Servirea Băuturilor Digestive

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 19924
Mărime: 477.25KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Dinu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. I. Argument .3
  2. II. Conţinutul lucrării
  3. 1. Consideraţi generale privind consumatorii.5
  4. 1.1 Rolul şi particularităţile serviri în unităţile publice de alimentaţie.5
  5. 2. Particularităţile personalului din unităţile de servire.8
  6. 2.1 Calităţi morale, profesionale şi fizice ale personalului de servire.8
  7. 2.2 Reguli de servire, etică şi comportament profesional.13
  8. 3. Organizarea unităţii.15
  9. 3.1 Pregătirea unităţi pentru primirea şi servirea consumatorilor.15
  10. 4. Caracterizarea băuturilor digestive.23
  11. 5. Reguli generale privind servirea băuturilor.25
  12. 5.1 Includerea băuturilor digestive, în cadrul meniurilor.27
  13. 5.2 Realizarea mise-en –place-urilor corespunzătoare meniurilor.28
  14. 5.3 Servirea băuturilor digestive.29
  15. 5.4 Debarasarea meselor.30
  16. 5.5 Decontarea consumaţiei, întocmirea documentelor şi încasarea contravalorilor.31
  17. 6. Reguli igienico-sanitare de sănătate şi securitate în muncă şi P.S.I. specifice unităţii de alimentaţie.33
  18. 7. Modalităţi de promovare a ofertei structurilor de primire cu funcţiuni de alimentaţie.40
  19. III. Anexe.41
  20. IV. Bibliografie.47

Extras din proiect

I. Argument

Alimentaţia publică este un sector de activitate economică ce se ocupă cu producerea unei game foarte diversificate de preparate culinare, produse de patiserie şi alte produse alimentare ce se servesc consumatorilor împreună cu diferite băuturi.

Întreaga activitate din sectorul alimentaţie publică are ca finalitate asigurarea unei alimentaţii sănătoase, diversificate de calitate superioară oferite într-o ambianţă plăcută distinsă şi recreativă din acest motiv lucrătorilor din alimentaţia publică li se impun sarcini şi responsabilităţi deosebite în îndeplinirea sarcinilor profesionale le cer cel mai înalt nivel. Astfel lucrătorilor din acest sector de activitate li se cere cunoaşterea şi respectarea cu stricteţe a cerinţelor tehnologice a regulilor de servire, de igiena, de producţie a muncii şi a modului de comportare civilizată iar comunicarea interactivă la locul de muncă să devină o deprindere caracteristică în activitatea zilnică.

Servirea consumatorilor cu preparatele culinare şi băuturii în unităţi publice de alimentaţie conţine un element de evaluare a gradului de civilizaţie al unei societăţi.

Gradul de civilizaţie depinde şi de numărul persoanelor care apelează la serviciile din unităţile de alimentaţie publică de volumul şi structura operaţiilor ce se aplică pentru pregătirea şi servirea preparatelor culinare şi băuturilor de timpul, astfel câstigat pentru a fi folosit de membri societăţi.

Executarea corectă a acestor operaţiuni definite cu justificarea ergonomică constituie în fapt tehnica de servire a consumatorilor in unităţi de alimentaţie publică.

Aplicarea corectă a regulilor de servire în efectuarea operaţiilor de servire, în efectuarea operaţiilor de manipulare a obiectelor de inventar folosite la prezentarea şi servirea preparatelor culinare şi a băuturilor în unităţile de alimentaţie publică creează unele avantaje atât pentru clienţii cât şi pentru personalul unităţii.

Avantaje pentru consumatori:

- timpul destinat consumări hranei poate fi redus la nivelul dorinţelor fiecăruia;

- consumarea meniurilor dorite se face într-o atmosferă de respect, destindere şi ambianţa cât mai plăcută;

- se stimulează opţiunea de a se apela la serviciile oferite de unităţiile de alimentaţie publică sau cantine, pentru a-şi asigura hrana cotidiană sau pentru sărbatorirea unui eveniment mai deosebit din viaţa unei persoane sau colectivităţi.

Avantaje pentru personal:

- uşurarea la minimum a efortului depus în manipularea obiectelor de servire folosite la transportul, prezentarea şi servirea preparatelor culinare sau a băuturilor;

- reducerea timpului destinat executării operaţiunilor de pregătire a sălilor de consum, de primire a consumatorilor, de prezentare şi servire a preparatelor culinare şi băuturilor;

- evidenţierea gradului de pregătire profesională, de pricepere şi deprindere în exercitarea atribuţiilor ce revin personalului dintr-o unitate de servire;

- posibilitatea ca fiecare lucrător să-şi dovedească calităţile fizice şi morale de care dispune în relaţiile cu consumatorii, în dialogul ospătar-consumator, în rezolvarea operativă şi competentă a unor situaţii create de procesul muncii.

Pentru realizarea unei bune serviri a consumatorilor, în toate unităţile publice de alimentaţie, cantine sau alte unităti de consum colectiv, au fost create forme de pregătire profesională, cursuri de scurtă durată, şcolii profesionale speciale şi licee, în cadrul cărora lucrătorii îşi însuşesc noţiuni etico-profesionale speciale activităţii de servire şi îşi formează deprinderiile necesare aplicării regulilor de tehnica servirii consumatorilor. Concomitent, sunt organizate forme de prefecţionare continuă a pregătirii profesionale distincte, pe funcţii (chelner, bucătar, cofetar, şef unitate, lucrător gestionar etc). Acestea asigură creşterea nivelului de cunoştinţe şi deprinderi profesionale, menite să sporească rolul şi importanţa tehnici servirii, în îndeplinirea caracterului economic şi social al activităţii de alimentaţie publică în ansamblul economiei naţionale.

