Comercializarea Transporturilor în Turism

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6301
Mărime: 28.34KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela F.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Argument

Mult timp importanta activitatii de servicii nu a fost recunoscuta, serviciile fiind neglijate de economisti si incadrate in sfera neproductiva.

Aceasta stare de fapt s-a schimbat in ultimele doua- trei decenii, pe baza urmatoarelor date: numai serviciile pot crea locuri de munca in numar suficient pentru a rezolva sau limita problema somajului; sectorul tertial nu este ingradit decat de reglementari,care sunt repuse in discutie in cadrul unui proces de liberalizare a schimburilor internationale; oferta de servicii differentiate si adaptate la cerere este un element esential al competitivitatii intreprinderilor oricare ar fi domeniul lor de activitate.

Serviciul ca act reprezinta prestarea efectiva si pune in legatura activitatea prestatorului, mijloacele materiale ale prestatiei si obiectul serviciului, respective realitatea materiala sau sociala detransformat sau modificat.

Unul dintre serviciile turistice de baza oferite clientilor este transportul.

Aceasta lucrare, structurata pe VI capitole prezinta comercializarea transporturilor in turism.

In primul capitol am prezentat faptul ca faptul ca transportul este o componenta de baza a prestatiei turistice, el asigurand deplasarea turistilor de la locul de resedinta la cel de petrecere al vacantei, in cazul turismului de sejur, sau pe toata durata calatoriei, in cazul celui itinerant.

In capitolele urmatoare am prezentat tipurile de transport: rutier, feroviar, aerian,, naval si fluvial, ilustrand caracteristicile, avantajele si, deopotriva, dezavantajele fiecarui tip de transport.

In locurile in care transporturile clasice nu au fost accesibile, s-au introdus, pe plan local, alte mijloace de sisteme de transport, care sunt denumite neconventionale, cum ar fi: funicularele si telefericele, transporturi suspendate, caile ferate cu o singura sina (monorai), caile ferate cu cremaliera, tranporturile pneumatice, caile ferate cu motoare electrice liniare, caile ferate cu vehicule pe perna de aer si alte sisteme de transporturi neconventionale. Aceste transporturi neconventionale si caracteristicile lor le-am prezentat in ultimul capitol.

Transporturile au astfel un rol bine determinat in relatie cu turismul, prin intermediul lor asigurandu-se patrunderea turistilor in zonele de mare atractivitate.

CAPITOLUL I

TRANSPORTUL - COMPONENTA DE BAZA A PRESTATIEI TURISTICE

1.1.Relatiile dintre transport si turist

Transportul reprezinta una din componentele de baza ale prestatiei turistice; el asigura deplasarea turistilor de la locul de resedinta la cel de petrecere al vacantei, in cazul turismului de sejur, sau pe toata durata calatoriei, in cazul celui itinerant.Analizat chiar si numai din aceasta perspectiva, serviciul de transport are un continut complex propriu-zis, ansamblul operatiunilor, conditiiilor si facilitatilor legate de organizarea deplasarii fizice a turistilor, a bagajelor si a marfurilor destinate consumului acestuia.Sunt incluse, totodata serviciile oferite celor care apeleaza la o forma organizata de turism, cat si prestatiile efectuate persoanelor ce voiajeaza cu propriile mijloace de transport.

Transporturile turistice, abordate ca parte componenta a prestatiei turistice, prezinta caracteristicile generale ale acesteia, intre care sezonalitatea accentuata in exploatare, rigiditate datorita capacitatii limitate, participarea unui numar mare de prestatori din domenii diferite (transport, turism, industrie) la realizarea lor. Serviciile de transport au si o serie de trasaturi distinctive in raport cu celelalte servicii si anume: manifesta o receptivitate ridicata fata de progresul tehnic, sunt intensive in capital, necesitand investitii foarte mari, ofera oportunitati pentru economia de scala, au o vulnerabilitate extrema la crizele internationale, economice si politice. Toate acestea isi pun amprenta asupra organizarii activitatii in domeniu ca si asupra rolului jucat in evolutia turismului.

Turismul, prin insasi continutul sau, inglobeaza ideea de miscare, de deplasare in spatiu. Interdependenta dintre turism si transporturi este pusa in evidenta de faptul ca, in vederea efectuarii unui consum turistic oamenii trebuie sa calatoreasca, oferta, indiferent de natura ei, neputand veni in intampinarea consumatorului ca de pilda in cazul bunurilor.Transporturile au astfel un rol bine determinat in relatie cu turismul: in primul rand, prin intermediul lor se asigura patrunderea turistilor in zonele de mare atractivitate si, odata cu acesta, intalnires ofertei cu cererea, transformarea lor din „potentiale” in „efective’; pe de alta parte, crearea conditiilor de acces permite valorificarea potentialului turistic al zonei sau tarii respective. Rezulta de aici ca, de nivelul de dezvoltare a transporturilor si, mai ales, de organizarea loe depinde calitatea prestatiei turistice si extinderea activitatii in sfera turismului. De altfel, majoritatea specialistilor apreciaza ca „programul adecvat, siguranta, confortul, rapiditatea transporturilor reprezinta preconditia turismului de masa”.

