Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 7433
Mărime: 8.16MB (arhivat)
Publicat de: Melisa Neagoe
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI- TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL SPECIALIZAREA: INGINERIE SI MANAGEMENT IN ALIMENTATIE PUBLICA SI AGROTURISM

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII LUNCA ILVEI

Lunca Ilvei este situată în valea în care cele trei "ţări" se unesc, unde Bucovina îmbrăţişează Ardealul, unde Maramureşul se atinge cu valea Bârgăului, o zonă ideală pentru agroturism, pe cursul superior al Văii Ilva.

Răcoarea pădurilor de brad, verdeaţa poienilor şi păşunilor de pe dealuri, poalele munţilor Rodnei şi izvoarele cu ape minerale (borcut) de aici crează un cadru mioritic autentic.

Lunca Ilvei este o mare surpriză pentru cel care păşeste pentru prima dată pe aceste meleaguri şi o mare bucurie pentru cei ce se reîntorc.

Regiunea este în vecinătatea Munţilor Bârgău, cu altitudini cuprinse între 650 şi 1450 m, şi oferă condiţii ideale pentru vacanţă: aer curat, produse naturale şi activităţi specifice vieţii la ţară.

Munţii, pădurile şi dealurile dinprejur au păstrat şi conservat în această această zonă, asemeni unor perle, obiceiurile, tradiţiile, ospitalitatea oamenilor, prospeţimea bucatelor şi voia bună specifică oamenilor din aceste locuri.

Peisajele sunt deosebit de pitoreşti şi reconfortante: culmi domoale dominate de măguri vulcanice, păşuni şi fâneţe ce se îmbină armonios cu pădurile umbroase de conifere, ce adăpostesc o faună bogată şi foarte diversă.

De pe măgurile înalte, în zilele cu cer senin, se poate admira priveliştea larg deschisă spre Depresiunea Transilvaniei şi Ţara Dornelor şi spre crestele alpine ale Rodnei şi Călimanilor.

Privit din exterior, scris, sau citit, totul pare un basm, un basm dintre cele care ne-au luminat copilăria multora dintre noi. Cand păşeşti însă pe acest tărâm, basmul devine legendă iar legenda realitate, totul capătă culori şi forme aparte, care vin de peste timpuri şi îmbată simţurile într-un mod fermecător.

Gospodăriile ţărăneşti, cu oameni mândrii şi muncitori, sunt presărate prin sat, de-a lungul uliţelor şi râului Ilva, şi pe dealuri la poalele pădurilor. În aceste case, viaţa curge în tihnă, în strânsă comuniune cu natura, respectând sărbătorile religioase şi valorile creştine, şi în acelasi timp gustând din plin din bucuria şi veselia vieţii.

Oamenii acestor locuri au fost totdeauna proprietari ai pământurilor strămoşeşti. Folclorul şi tradiţiile populare au fost bine păstrate şi sunt şi azi prezente în viaţa cotidiană a satului.

1.1. Aşezare în cadrul judeţului

Comuna Lunca Ilvei este aşezată în partea de nord-est a judeţului Bistriţa Năsăud, la izvoarele râului Ilva, la întretăierea paralelei 47 grade 21' 25" latitudine nordică, cu meridianul 24 grade 56' 20" longitudine estică. Aceasta înseamnă că localitatea se găseşte la jumătatea distanţei între Ecuator şi Polul Nord, în mijlocul zonei temperate, unde nu se resimt căldurile ţinuturilor tropicale şi nici gerurile prelungite din zona polară.

1.2. Relief

Relieful este variat, din care 10-15% reprezintă zona montană, 60-65% reprezintă zona deluroasă şi 15 % teren de luncă.

Perimetrul geografic al comunei Lunca Ilvei face parte, împreună cu Ilva Mare, din a treia unitate montană, mai redusă ca suprafaţă ce străjuieşte judeţul Bistriţa-Năsăud spre est, prin munţii Bârgăului, denumiţi şi "Muncei" datorită altitudinii mai reduse. Aceştia sunt limitaţi de Someşul Mare (între Ilva Mică şi Şanţ) şi creasta Muncei în nord, pasul Strâmba la vest, valea Bistriţei Ardelene la sud şi valea Dorna în prelungire peste Buba şi Dălbidan în est.

