Turismul Culinar în Sicilia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7819
Mărime: 1.19MB (arhivat)
Publicat de: Ecaterina Nistor
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Turismul culinar este o specie aparte din domeniul călătoriilor. Scopul ce îi animă pe adepții săi este descoperirea frumuseților lumii sub raportul secretelor specifice bucătăriei diferitelor țări. Pasionații sunt în căutarea comorilor culinare. Satisfacția nu mai vine din plăcerea analizatorului vizual, ci din cea a papilelor gustative. Nu mai sunt căutate relicve ale trecutului istoric sau peisaje luxuriante, ci restaurantele cu tradiție în care poți gusta ceva din ceea ce poporul respectiv are mai autentic în materie de gastronomie.

Cînd vorbim de bucătăria și arta culinară tradițională, trebuie să avem în vedere și locațiile unde putem savura aceste delicii. De aceea, este necesar să avem în vedere turismul culinar sau gastronomic, cum îl denumesc alții. De ce? Pentru că servirea mesei face parte integrantă din acest segment economic care este turismul.

Inevitabil, toți turiștii, oriunde s-ar duce, trebuie să mănânce. Mai mult, fie că este vorba de o pensiune, un restaurant, un hotel-restaurant, un motel sau o vila turistică, oricât de bine ar arăta locația, dacă turistul este nemulțumit de serviciile de masă, nu va mai reveni.

Arta culinară este singura care vorbește tuturor celor cinci simțuri (și chiar și celui de-al șaselea simț). Experiențele gastronomice se pot transforma în momente memorabile, atât pentru turiștii autohtoni, cât și pentru cei străini. Este și motivul pentru care turismul culinar a devenit o piață de nișă cu mare potențial.

Rich Harrill, directorul Institutului Internațional de Cercetare în Turism, adăuga că turismul culinar devine o ramură importantă a turismului cultural: “Oamenii care practică turismul culinar sunt pensionari cu bani și timp, precum și cu un anumit nivel de sofisticare”, explica el. “În principiu, sunt oameni educați, interesați de mâncare și vin”.

Turismul culinar a început pe vremea când europenii călătoreau ani de zile în căutarea mirodeniilor asiatice. Astăzi face parte din agroturism și pune accent pe degustarea de preparate alimentare și băuturi locale. "El promovează experiențele gastronomice unice și impresionante, nu doar pe cele care au câștigat patru stele", subliniază Erik Wolf, președintele Asociației Internaționale de Turism Culinar. "Deși neglijat în trecut, turismul culinar este o piață importantă care susține dezvoltarea economică și a comunității, oferind totodata turistului o imagine mai amănunțită asupra diverselor culturi". Acest tip de turism, continuă el, este practicat atât în zonele rurale, cât și în orașe, și ar trebui să fie o activitate constantă, accesibilă pe tot parcursul anului. Wolf consideră că viitorul stă în arta culinară și produsele tradiționale: “Oamenii caută lucruri proaspete, pline de savoare și sănătoase. Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de proveniența produselor. Se simte o tendință de creștere pentru arta culinară și mâncărurile tradiționale.

Asociația Internațională a Turismului Culinar a încercat să răspundă la întrebarea “De ce este important turismul culinar?” și a găsit zece posibilie explicații. În ordinea rolulului lor, ele sunt: aproape 100% dintre turiști iau masa în oraș, a lua cina rămâne una dintre primele trei activități preferate de turiști, cu cât e mai mare nota, cu atât probabil clienții sunt turiști, există o corelare mare între turiștii interesați de vin/ gastronomie și muzee/ spectacole/ cumpărături, turiștii culinari își dedică o mare parte din timp activităților recreative, interesul pentru turismul culinar se răspândește la toate grupele de vârstă, gastronomia este singura formă de artă care vorbește celor cinci simțuri, turiștii culinari sunt exploratori, atracțiile culinare sunt disponibile pe tot parcursul anului, bucătăria locală este primul factor de decizie. Fiecare din acest răspuns este suficient pentru a demara campanii de promovare a turismului culinar.

Europa are o bogată tradiție culinară care atrage în mod constant curioși din întreaga lume, iar acest fapt a și stat la baza dezvoltării treptate a unui nou tip de turism mondial, cunoscut în prezent sub denumirea de turism gastronomic sau turism culinar.

Ca o concretizare a turismului culinar s-au născut festivalurile dedicate bucatelor, care atrag numeroși pofticioși din toate colțurile mapamondului.

Primii care să beneficieze din plin de această inedită formă de a practica turismul sunt chiar experții într-ale bucătăriei, adică maeștrii culinari de pretutindeni din lume, apoi diverși reprezentanți ai rețelelor hoteliere sau ai firmelor de catering, precum și experți ai producătorilor alimentari, interesați și aceștia să își diversifice oferta cu preparate unice, certificate ca atare de către chiar profesioniștii din țara lor de origine.

Preview document

Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 1
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 2
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 3
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 4
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 5
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 6
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 7
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 8
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 9
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 10
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 11
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 12
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 13
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 14
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 15
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 16
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 17
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 18
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 19
Turismul Culinar în Sicilia - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Turismul Culinar in Sicilia.docx

Alții au mai descărcat și

Turism rural în regiunile Toscana și Sicilia

1. Analiza componentelor spaţiului turistic Italia este o ţară continentală, peninsulară şi insulară, ale cărei "rădăcini" sunt înfipte în arcul...

Turismul Culinar

Turismul culinar este o specie aparte din domeniul călătoriilor. Scopul ce ii animă pe adeptii săi este descoperirea frumuseţilor lumii sub...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Turismul Culinar

1. Definiții și generalități Deși putem spune că turismul culinar a început încă de când europenii călătoreau luni de zile pentru a aduce...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?