Locul Turismului în Economia Italiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7894
Mărime: 713.06KB (arhivat)
Publicat de: Ladislau Covaci
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

I.Prezentare generala

1.1.Asezare geografica

Suprafata: 301230 km2 plsand Italia pe locul 71.

Numele oficial al Italiei este Republica Italiana (Repubblica Italiana).

Este un stat suveran european, situat în cea mai mare parte pe Peninsula Italică și cuprinzând și câteva insule la Marea Mediterană, cele mai importante fiind Sicilia și Sardinia. Se învecinează cu Franța la nord-vest, Elveția și Austria la nord și Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoară două enclave independente: San Marino și Vatican, și are și o exclavă înconjurată de Elveția numită Campione d’Italia. Capitala Italiei este Roma.

1.2.Mediul natural

Relieful: Italia consista predominant dintr-o peninsula care se extinde în Marea Medtiterana, unde impreuna cu doua mari insule Sicilia si Sardinia creeaza diferite parti ale marii, ca si Marea Adriatica la nord-est, Marea Ionica la sud-est, Marea Tireniana la sud-vest si in final Marea Linguriana la nord-vest. Muntii Apenini din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formeaza un arc, inchizand Italia in nord. Aici se afla si o laguna aluvionara mare, Laguna Po-Venetia, strabatuta de Raul Po si de multi afluenti ai sai, care curg dinspre Alpi, Apenini si Dolomiti. Alte rauri cunoscute sunt Tiberul, Adige si Arno. Cel mai inalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,808 m, dar Italia este mai ales asociata cu doi faimosi vulcani: acum adormitul Vezuviu in apropriere de Neapole si activul Etna in Sicilia.

Clima: continentala cu o temperatura medie de 1.5 ºC in ianuarie si in iulie de 24 ºC.

Hidrografia: reteaua hidrografica este bogata, dar numai doua rauri sunt mai lungi si navigabile: Padul (PO), are 650km lungime, care curge pe directiaV-E drenand campia cu acelasi nume din N, si Adigele , care are 404km, ambele tributare Marii Adriatice. Se remarca si Arno care trece prin Florenta si Tibru care strabate Roma, ambele debusand in Marea Tireniana.

Flora: variaza cu altitudinea si latitudinea. In Alpi se etajeaza paduri de castan, de stejar, de conifere si pasuni alpine. In Apenini predomina stejarul si alte specii mediteraneene, exceptie zonele mai inalte unde apar fagul si coniferele.

Fauna: cuprinde atat elemente raspandite pe intreg teritoriul ca: vulpea, bursucul, jderul, dihorul, veverita, iepurele, cat si animale care se mai intalnesc numai in parcuri si rezervatii naturale: caprioara, ursul brun; numeroase pasari.

1.3.Mediul demografic

Populatia: 58.057.477 locuitori cu o densitate de 196/ km².

Orase principale:

Roma – capitala Italiei (3,8 mil locuitori), Vaticanul - “capitala bisericii catolice “ cel mai mic stat ( format din preoti, calugari si soldati ).Cuprinde biserica Sf. Petru cea mai mare si frumoasa din lume ,Piata Sf. Petru cu coloane ,obeliscul lui Caligula.

Napoli (1,3 mil. loc.) metropola sudului italian , cel mai mare port la Marea Tireniana , asezat la poalele Vulcanului Vezuviu . Se remarca prin valoroase monumente de arta ,castele si palate , biserici , piete de mare frumusete.

Venetia – (350.000 loc.) asezata in laguna , pe 118 insule , este un oras al sublimelor calificative legate de asezarea sa , circulatia urbana, maiestria artistica a monumentelor , produsele specifice urbei.

Milano (1,5 mil. locuitori), al doilea oras ca marime, recunoscut prin industrie, comert si finante, dar si prin monumente si edificii vechi, care uimesc prin maretia lor : Castelul Sforzza , Teatrul Scala (1778), Domul stil gotic ,din marmura cu 135 sageti ,4440 de statui (1378 – 1858), care reprezinta cel mai important obiectiv turistic al orasului , Palatul si Pinacoteca Brera , Academia de Arte Frumoase , muzee de arta veche , Observatorul Astronomic. Pe buna dreptate Milano – oras roman (sec.III-i.Hr.) – exceleaza prin fermecatoarele biserici, basilici si teatre.

Bolognia , cu multe obiective turistice si culturale : Domul ( 1747, stil baroc), palate, piete, si cea mai veche universitate din Europa ( 1119), cu o faimoasa biblioteca si o bogata pinacoteca.

