Extras din proiect
România
Istoria Starbucks
Starbucks este cel mai mare lanț de cafenele din lume. În noiembrie 2008, Starbucks Coffee Company număra peste 16.000 de locații în 44 de țări, fiind lider mondial în prăjirea cafelei și vânzarea cu amănuntul. În plus față de cafeaua măcinată, și băuturile de tip espresso, localurile Starbucks servesc și ceai și băuturi îmbuteliate, și produse de foietaj, și sandwich-uri deja preparate. Câteva localuri Starbucks sunt în interiorul spațiilor comerciale de alt gen, precum supermarket-uri sau librării (cu toate că aceste localuri nu sunt nici deținute și nici operate de companie).
Starbucks este prezentă pe piața din România din aprilie 2007 și operează opt cafenele: cinci în București, una în Cluj-Napoca, una în Timișoara și una în Brașov.
Prima cafenea Starbucks a fost înfiinţată în 1971, în Pike Place Market din Seattle.
Anii 1970
Se deschide primul Starbucks. A primit numele după căpitanul secund din cartea Moby Dick a lui Herman Melville, un roman american despre industria pescuitului de balene din secolul 19. Numele maritim pare potrivit pentru un magazin care importă cele mai alese cafele pentru oamenii înfriguraţi şi însetaţi din Seattle.
Anii 1980
Howard Schultz se alătură companiei Starbucks în 1982. În timpul unei călătorii în Italia, vizitează celebrele baruri din Milano în care se serveşte cafea espresso. Impresionat de popularitatea şi cultura acestora, îşi dă seama de potenţialul pe care îl poate avea în Seattle. Şi are dreptate – după ce au degustat caffe latte şi mocha, cei din Seattle au devenit în scurt timp înnebuniţi după cafea.
Anii 1990
Starbucks se extinde în afara Seattle-ului, mai întâi în restul Statelor Unite, iar apoi în întreaga lume. După ce a devenit una dintre primele companii care oferă acţiuni angajaţilor part-time, Starbucks ajunge o companie cu ofertă publică.
Anii 2000
Fenomenul Starbucks continuă. În acest moment, Starbucks are mai mult de 14.000 de locaţii în 40 de ţări. Pe lângă renumitele băuturi pe bază de espresso şi cafelele excepţionale, oamenii acum savureză şi băuturile Frappuccino® cu gheaţă şi ceaiurile Tazo®.
Misiunea Starbucks
Recunoşterea Starbucks ca lider mondial în vânzarea cu amănuntul şi prăjirea cafelei şi păstrarea aceloraşi principii intransigente pe măsură ce ne dezvoltăm. Cele şase principii fundamentale enumerate mai jos ne ne vor ajuta să cunatificăm gradul în care corespund deciziile noastre:
- Asigurarea unui mediu de lucru extraordinar şi a respectului şi demnităţii reciproce.
- Adoptarea diversităţii ca un element esenţial al modului în care lucrăm.
- Apicarea celor mai înalte standarde de excelenţă în achiziţionarea, prăjirea şi servirea proasătă a cafelei noastre.
- Atragerea de clienţi mereu entuziaşti şi mulţumiţi.
- Aducerea unei contribuţii pozitive asupra comunităţilor noastre şi asupra mediului înconjurător.
- Recunoaşterea importanţei rentabilităţii pentru succesul nostru viitor.
Responsabilitate Socială
Starbucks adoptă măsuri importante pentru a ajuta la îmbunătăţirea traiului cultivatorilor de cafea şi pentru a proteja mediul înconjurător în care aceştia îşi cultivă recolta.
Am analizat multe probleme pe care cultivatorii le întâmpină, incluzând lipsurile din punct de vedere economic şi preocupările asupra mediului înconjurător. Commitment to OriginsTM este modul nostru de a ajuta cultivatorii să amelioreze aceste provocări, în acelaşi timp menţinând arborii de cafea la calitatea necesară, acordând importanţă mediului înconjurător şi menţinând standardele de înaltă calitate ale cafelei.
• Angajamentul faţă de mediul înconjurător
Luând măsuri de reducere a deşeurilor care rezultă din derularea activităţii noastre şi prin reciclare, putem menţine resursele naturale ale pământului şi spori calitatea vieţii în toată lumea. Starbucks caută coninuu noi oportunităţi de a minimiza impactul nostru asupra mediului înconjurător şi de a ajuta la crearea unei planete sănătoase.
• Angajament faţă de comunităţi
Cafeneaua Starbucks din vecinătatea dumneavoastră a căpătat un caracter central în vieţile oamenilor, deoarece aceştia se întâlnesc, discută şi îşi petrec timpul aici.
Dar Starbucks crede că poate contribui chiar mai mult în cadrul comunităţilor locale, încurajându-şi partenerii să devină vecini responsabili şi participanţi activi în locurile în care aceştia locuiesc, trăiesc, muncesc şi se joacă. este o parte importantă a culturii şi valorilor noastre comunitare.
• Angajament faţă de parteneri
Mai mult de 63.000 oameni lucrează la Starbucks, şi aceşti oameni – pe care îi numim “partneri” – ne-au ajutat să avem succes.
Şi deoarece datorăm succesul nostru pasiunii şi dedicării lor, pentru noi este o prioritate să demonstrăm cât de mult îi apreciem, valorizăm şi respectăm.
De fapt, primele două principii fundamentale ale Misiunii Starbucks se referă la devotamentul nostru faţă de parteneri.
- Asigurarea unui mediu de lucru extraordinar şi a respectului şi demnităţii reciproce.
- Adoptarea diversităţii ca un element esenţial al modului în care lucrăm.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Campanie de Promovare Starbucks.docx