În lucrarea de faţă denumită "SERVIREA BAUTURILOR DIGESTIVE” realizată după un plan bine stabilit structural am urmărit reflectarea cunoştinţelor de specialitate şi competenţele dobândite în cei 3 ani de studii pe care este obligatoriu să le stabilească un viitor lucrător în domeniu de alimentaţie publică.

La întocmirea lucrării am folosit o bibliografie bogată şi diversificată urmărind prezentarea temei în conformitate cu cele mai mari tehnologi şi tehnicii în domeniul şi în total de acord cu cerinţele tot mai exigente ale economiei de piaţă şi a concurenţei în acest domeniu de activitate.

1. Consideraţii generale privind consumatorii

1.1 Rolul şi particularităţile servirii în unităţile publice

de alimentaţie

Rolul şi particularităţile activităţii de producţie şi servire a unei game variate de preparate culinare şi băuturi, care se dasfăşoară în unităţi publice, de alimentaţie în diferite sisteme şi forme, se amplifică sau se diminuează în stranşa concordanţă cu evoluţia cererii şi ofertei, cu nivelul opţiunilor populaţiei şi al posibilităţilor de satisfacere a acestora.La aceasta se adaugă, un grad de influenţă determinat, cuantumul valorilor turistice, al afluirii umane în propia ţară sau interţării.

Indiferent de condiţiile economice, formele de proprietate şi organizatorice de stat, privat, mixt (stat şi privat), societăţi comerciale pe acţiunii, regi autonome etc., activitatea de preparare şi servire a hranei se caracterizează prin următoarele particularităţi:

- creează noi valori transformând materiile prime în preparate culinare şi produse de cofetărie-patiserie, sucuri răcoritoare etc., care participă nemijlocit la hrana oamenilor;

- asigură continuarea procesului de producţie prin transferarea unor bunuri din sfera de producţie în sfera de consum, recuperându-se sub forma bănească cheltuielile de muncă materializate în producţia de preparate culinare;

- realizează relaţii economice cu alţi agenţi economici pentru procurarea de materii prime, utilaje, aparatură, ustensile de lucru, formarea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului, realizarea întregii baze tehnico-materiale. Concomitent dezvoltă relaţii şi cu oamenii, pentru a le recunoaşte nevoile de consum şi a asigura servirea lor cu hrana necesară vieţii;

Preview document

Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 1
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 2
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 3
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 4
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 5
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 6
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 7
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 8
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 9
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 10
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 11
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 12
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 13
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 14
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 15
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 16
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 17
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 18
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 19
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 20
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 21
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 22
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 23
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 24
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 25
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 26
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 27
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 28
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 29
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 30
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 31
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 32
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 33
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 34
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 35
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 36
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 37
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 38
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 39
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 40
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 41
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 42
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 43
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 44
Servirea Băuturilor Digestive - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Servirea Bauturilor Digestive.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea și tehnica servirii dejunului

I. Argument Alimentatia publica este un sector de activitate economica ce se ocupa cu producerea unei game foarte diversificate de preparate...

Servirea preparatelor

ARGUMENT Oferta serviciilor în restaurante , în servirea preparatelor culinare , de cofetărie-patiserie , băuturi şi alte produse alimentare , se...

Servirea deșerturilor

I. Argument Deserturile reprezinta o categorie de produse foarte solicitate de clientii din toate segmentele de varste datorita valorii gustative...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unui Restaurant

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unui restaurant cu specific spaniol în Poiana Braşov, cu capacitate de 60 de locuri, terasă 40 locuri şi cofetărie 30...

Cultura gastronomică în turism

Introducere În lucrarea următoare va fi dezvăluită tema „Activitatea de deservire a clienţilor în unităţile de alimentaţie publică" ce cuprinde...

Caiet de practică Restaurant Sergiana, Brașov

Unitatea de producţie din comuna Poiana Mărului - situată la poalele Masivului Piatra Craiului, la 35 km de Braşov - a devenit nucleul de...

Asocierea băuturilor cu preparate

Spuneam candva ca somelierul este responsabil, printre altele, cu fericirea, cu starea de beatitudine creata de armonia imbinarii dintre vin si...

Tehnica servirii preparatelor din carne de ovine

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE Printre grijile si preocuparile cotidiene ale omului se numara si procurarea si pregatirea unor produse pentru a...

Structura de ansamblu a meniului pe grupe de preparate în ordinea servirii lor

CAPITOLUL I METODOLOGIA INTOCMIRII MENIURILOR 1.1. Reguli de intocmire a meniurilor Alimentatia publica si unitatile de consum colectiv pot...

Bucătăria tradițională bănățeană

1. Introducere Banatul este o provincie istorică ce cuprinde astăzi zone din România, Serbia (Banatul Sârbesc) şi Ungaria. Banatul nu înseamnă...

Auxiliar Curricular

Introducere Prezentul auxiliar se adresează profesorilor şi elevilor de la şcoala de arte şi meserii, clasa a XII-a, nivelul 3 de calificare –...

Ai nevoie de altceva?