Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3895
Mărime: 17.74KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anitei Mihai
Universitatea Bucuresti

Extras din proiect

Testarea realizata pe internet

Testarea realizata pe internet include toate avantajele si dezavantajele testarii pe calculator dar introduce factori aditionali negativi sau pozitivi. De aceea, o trecere in revista a testarii psihologice computerizate trebuie sa preceada discutia si evaluarea testarii bazate pe internet.

Exista doua proceduri de baza pentru testarea computerizata: (a) conversia simpla a testelor creion-hartie in forma computerizata si (b) o mai avansata testare computerizata adaptativa. In cel din urma caz itemii testului si instructiunile sunt introduse in programul de calculator. Programul prezinta persoanelor testate instructiunile si proba de incercare a unor itemi pe un ecran de calculator; respondentiii si marcheaza raspunsurile prin click-uri ale mouse-ului. Persoanele testate se pot deplasa inainte sau inapoi printre itemi, pot schimba raspunsurile, pot face tot ce ar fi putut face pe testul echivalent creion-hartie.

Computerul de asemenea monitorizeaza timpul de testare la testele cu limita de timp si poate prezenta teste aditionale daca este folosita o baterie de teste. Dupa terminarea administrarii testului, programul prelucreaza scorurile brute si standardizate in conformitate cu instructiunile pre-programate. Optiunile uzuale disponibile sunt urmatoarele: oferirea pe ecran si/sau in forma printata a rezultatelor pentru participanti, oferirea unei evaluari globale, acumuland datele pentru actualizarea normelor testului si salvarea datelor pentru scopurile cercetarii. In folosirea celei de-a doua proceduri Teoria raspunsurilor la itemi(Item Response Theory)este adoptata pentru a crea testarea adaptativa. In acest caz participantii pot alege sa nu raspunda la toti itemii doar la un numar de itemi individual determinati care prezic cel mai bine scorurile finale la test. Numarul si natura itemilor care vor fi inclusi in testare e determinat fie de calculator (testare computerizata adaptativa) fie autodeterminat (testare autodaptativa). In aceasta procedura, computerul are avantajul evident al estimarii matematice (in conformitate cu algoritmul presetat) colectarea optimala a itemilor pentru a oferi testele cele mai valide la test.

Testele computerizate prezinta cateva avantaje clare fata de testele creion-hartie satandardizate. In primul rand materialele redundante sunt pastrate. Acest avantaj are implicatii pentru costurile pe termenscurt dar si lung, pentru administrarea testului si pentru protectia mediului. In al doilea rand, pentru ca testele sunt in intregime automatizate, ele sunt mai standardizate in termenii instructiunilor si rezervarii timpului.

In al treilea rand, anumite scoruri pot fi calculate foarte rapid, cu evitarea greselilor umane foarte comune si cu mult timp econimisit in special in cazul testelor greu de scorat si al inventarelor. In al patrulea rand, scorurile pot fi usor si automat adaugate la baza de date a testului pentru ajustarea normelor si pentru folosirea lor in cercetare. In al cicelea rand, participantii au avantajul (in cazul in care aceasta optiune este oferita) sa primeasca imediat, in mod obiectiv, un feedback expert al rezultatelor testului. Mai mult, daca se aplica un inventar complicat sau o baterie, o evaluare automata, comprehensiva, poate de asemenea sa fie oferita instant.

Pe langa aceste avantaje exista si dezavantaje si limitari ale testarii computerizate. In primul rand, pentru cei care administreaza testul, aceasta procedura necesita cel putin cunostinte de baza in operarea pe calculator si uneori chiar cunostinte de programare. Cu toate ca nevoia de cunostinte legate de calculator este evidenta in ultimii ani, acesta poate fi un factor limitativ pentru profesionistii in varsta. In al doilea rand, pentru participanti, exista indicatori ca dexteritatea operarii pe calculator-cel putin viteza de tastare- pot fi relationate cu rezultatele. Trebuie notat insa ca s-a descoperit ca acest factor ar fi relationat cu performanta la testele cu ochiul liber nu la testele cu alegeri multiple.

In al treilea rand, exista o dezbatere asupra acuratetii interpretarii computerizate pentru scorurile testului. In al patrulea rand, testele computerizate ar putea fi nepotrivite pentru subiectii care sufera de anxietate de computer din moment ce o eroare-varianta poate fi introdusa in scorurile observate, modificand astfel validitatea test-rezultate.

Preview document

Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 1
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 2
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 3
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 4
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 5
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 6
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 7
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 8
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 9
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 10
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 11
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 12
Prospecte și limitări ale testării psihologice pe calculator - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Prospecte si Limitari ale Testarii Psihologice pe Calculator.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?