Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 9400
Mărime: 93.24KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adam Sorin
Proiectul descrie foarte amplu subiectul turism

Extras din proiect

INTRODUCERE

Turismul reprezinta activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constând din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unei regiuni pitoreşti sau interesante dintr-un anumit punct de vedere(DEX). Aceasta activitate a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în afara zonei în care cineva trăieşte sau munceşte, de la călătorii de o zi până la vacanţe în străinătate.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), care a fost creat în Anglia în jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de a voiaja în Europa, în general, şi în Franţa, în special. Acest termen a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de călătorie de agrement.

Turismul a fost, în timp, obiectul a numeroase studii, mulţi autori încercând să-l definească. În 1905, R. Guyer-Freuler arăta că „turismul, în sensul modern al cuvântului, este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe creşterea necesităţii de refacere a sănătăţii şi schimbarea mediului de viaţă, pe naşterea şi dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumuseţile naturii”. Profesorul elveţian W. Hunziker a elaborat în 1940 o definiţie a turismului, acceptată pe plan mondial: „Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare”. Dicţionarul Enciclopedic Român propune următoarea definiţie a turismului: „Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constând din parcurgerea, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distanţe, pentru vizitarea regiunilor pitoreşti, a localităţilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice, etc.”

Aşadar, prin turism se înţelege, în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber călătorind în altă localitate sau ţară pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament etc., iar în al doilea rând industria creată pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ, şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general.

Tipuri de turism:

Turismul cultural

Agroturismul

Turismul de sănătate

Turismul de afaceri

Turismul sportiv

Turismul de sejur

Turismul de circuit

Turismul de tranzit

Agroturismul este acea forma de turism în care persoana (sau grupul) se deplasează, cazează şi îşi desfăşoară activitatea într-un cadru natural, în mediul rural.

Agroturismul este capabil să valorifice excedentul de cazare existent în gospodăria ţărănească prin implicarea turiştilor în viaţa gospodăriei şi furnizarea acestora de servicii si activităţi (masă, cazare, interacţiune cu mediul socio-natural) proprii gospodăriei ţărăneşti, fără a-i conturba acesteia specificul. Teritoriul României prezintă: o mare varietate de valori culturale istorice - arta populară, etnografie, folclor, tradiţii, vestigii istorice - un cadru natural armonios îmbinat, cu un fond peisagistic variat şi pitoresc. Toate acestea sunt valenţe ale turismului rural românesc în mod special.

Apărute şi dezvoltate pe cele mai variate forme de relief încă din vremea traco-dacilor, aşezările rurale româneşti au păstrat şi mai păstrează încă în bună măsură datinile şi obiceiurile străvechi, un bogat şi variat folclor, elemente originale de etnografie şi artizanat, ce pot fi valorificate turistic în cadrul unei strategii de organizare şi dezvoltarea turismului rural.

Turismul rural în ţara noastră se practică din totdeauna, dar spontan, sporadic, întâmplător, şi mai ales neorganizat; forma sa de materializare o reprezintă, începând cu anii ’20-’30, cazare la cetăţeni a vizitatorilor ocazionali a unie aşezări rurale.

Primele încercări de turism organizat s-au realizat în anii 1967-1968, pentru grupuri de turişti aflaţi pe litoralul românesc al Mării Negre. Se pare că fost un început promiţător , căci în anul 1972 Ministerul Turismului elaborează ordinal 297/1972, urmare căruia Centrul de cercetare pentru promovarea turistică interanţională procedează la identificare aşi selectarea unor localităţi rurale representative pentru satele româneşti ce urmau a fi lansate în turism. În urma acestor studii, de comun accord cu oficiile judeţene de turism şi organele administraţiei locale s-a atabilit că pot fi introduse în turismul intern şi internaţional circa 118 localităţi rurale.

Cu începere de la 16 iulie 1973, prin ordinal Ministerului Turismului numărul 744/1973 se declarau , experimental, sate de inters turistic, demumite “sate turistice”, următoarele 14 localităţi: Leteşti (Argeş), Fundata şi Şirmea (Braşov), Sibiel (Sibiu), Tismana (Gorj), Mirighiol şi Crişan (Tulcea), Racoş (Timiş), Sfântu Gheorghe (Tulcea), Bogdan Vodă (Maramureş), Vatra Moldoviţei (Suceava), Poiana Sărată (Bacău), Vaideeni (Vâlcea).

