Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5855
Mărime: 38.94KB (arhivat)
Publicat de: Sergiu Constantin
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Delia Popescu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE ADMINISTRAREA AFACERILOR IN TURISM

Extras din proiect

Introducere

Maramureșul este o regiune geografică și etno-culturală alcătuită din Depresiunea Maramureșului, aflată pe cursul superior al văii Tisei, și versanții munților care o înconjoară: Munții Oașului, Gutâi, Țibleș și Rodnei spre vest și sud, Munții Maramureșului și Carpații Păduroși la est și nord.

Asezare

Limitele regiunii se situează între paralela 47o33' N și 40o02' N (latitudine Nordică) și între meridianele 23o15' E și 25o03' E (longitudine Estică). În lungime între Hust la Pasul Prislop sînt aproximativ 150 km iar lărgimea pe axa Nord-Sud de până la 80 km.

Sudul acestei regiuni aparține, în prezent, României, constituind partea de nord-est a județului Maramureș, iar partea nordică, Maramureșul de Nord, este în estul regiunii Transcarpatia din Ucraina (raioanele Rahău, Slatina, Teceu, Hust).

Judeţul este situat în regiunea Transilvania. Din punct de vedere al culturii tradiţionale, actualul judeţ Maramureş este alcătuit din patru zone (etno-folcorice) distincte: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului (jumătatea de sud a Maramureşului Istoric) şi Ţara Codrului (partea de est), la care se adaugă Zona Metropolitană Baia Mare.

Accesibilitate

Judeţul Maramureş oferă un număr de poteci marcate pentru trasee turistice în munţii cedomină zona Maramureşeană. Creasta principală - bandă roşie (Dealu Ştefăniţei-Şaua Pietrii-Bătrâna-Rebra-Şaua Puzdrele-Galatu-Gârgălău, iar de aici spre sud în judeţul Bistriţa Năsăud, prin vârful Ineu până la Pasul Rotundu), punct albastru ( Borşa Complex-Puzdrele-Şaua Laptelui), triunghiu roşu (Borşa Complex-Cascade Izvorul Cailor-Stiol-Prislop), banda albastră (Borşa Complex-Cascada Cailor). Din creasta principală se întind alte poteci marcate, înspre sectoarele sudice şi estice ale masivului.

Judeţul oferă atât turiştilor cât şi localnicilor diferite căi de transport:

Drumuri.

Judeţul Maramureş este străbătut de o reţea totală de drumuri de 612 km, împărţită astfel:

- Drumuri naţionale 225 km, din care o reţea de 210 km şi 615 m pietruiţi sunt întreţinuţi de Direcţiunea Generală a Drumurilor, iar oraşul Sighet 4 km 153 m.

- Drumuri judeţene 216 km 156 m, din care Administraţia judeţului întreţine o reţea pietruită de 201 km si 456m.

- Drumuri comunale 170 km 262 m.

- Lungimea podurilor este de 4.980,60 m repartizată astfel : poduri naţionale 2.114,70 m, judeţene 1.962,35 m şi comunale 903.55 m. Prin judeţ trec 3 drumuri naţionale, legând următoarele localităţi : - Câmpulung- Sighet – Carei - Sighet – Baia Mare - Beclean – Moisei.

Calea ferată.

Județul Maramureş este strabatut de o rețea totală de cale ferată de 131 km, din care 92 km linii secundare simple şi 39 km linii inguste. Pe langă liniile de mai sus, exploatate de CFR, menționăm linia particulară Viseu-Valea Babei.

Regiunea este traversată de magistrala Satu Mare - Baia Mare - Bucureşti cu multiple ramificaţii. Tronsonul dintre Vişeul de Jos şi Salva prezintă o importanţă turistică mai deosebită (61 km)scurtând foarte mult drumul dintre Maramureş şi partea de nord a Transilvaniei.

Transport aerian.

Aeroportul Tăuţii-Măgherăuş (la 10 km de Baia Mare) deserveşte transporturile aeriene demărfuri şi călători.

I. Atracţii turistice

1. Atractii naturale

Maramureşul ascunde frumuseţi ce pot fi apreciate doar strabatând şi analizând fiecare cadru natural. Varietatea formelor de relief, cum ar fi : conurile vulcanice, stânci abrupte, chei, defileuri, depresiuni intramontane, ne dezvaluie o mirifică lume de basm.

Relief

Grupa nordică s-a format, asemenea intregului lant carpatic, in timpul orogenezei alpine, care a tinut din cretacic pană la inceputul cuaternarului. Din punct de vedere geologic, sunt alcatuiti din roci vulcanice in vest (Muntii Oas, Muntii Gutai, Muntii Tibles), roci metamorfice (Sist cristalinsisturi cristaline) in centru (Muntii Rodnei, Muntii Suhard, Muntii Maramures, Obcina Mestecanis) şi roci sedimentare cutate (flis) in est (Obcina Mare, Obcina Feredeu). Prezenta calcarelor a favorizat aparitia unui relief carstic pe rama sudică a Muntilor Rodnei şi in Muntii Suhard.

Din punct de vedere al reliefului, grupa nordică este compusă din două parți: de vest și de est. Partea de vest include una dintre cele mai mari depresiuni ale țării și culmi muntoase înalte.

Preview document

Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 1
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 2
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 3
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 4
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 5
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 6
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 7
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 8
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 9
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 10
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 11
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 12
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 13
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 14
Managementul destinațiilor turistice - Județul Maramureș - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Managementul Destinatiilor Turistice - Judetul Maramures.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Marketingul Strategic în Agroturism

1.1 Strategii de marketing în turismul rural 1.1.1 Promovarea în comercializarea turismului rural În majoritatea ţărilor U.E. este frecventă...

Valorificarea potențialului turistic al județului Maramureș

VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL JUDETULUI MARAMURES I) Localizarea si caracterizarea zonei Judetul Maramures este situat in partea de...

Ai nevoie de altceva?