Timpul total de vacanta al unui turist poate fi descompus in doua componente: timp de transport (calatorie) si timp de sejur. In acest context, pentru a da o cat mai buna utilizare vacantei, turistul este interesat in efectuarea unor deplasari rapide, deci cu o cheltuiala de timp minima. Chiar si in cazul unor forme de turism in care transportul ocupa inevitabil o pondere mare (turism itinerat, de raliuri), calatorul doreste ca timpul de deplasare sa fie mic, acesta nereprezentand in ultima instanta decat un consum auxiliar.

Obiectivul de scurtare a timpului de calatorie este mai evident in cazul deplasarii cu mijloace proprii unde, pe langa celelalte inconveniente, intervine oboseala si solicitarea nervoasa a turistului.

Confortul este unul dintre aspectele importante in stimularea deplasarilor in interes turistic; tot mai frecvent, turistii doresc sa dispuna, pe timpul voiajului, de toate comoditatile civilizatiei moderne.Calitatea corespunzatoare a serviciului de transport si lipsa confortului actioneaza ca frane in dezvolarea turismului. Confortul se refera atat la conditiile oferite in interiorul mijlocului de transport, cat si la alte aspecte legate de organizarea calatoriei cum ar fi; asigurarea transferului de la statia de destinatie la hotel si invers, desfasurarea fara intreruperi a voiajului, chiar si in situatia folosirii combinate a mai multor tipuri de mijloace in efectuarea unoe prestatii auxiliare privind transportul bagajelor.

O alta fateta a relatiei turist- transporturi este reliefata de influenta costurilor.Parte constitutiva a pretului global al vacantei, cu ponderi variind intre ¼ si ½ din total, in functie de forma de turism, modalitatea de transport, mijlocul folosit, sezon, distanta, costul serviciilor de transport influenteaza nemijlocit si in proportie insemnata nivelul general al preturilor produselor turistice si, indirect, cererea de vacante.

Preview document

Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 1
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 2
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 3
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 4
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 5
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 6
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 7
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 8
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 9
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 10
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 11
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 12
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 13
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 14
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 15
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 16
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 17
Comercializarea Transporturilor în Turism - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Comercializarea Transporturilor in Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Managementul Agenției de Turism Best Travel Bistrita

CAP. I FIRMA DE TURISM ŞI PERFORMANŢELE SALE 1.1 Istoricul apariţiei şi evoluţiei turismului Interesul pentru călătorie şi turism s-a transformat...

Dezvoltarea și promovarea zonei turistice Neamț

INTRODUCERE TURISMUL – ŞANSǍ A DEZVOLTǍRII ECONOMICO - SOCIALE Turismul se manifestă ca o componentă distinctă a economiei, cu o prezenţă tot...

Analiza statistică a activității de producție și comercializare la SC Artego SA

INTRODUCERE Producţia şi comercializarea constituie premisa şi totodată finalitatea activităţii oricărui agent economic, calea de multiplicare a...

Analiză de producție și comercializare la SC Artego SA pe analiza financiară

INTRODUCERE Producţia şi comercializarea constituie premisa şi totodată finalitatea activităţii oricărui agent economic, calea de multiplicare a...

Înființarea unei agenții de turism

CAPITOLUL I 1. OBŢINEREA LICENŢEI DE CĂTRE AGENŢIA DE TURISM Procedura acordarii licentelor de turism se gaseste reglementata in Capitolul II al...

Practică la agenția Travis Iași

Motivația Am ales agenţia de turism TRAVIS TOURISM, pentru a efectua stagiul de practică în perioada de 8-27 iunie, cu scopul de a căpăta un minim...

Analiza Activității de Producție și Comercializare

ANALIZA ACTIVITATII DE PRODUCTIE SI COMERCIALIZARE CONSIDERATII GENERALE: Produtia si comercializarea constituie premisa si totodata finalitatea...

Planul de afaceri al agenției Symbol Tour

INTRODUCERE România se află la două-trei ore de orice capitală europeană, este o ţară cu un potenţial turistic atractiv, departe de orice...

Ai nevoie de altceva?