Încadrându-se organic în acest areal, teritoriul comunei Lunca Ilvei este alcătuit dintr-un relief extrem de variat, ce cuprinde: munţi, muncei, măguri, terase, poderee şi lunci. Forma depresionară a reliefului aşezării, străjuit de culmi montane pe toate laturile, fac din aceasta o unitate geografică distinctă, de o mare frumuseţe şi originalitate.

1.3. Hidrografie

Teritoriul comunei Lunca Ilvei este străbătut de o veritabilă reţea de ape curgătoare, la care se adaugă tăuri şi izvoare de ape minerale. Aproape toate aceste ape izvorăsc în hotarul comunei, adunându-se ca într-un evantai în matca râului Ilva, a cărei obârşie depăşeşte cu puţin limitele administrative până în pasul Bârgăului. Pe parcursul unui an, pâraiele ce străbat teritoriul comunei au un debit inegal ca volum.

Afluenţii în hotarul comunei Lunca Ilvei a râului Ilva sunt: Iliuţa, Sălhoasa, Vinoasa, Ursoaia şi Cucureasa.

În comună există două lacuri mici numite de localnici tăuri, în care apele se adună şi staţionează când precipitaţiile sunt mai abundente. Ele sunt consecinţa unor alunecări de teren de pe coasta argiloasă învecinată, închizând astfel pârâul şi valea pe o porţiune de curs.

Structura şi complexitatea formelor de relief şi a subsolului, formaţiunile eruptive şi sedimentare, modificarea acestora şi circulaţia apelor de infiltraţie au favorizat apariţia unor izvoare de ape mineralizate bicarbonate clorurate sodice, calcice, magneziene cu bioxid de carbon. Izvoarele mai cunoscute sunt La Someşeni (Ciriloiu) pe pârâul Borcutului şi La Bolovan (Tomuţa).

1.4. Clima

Prin poziţia ei geografică, Lunca Ilvei se încadrează în sectorul de climă continentală moderată, supusă adeseori mişcării orizontale a aerului polar maritim, cu o activitate destul de frecventă. Iarna predomină invaziile de aer de natură arctică din nord-vest, iar vara cele de aer cald, temperat maritim.

La Lunca Ilvei iernile sunt ceva mai lungi şi mai friguroase în special din cauza aerului rece ce se scurge din bazinul Dornelor peste şoseaua de la Grădiniţa şi valea Sălhoasa. Ploile şi ninsorile sunt destul de abundente, cantităţile fiind numai cu puţin mai mici faţă de cele care cad pe munţii din împrejurime, ce apără depresiunea Ilvelor de furtuni şi viscole mari. Verile sunt mai scurte, uneori ploioase şi răcoroase ca şi primăverile, în schimb toamnele sunt mai lungi.

1.5. Suprafaţă

Comuna Lunca Ilvei se întinde pe o suprafaţă de 9.121 ha, situându-se din această privinţă în rândul comunelor mijlocii din judeţ.

1.6. Vecini

Vecinii comunei Lunca Ilvei sunt: la răsărit Poiana Ştampei din judeţul Suceava, la apus Ilva Mare, la nord comuna Şanţ iar la sud comuna Tiha Bârgăului şi comuna Leşu.

1.7. Modalităţi de acces

În comuna Lunca Ilvei se poate ajunge în două moduri:

- cu maşina: Cluj - Dej - Salva - Năsăud - Ilva Mică - Lunca Ilvei (cca. 180 km)

- cu trenul pe ruta Cluj - Iaşi până la staţia Lunca Ilvei

Preview document

Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 1
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 2
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 3
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 4
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 5
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 6
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 7
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 8
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 9
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 10
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 11
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 12
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 13
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 14
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 15
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 16
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 17
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 18
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 19
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 20
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 21
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 22
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 23
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 24
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 25
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 26
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 27
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 28
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 29
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 30
Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Agroturism - Pensiunea Maria - Lunca Ilvei.doc

Ai nevoie de altceva?