si prescriptie, devieri ale explicatiei

Componenta sugestiv-sugerativă - factorii amplificării sugestiei, predispozitiile individuale implicite si sugestive

Componenta manipulativă - dezinformarea, distorsiunea semantico-logică, zvonul, mezinformarea, strategia semantică

Componenta critică - definire, legile criticii

Componenta incitativă

Componenta para -verbală - pronuntia, accentul, intonatia, tonul, debitul, pauza, fluenta

Componenta non -verbală - pantomima, mimica, proxemica

Extralogici ale discursului - Logica autoritătii, Logica socială, Logica afectivitătii

Preview document

Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 1
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 2
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 3
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 4
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 5
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 6
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 7
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 8
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 9
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 10
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 11
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 12
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 13
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 14
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 15
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 16
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 17
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 18
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 19
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 20
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 21
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 22
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 23
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 24
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 25
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 26
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 27
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 28
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 29
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 30
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 31
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 32
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 33
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 34
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 35
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 36
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 37
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 38
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 39
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 40
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 41
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 42
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 43
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 44
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 45
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 46
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 47
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 48
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 49
Tehnici de Informare și Comunicare - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Informare si Comunicare.doc

Alții au mai descărcat și

Finalitățile Educației

Finalitatile educatiei reprezinta orientarile valorice ale activitatii de formare-dezvoltare a personalitatii definite la nivel de sistem (...

Preșcolaritate

Prescolaritatea sau vârsta de aur a copilariei înregistreaza progrese mari în ceea ce priveste dezvoltarea fizica si psihica. Pentru a observa...

Metode activ-participative în activitatea educative a copiilor cu cerințe speciale

Metode activ-participative in activitatea educative a copiilor cu cerinte speciale Prin aceste metode: se stimuleaza interesul pentru cunoastere,...

Proiect de lecție - logopedie

Data: 13.01.2010 Locul: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva “P.Popescu Neveanu”,Timisora Grupa: DMU Aria Curriculara: Logopedie...

Pedagogia ca știință a educației

Pedagogia ca stiinta a educatiei Planul de idei 1. Ce este pedagogia si locul ei intre stiintele educatiei 2. Dimensiunile pedagogiei ca stiinta...

Memoria

Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut,cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat.In mod...

Te-ar putea interesa și

E-Learning

Premizele crearii societatii informationale au fost asigurate prin producerea masiva si raspândirea vertiginoasa a calculatoarelor electronice,...

Tendințe și strategii e-business - Aplicații, componente și portaluri e-business

INTRODUCERE ÎN DOMENIUL TEHNOLOGIEI INFORMAŢIONALE 1.1. CONTEXTUL SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE. SCURT ISTORIC Încă de la începutul anilor 1990,...

Aspecte ale negocierii și comunicării în afaceri la Allianz Țiriac Asigurări SA

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în patru capitole după cum urmează: - capitolul 1 Negocierea în afaceri; - capitolul 2 Comunicarea...

Publicitatea și Promovarea prin Internet

1.1 Reteaua Internet Internet-ul reprezinta mai mult decât o retea uriasa ce uneste milioane de calculatoare. El constituie o retea de retele si...

Corelații între comunicarea internă și comunicarea externă în cadrul Primariei Orașului Hârșova

INTRODUCERE Prin intermediul comunicării, o comunitate se reprezintă și își afirmă identitatea (Wolton 2012). Aceasta este realitatea zilelor...

Campanie de comunicare anticriză privind imaginea și reputația Orange România

1. Introducere (context) Pretudindeni putem observa cum orice organizatie se confrunta zilnic cu noi provocari, trebuie sa faca fata unor probleme...

Creșterea competitivității economice

1. ANALIZA SOCIO-ECONOMICA SECTORUL PRODUCTIV 1.1 Factori de competitivitate Cresterea economica durabila si îmbunatatirea standardului de viata...

Public Relations Napolact

Capitolul 1. Descriere companie Napolact este unul dintre cei mai mari producători de lactate din România. Compania are în prezent (2013) trei...

Ai nevoie de altceva?