Monografie Danemarca

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4232
Mărime: 35.73KB (arhivat)
Publicat de: Radu-Petre Oancea
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Danemarca

Danemarca are o suprafata de 43.094 kmp, fiind formata din peninsula Jutlanda si din alte 406 insule, din care doar 78 sunt locuite. Din acestea, cele mai mari si mai dens populate sunt insula Zealand, pe care este situata si capitala, Copenhaga, precum si insula Funen.

Linia de coasta masoara 7.300 km, iar frontiera sudica cu Germania masoara 68 km. Este o tara cu relief jos, punctul cel mai inalt masurand abia 173 metri peste nivelul marii. Marea Nordului margineste Danemarca la vest si nord, iar Marea Baltica la est. Regatul Danemarcei mai cuprinde, deasemenea, Insulele Faroe si Groenlanda.

Danemarca este cea mai sudica tara scandinavica si datorita multiplelor sale legaturi maritime a devenit nodul transporturilor dintre Europa Centrala si cea de Nord. Desi este o tara traditional agrara, Danemarca are o industrie tot mai dezvoltata ceea ce face din aceasta tara o garantie a ocnfortului si modernitatii.

Danemarca (daneză Danmark) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mică și cea mai sudică țară a Europei de Nord, și de asemenea cea mai veche. Danemarca este o monarhie constituțională și face parte din Uniunea Europeană. Groenlanda și Insulele Faroe sunt teritorii daneze autonome.

Caracteristici geografice

- Cod international: DK

- Localizare geografica: Europa de Nord

- Suprafata: 43 098 km²

- Capitala: Copenhaga

- Clima: Moderata, puternic influentata de mare

- Fus orar: CET

Danemarca este - tara cu nivelul foarte aproape de nivelul marii. Cel mai inalt punct al ei se ridica doar la 173 m fata de nivelul marii si se afla in Yding Skovohoj, in Jyllanda de Est. Peninsula lunga si ingusta a Jyllandei (29650 km2) reprezinta cea mai mare parte din aria tarii, dar de ea apartin inca 406 insule, dintre care 97 sunt locuite. Cele mai mari dintre acestea sunt Fyn, Lolland si Sjaelland. Suprafata tarii este acoperita de sedimente din era glaciara. Prin centrul Jyllandei se intinde un lant de coline morenice, iar la nord de acesta apele glaciale au depus conuri aluviale nisipoase. Regiunea estica a peninsulei, cat si toate insulele mai mari ( in afara de Bornholm) sunt acoperite de aluviuni argiloase care s-au depus pe stratul de morena de pe fundul marii din era glaciara. Pe acesta sa format un sol deosebit de fertil, propice agriculturii. Tarmul este crestat de numeroase golfuri. Mai departe spre est se afla insula Bornholm formata din roca straveche de granit.

- Clima Desi localizarea sa este nordica, clima Danemarcei este relativ blanda, fiind temperat-maritima cu veri racoroase si ierni moderate. Aceste caracteristici se datoreaza apelor calde ale Curentului Atlantic de Nord, parte a Curentului Golfului (Gulf Stream), ce merg spre nord de-a lungul coastei vestice a Danemarcei. Vanturile sunt puternice aproape pe toata perioada anului si vin dinspre vest. Vara, temperatura medie este de aprox. 16 grade Celsius, in timp ce iarna este de aprox. 0 grade Celsius, cu temperaturi usor mai scazute in par tea de est a tarii. Ploaia, ceata si cerul cenusiu sunt fenomene obisnuite, cele mai ploioase luni fiind cele din intervalul iulie - octombrie.

- Vegetatia si fauna In vechile timpuri, Danemarca era puternic impadurita, in timp ce acum a mai ramas relativ putina vegetatie salbatica deoarece - mare parte din teritoriu este urbanizat sau aflat in procesul de cultivare. Padurile, ce acopera acum doar 10.7% din intregul areal, include conifere (in principal brad, molid, zada si pin), fag, stejar, mesteacan si frasin.De asemenea, pot fi intalnite si cateva varietati de feriga si muschi, specifice teritoriului nordic european. Animalele salbatice sunt putine.Fauna este limitata la caprioare si animale mici precum vulpea,veverita, iepurele de camp, potarnichea, rate salbatice si fazani. In lacurile si raurile Danemarcei se afla numeroase specii de peste.

Danemarca este saraca in resurse minerale. Cu toate acestea, creta se afla in cantitati considerabile fiind folosita la productia de ciment si, de asemenea, petrolul si gazele naturale se extrag din Marea Nordului peste necesarul de consum intern.

Cea mai mare parte din suprafata tarii, circa 64 la suta, este cultivata, 12 la suta este acoperita de paduri de foioase sau conifere, in timp ce pasunile, mlastinile, nisipurile si lacurile acopera circa 10 la suta. Zonele construite sau de trafic formeaza restul de circa 13 la suta.

Danemarca are un sistem de drumuri foarte bun in tot teritoriul. Caile ferate si liniile aeriene asigura transporturi rapide, iar insulele sunt conectate prin ferry-boat-uri si un mare numar de poduri. Kastrup, langa Copenhaga, este cel mai mare aeroport din tara si este punctul nodal al traficului aerian in si din tarile scandinave.

Subdiviziunile Danemarcei

Danemarca este împărţită în 5 regiuni (daneză regioner, singular: region) şi 98 de comune. Regiunile au fost create în 1 ianuarie, 2007 ca şi parte a Reformei Municipale Daneze, pentru a înlocui organizarea tradiţională a ţării în 13 amtere şi 270 kommuner (echivalentul comunelor).

Insulele Feroe şi Groenlanda sunt, de asemenea, parte a Regatului Danemarcei, dar sunt regiuni autonome care se auto-guvernează.

Preview document

Monografie Danemarca - Pagina 1
Monografie Danemarca - Pagina 2
Monografie Danemarca - Pagina 3
Monografie Danemarca - Pagina 4
Monografie Danemarca - Pagina 5
Monografie Danemarca - Pagina 6
Monografie Danemarca - Pagina 7
Monografie Danemarca - Pagina 8
Monografie Danemarca - Pagina 9
Monografie Danemarca - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Monografie Danemarca.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Privire Specială Asupra Sistemului Instituțional Comunitar European

CAPITOLUL I. EUROPA Şl CONSTRUCŢIA COMUNITARĂ "Actul unic european, prima revedere generală a tratatelor comunitare, confirmă că, indiferent de...

Monografie a Sistemelor Bancare din Țările Nordice

Monografie a sistemelor bancare din Ţările Nordice Ţările Nordice au o activitate bancară cu tradiţie, cea mai veche bancă centrală cu funcţie de...

Monografie a Sistemului Bancar din Danemarca

Descrierea sistemului bancar din Danemarca Sistemul bancar al Danemarcei este definit prin reţeaua instituţiilor de credit şi a relaţiilor...

Monografia sistemului bancar din Danemarca

Sistemul bancar este ansamblul instituțiilor, relațiilor financiar-bancare, normelor, infrastructurilor, tehnicilor ce interacționează în mod...

Ai nevoie de altceva?