Clasificarea populatiei:

- varsta:

- sub 15 ani (1995-2005): 13,9% din totalul populatiei

- intre 16 – 64 ani (1995-2005): 66,7% din totalul populatiei

- 65 ani si peste (1995-2005): 19,4% din totalul populatiei

- educatie:

- rata analfabetismului la cei peste 15 ani (2003): 2,7%

- rata de inscriere in institutii de invatamant: primar 98%,secundar 90%, superior 25%

- populatia activa ocupata (2001): 5% în agricultura, 32% în industrie, 63% în servicii

- someri si inactivi (2004): 8,6% din totalul populatiei active

- nationalitate: italiana

1.4.Mediul istoric

Istoria Italiei este probabil cea mai importantă în privința dezvoltării culturale și a dezvoltării sociale din mediterană. Țara a fost o gazda pentru importante activități în timpurile preistorice, și de aceea săpături arheologice pot fi găsite în multe regiuni: Lazio și Toscana, Umbria și Basilicata. După Magna Graecia, Civilizația etruscă și Imperiul Roman care a venit să domine acestă parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul și Renașterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei și artei europene. Orașul Roma conține unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.

Italia în era modernă a devenit un stat-națiune efectiv - pe 17 martie 1861 - când statele peninsulei și Cele două Sicilii au fost unite de către regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificației italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma însăși a râmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie 1870, data finală a unificării italiene. Vaticanul este acum o enclavă independentă înconjurată de Italia, ca și San Marino.

Italia participă alături de Antantă în primul război mondial.

Dictatura fascistă a lui Benito Mussolini care a început în 1922 a condus la o alianță dezastroasă cu Germania și cu Japonia numită Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) și la înfrângerea ultimativă a Italiei în cel de-al doilea război mondial. Pe 2 iunie 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat în stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constituții pe 1 ianuarie 1948. Membrii familiei regale au fost trimiși în exil datorită asocierii lor cu regimul fascist.

Italia a fost membră fondatoare a NATO și a Uniunii Europene, și s-a alăturat grupului de creștere a unificării politice și monetare din Europa de Vest, incluzând introducerea Euro în 1999.

1.5.Mediul politic

Constituția Republicii Italiene din 1948 a stabilit un parlament bicameral, (Parlamento), consistând din Camera Deputaților (Camera dei Deputati) și Senat (Senato della Repubblica), o putere judiciară și una executivă (condusă de un prim ministru) (Presidente del Consiglio dei Ministri). Președintele republicii este ales pe 7 ani de către parlamentul reunit cu un contingent mic de delegați regionali. Președintele nominalizeză prim ministrul, care propune ceilalți miniștri (care înainte erau aleși de președinte). Consiliul de Miniștri (în mod general, dar nu necesar, este compus din membri ai parlamentului) trebuie să păstreze secretele ambelor camere (Fiducia).

Camerele parlamentului sunt populare și sunt alese în mod direct printr-un sistem mixt majoritar și proporțional. Camera Deputaților are 630 de membri. În plus față de cei 315 mebri aleși, Senatul îi include și pe foștii președinți și alte diverse persoane, conform prevederilor constituționale. Ambele camere sunt alese pentru maxim 5 ani, dar pot fi dizolvate înainte de expirarea termenului normal.

Sistemul judiciar italian este bazat pe dreptul roman modificat prin Codul napoleonic și prin ultimele schimbări. O curte constituțională, Corte Costituzionale, care poate trece peste constituționalitatea legilor, este o inovație post-Al Doilea Război Mondial.

Preview document

Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 1
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 2
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 3
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 4
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 5
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 6
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 7
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 8
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 9
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 10
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 11
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 12
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 13
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 14
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 15
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 16
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 17
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 18
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 19
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 20
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 21
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 22
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 23
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 24
Locul Turismului în Economia Italiei - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Locul Turismului in Economia Italiei.docx

Alții au mai descărcat și

Tendințe de dezvoltare a turismului în regiunea Emilia-Romagna, Italia

INTRODUCERE: Ofertarea şi prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esenţiale ale competitivităţii internaţionale şi îşi pun din ce în...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Studiu comparativ între economia României și Italiei

Introducere Economia este știința socială ce studiază producția și desfacerea, comerțul și consumul de bunuri și servicii. Economia este știința...

Performanță și Calitate în Turismul Internațional Studiu de Caz Italia și Spania

Introducere Turismul ca fenomen economic şi social a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX....

Tendințe de dezvoltare a turismului în regiunea Emilia-Romagna, Italia

INTRODUCERE: Ofertarea şi prestarea de servicii cât mai complexe devin elemente esenţiale ale competitivităţii internaţionale şi îşi pun din ce în...

Potențialul turistic și valorificarea acestuia în Italia

INTRODUCERE Turismul ca fenomen economic şi social a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX....

Locul Turismului în Economia Austriei

Locul turismului in economia Austria Cap. 1 Prezentare generala 1.1 Asezare geografica -Austria este situata in Europa Centrala, invecinandu-se...

Locul Turismului în Economia Italiei

Introducere Italia se întinde de la munţii Alpi şi faimoasele lacuri din nord, până la insula Sicilia, în sud. Italia este plină de cultură,...

Turismul Rural în Italia

I. Analiza componentelor spaţiului turistic Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei "rădăcini" sunt înfipte în arcul...

Ai nevoie de altceva?