Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1283
Mărime: 22.44KB (arhivat)
Publicat de: Toma Fodor
Puncte necesare: 7
Facultatea de Comunicare si Relatii Publice
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Tema proiectului de cercetare
  2. 2. Ipoteze/ Întrebări de cercetare
  3. 3. Eșantion
  4. 4. Chestionar
  5. 5. Bibliografie

Extras din proiect

1. Tema proiectului de cercetare

Tema proiectului de cercetare aleasa este influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor din zilele noastre. Am ales aceasta tema pentru ca reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita in societate. Consider ca este necesar sa aflam modul in care aceste jocuri de noroc schimba perceptii, atitudinti si comportamente in randul indivizilor.

Joc de noroc sau Joc de hazard (arabă hazard - joc cu zaruri) sunt denumite categoria de jocuri unde pierderea sau câștigul depind în mare parte de întâmplare (noroc). Aceste tipuri de jocuri depind într-un grad diferit de noroc sau de iscusința jucătorului.

Studiile arată că deși cele mai multe persoane folosesc jocurile de noroc ca o metodă de petrecere plăcută a timpului liber, jocurile de noroc pot deveni o patimă și pot deteriora comportamentul anumitor persoane mai vulnerabile.

Dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scapare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispozitie afectiva negativa, cum ar fi sentimentul de culpabilitate, anxietate sau depresie, iar altii, au ca principale motivatii inconstiente:dorinta de a demonstra celorlalti ca sunt persoane demne de respect, dorinta de a obtine aprobarea si acceptarea celor din jur, nevoia de a-si reduce plictiseala, nevoia de a ameliora stari emotionale negative.

2. Ipoteze/ Intrebari de cercetare

I1: Daca un individ participa in mod repetat la jocurile de noroc, atunci vor aparea probleme de comportament.

I2: Cu cat un individ va obtine castiguri multiple, cu atat acesta va fi determinat sa participe mai des la jocuri de noroc.

IC1: Care sunt cauzele care ii determina pe indivizi sa devina dependenti de jocuri de noroc?

Ipoteza 1 prezice faptul ca frecventarea repetata a jocurilor de noroc, de catre individ, duc la modificari comportamentale. Se stie ca jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explica prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, in ciuda constientizarii efectelor negative pe care acesta le are asupra sa si a celor din jurul lui. Individul simte o senzatie crescanda de tensiune sau de excitatie inainte de a comite actul, si apoi simte placere, gratificatie sau usurare in timpul comiterii actului. Jocul patologic de noroc este insotit de sentimente de vinovatie si izolare, atunci cand jucatorul incearca sa reduca sau sa inceteze aceasta activitate, precum si de dificultati in relationarea sociala, ca o consecinta a izolarii cauzate de jocul excesiv.

Variabila independenta este „participarea frecventa” la jocurile de noroc, iar variabila dependenta sau efectul observat este „comportamentul” problematic dat de aceasta cauza.

Ipoteza 1 are un anumit nivel de plauzibilitate, fiind dedusă din experiență, dar nu poate fi validată decât prin confruntarea cu datele obținute prin cercetare.

De mentionat este faptul ca nu in toate cazurile poate fi adevarata de aceea trebuie testata prin cercetare.

Ipoteza 2 prezice faptul ca participarea frecventa la jocurile de noroc se datoreaza obtinerii unor castiguri multiple, de catre individul in cauza. La nivel psihosocial, se poate vorbi despre dependenta de jocurile de noroc, ca despre un comportament invatat si continuat, datorita existentei unor recompense initiale substantiale (cei mai multi jucatori patologici au avut experienta unui castig foarte mare la inceputul carierei lor).

Variabila independenta este „castigurile multiple”, iar variabila dependenta este „participarea frecventa” la jocurile de noroc.

Asemanator primei ipoteze, ipoteza 2 are un anumit nevel de plauzabilitate, fiind dedusa din experienta, dar nu poate fi validata decat prin confruntarea cu datele obtinute prin cercetare.

Intrebarea de cercetare ( IC1 ) doreste sa gaseasca adevaratele cauze care ii determina pe indivizi sa devina depedenti de jocurile de noroc. Daca dependenta este data de cauzele sustinute pana in prezenta sau este nevoie de actualizari.

3. Esantion

Pentru aceasta tema am ales ca instrument de cercetare chestionarul, prin intermediul caruia voi incerca sa observ parerea si reactia indivizilor cu privire la jocurile de noroc. Acest instrument de lucru prezinta numeroase avantaje, precum: reprezentativitatea, asigura anonimatul iar raspunsurile se obtin rapid.

Bibliografie

1. Chelcea, Septimiu. (2004). Metodologia cercetării sociologice. Metode cantitative și calitative. București: Editura Economică.

2. Dependentii anonimi. Ce este dependenta de jocuri de noroc?.dependentiianonimi.ro

3. Ianculescu, L. (2010). O poveste a jocurilor de noroc.

Preview document

Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 1
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 2
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 3
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 4
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 5
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 6
Influența jocurilor de noroc asupra evoluției psihice a indivizilor - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Influenta jocurilor de noroc asupra evolutiei psihice a indivizilor.docx

Alții au mai descărcat și

Integrarea Socială a Persoanelor Seropozitive

Introducere HIV/SIDA a devenit una din cele mai importante probleme cu care se confruntă întreaga lume atât pe plan medical, cât şi pe plan...

Femeia, victimă a violenței domestice

Cap 1. Introducere 1.1. Abordări cu privire la violenta domestica Pe parcursul secolului XX, situaţia femeilor s-a ameliorat treptat. Acest lucru...

Reintegrarea socială a persoanelor care execută pedepse privative de libertate

INTRODUCERE Reintegrarea socială presupune „restructurarea caracterului infractorului astfel încât acesta să poată activa în societate fără a...

Fenomenul discriminării în Republica Moldova

I. Introducere Noțiunea de discriminare. Discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza...

Proiect de Cercetare Sociologică

1. Stabilirea temei. Consumul de droguri in randul adolescentilor (14-18 ani) Am stabilit ca tema de cercetare “Consumul de droguri in randul...

Discriminarea în organizații

TEMA CERCETARII Problemele privind discriminarea in organizatii sunt foarte grave in Romania, sustin reprezentantii Centrului Parteneriat pentru...

Cauzele Interesului Redus pentru Facultatea de Sociologie și Asistență Socială Secția Resurse Umane

II. PROPUNERE DE CERCETARE 1) Rezumatul proiectului Mi-am propus să studiez cauzele pentru care există un număr atat de mic de candidați la...

Comunicarea non-verbală - cercetare calitativă importanța gesturilor la angajare

In literatura de specialitate sunt mentionate nu o singura definitie a comunicarii nonverbale ci mai multe si toate sunt acceptate. Totul depinde...

Ai nevoie de altceva?