În anul următor, prin decretul 225/1974 s-a intrezis cazarea turiştilor străini în locuinţele particulare, satele turistice devenind nefuncţionale pentru turismul internaţional. Dat fiind faptul că o parte din satele turistice amintite au fost incluse în programele cu caracter cultural şi folcloric ale Oficiului Naţional de Turism „Carpaţi” Bucureşti şi contracte pe piaţa externă, se realizează o breşă – prin intermediul unei ordonanţe a fostei puteri politice (cancelaria PCR) – pentru satele Lereşti, Rucăr, Sibiel, Murighiol şi Crişan.

Scurta perioadă de „oficializare” a turismului nu a făcut posibilă organizarea activităţii de turism şi nici amenajarea corespunzătoare a satelor turistice. În multe localităţi nu s-au omologat gospodăriile care întruneau condiţiile de cazare (Rucăr, Vatra Moldoviţei, Vaideeni), în altele cazarea tuirştilor români se făcea în mod neorganizat şi fără o evidenţă (Crişan, Bogdan Vodă, Rucăr). Cu foarte mici excepţii, această situaţie a dăinuit până în annul 1989.

Începând cu anul 1990, interesul pentru turismul rural reapare. Se dezvolta diverse asociaţii şi organisme care prin obiectivele propuse doresc afirmarea şi dezvoltarea turismului în zonele rurale. Una din acestea este Federaţia Română entru Dezvolatare Montană (1990), care îşi propune sprijinirea sub toate formele a locuitorilor din zona montană, inclusiv prin promovarea, organizarea şi dezvoltarea agroturismului. Urmează Agenţia Română pentru Agroturism (1995) ce îşi propune racordarea agroturismului românesc la sistemul interanţional şi Asociaţia Naţională pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC) – 1994 -, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural (EUROGÎTES).

Preview document

Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 1
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 2
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 3
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 4
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 5
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 6
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 7
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 8
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 9
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 10
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 11
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 12
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 13
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 14
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 15
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 16
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 17
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 18
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 19
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 20
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 21
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 22
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 23
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 24
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 25
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 26
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 27
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 28
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 29
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 30
Dezvoltarea unei pensiuni în zona Bucovina - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea unei Pensiuni in Zona Bucovina.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului turistic al Munților Stănișoara

I. CONSIDERAŢII GENERALE 1. Introducere Am ales această regiune, deoarece dispune de un potenţial turistic natural şi antropic însemnat, unde se...

Proiecte economice în turism - Gura Humorului

Scurt istoric Figura nr.1 Imagine istorică din centrul oraşului Gura Humorului Prima atestare documentară a localităţii datează din 26 noiembrie...

Județul Suceava - comuna turistică Sucevița

Capitolul I. Prezentarea generala a judetului Suceava 1.1. Introducere Bucovina este un loc care te răsplăteşte la fiecare pas, în orice perioadă...

Resurse și legislație în Gura Humorului Suceava

I. 1. Prezentarea localităţii Scurt istoric Istoria oraşului Gura Humorului este încărcată de legendă: una dintre legende vorbeşte de trecerea...

Activitatea de Turism în Bucovina

1. Rezumat introductiv In cadrul acestui proiect, dorim sa tratam regiunea Bucovina - Suceava, ca fiind o destinatie turistica impresionanta si...

Bucovina turistică

ARGUMENT Una dintre orientările fundamentale ale economiei moderne este dezvoltarea şi diversificarea serviciilor. În cadrul acestora agroturismul...

Analiza Mediului și Mixului de Marketing la Aerotravel Lufthansa City Center

1. Analiza principalelor tendinţe ale pieţei turistice cu accent pe sectorul din care face parte tipul de unitate analizată 1.1. Analiza...

Organizare și eficiența economică a pensiunii agroturistice Piriu Morii din Comuna Mânăstirea Humorului, Suceava

INTRODUCERE Importanţa spaţiului rural Spaţiul rural constituie un domeniu vital pentru o ţară, atât prin dimensiunile lui cât şi prin efectele...

Ai nevoie de altceva?