Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3157
Mărime: 33.90KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Florea
Puncte necesare: 4

Extras din referat

ABSTRACT

Articolul abordează conceptul de dezvoltare durabilă prin prisma rolului esențial pe care îl are educația în dezvoltarea competențelor durabile.

Dezvoltarea durabilă poate fi înțeleasă ca fiind o necesitate în vederea armonizării intereselor prezente cu cele ale generațiilor următoare. Se dorește a fi, prin definiție, ,,o dezvoltare umană, realizabilă prin voința oamenilor și având ca finalitate binele individual și colectiv al acestora” [1].

Dezvoltarea durabilă reprezintă un concept greu de definit, dată fiind complexitatea progresului acesteia, evaluat în timp.

,,Secolul al 21-lea solicită resurse umane competente și de înaltă calitate. Problema dezvoltării gândirii critice devine importantă în politicile educaționale internaționale și naționale ca mijloc de promovare a cetățeniei active și, la rândul său, a dezvoltării durabile.””[2].

Comisia de la Brundtland a propus o definiție interesantă: „Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite posibilitățile generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi” [3].

Dezvoltarea durabilă se concentrează înspre realizarea optimă a funcției centrale a educație, respectiv interesul spre formarea personalității umane capabilă de a se adapta la schimbările impuse de societate. Educația de calitate reprezintă unul dintre factorii- cheie ai dezvoltării durabile.

,,Soluțiile viabile implică raportarea dezvoltării durabile la toate resursele axiologice și metodologice ale educației permanente și ale autoeducației” [4]. Altfel spus, educația permanentă și autoeducația sunt elementele pe care se bazează implementarea dezvoltării durabile în societate, respectiv a însușirii și înțelegerii competențelor durabile. Educația permanentă poate fi considerată un proces de învățare desfășurat pe tot parcursul vieții, în timp ce autoeducația este procesul de învățare independentă, care constă în stabilirea limitelor personale spre a fi receptiv la noutate .

Cuvinte- cheie: dezvoltarea durabilă, competențe, educație

1. Introducere

„Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi să schimbi lumea”[2], afirma Nelson Mandela, în contextul în care educația este considerată a fi un instrument de bază în vederea obținerii unui viitor sustenabil. Educația pentru dezvoltare durabilă, denumită în mod generic (EDD) prevede „până în 2030, asigurarea faptului că toți elevii dobândesc cunoștințele și competențele necesare pentru promovarea dezvoltării durabile, inclusiv prin educația pentru stiluri de viață durabile, drepturile omului, egalitatea de gen, promovarea unei culturi a păcii și non-violenței, cetățenia globală și aprecierea diversității culturale și a contribuției culturii la dezvoltarea durabilă”[5]. Acesta reprezintă ODD-ul cu numărul 4 dintre cele 17 obiective globale adoptate de către ONU (Organizația Națiunilor Unite). ODD-urile au ca scop asigurarea unui viitor mai bun pentru toată lumea, prin abordarea unor probleme globale urgente, cum ar fi sărăcia, foametea, schimbările climatice și inegalitatea.

ODD-urile sunt interconectate, ceea ce înseamnă că progresul în atingerea unui obiectiv poate afecta progresul în atingerea altor obiective.

Dezvoltarea durabilă cuprinde trei domenii de interes: economic, social și ecologic. Privite în ansamblu, aceste trei arii importante însumează doua obiective majore: bunăstarea fiecărui individ, pe de o parte, iar pe de altă parte, se dorește conservarea și protejarea mediului înconjurător.

La nivel de concept pedagogic, dezvoltarea durabilă poate fi considerată ca fiind tendință de progres a educației, care se bazează pe evoluția societății informaționale, având la bază cunoașterea.

În anul 2014, fostul director general al UNESCO, I.G. Bokova, afirma că ,,Începând cu anul 2009, am fost determinată să fac din acțiunea în favoarea dezvoltării educației o prioritate absolută a organizației, pentru că educația este un drept fundamental al omului și pilonul unei dezvoltări mai durabile, mai incluzive și mai echitabile’’[6]. Acest citat sugerează, în esența sa, că educația este o investiție importantă pentru viitorul unei societăți.

Așadar, educația joacă un rol esențial în procesul de dezvoltare durabilă. Doar prin intermediul educației, oamenii pot deprinde abilitățile necesare pentru a putea fi capabili să găsească soluții creative pentru un viitor mai bun și mai sustenabil. Aceste aptitudini, abilități și deprinderi poartă numele de competențe durabile, elemente definitorii ale capacității de a implementa conceptul de dezvoltare durabilă în societate.

Bibliografie

1. Pătrăuceanu, IE. ”Volumul_II_Didactica_Stiințelor_Naturii”, (2019), 59-65;

2. Țurcan, Nelly. "Educația gândirii critice ca bază a dezvoltării durabile bazate pe știința deschisă." Școala internațională de metodologie în științele socioumane. 2022.

3. http://mandelamadiba.wordpress.com/2014/01/31/education-is-t/

4. Cristea, Sorin. "Dezvoltarea durabilă." Revista Didactica Pro , revistă de teorie și practică educațională 114.2 (2019)

5. Mîncu, Georgeta. "Educație pentru dezvoltare durabilă prin standarde ocupaționale și de calificare noi solicitate de piață." Revista Didactica Pro , revistă de teorie și practică educațională 114.2 (2019): 15-17.

6. UNESCO Education Strategy 2014- 2021. Printed in France, 2014. 68 p.

7. Antoci, Arina, and Nadejda Scobioala. "Educația etică și dezvoltarea durabilă în era tehnologiei și inovației." Cercetarea, inovarea și dezvoltarea din perspectiva eticii globale. 2023.

8. Ornovețchii, Tatiana. "Educația- premisă esențială în vederea unei dezvoltări durabile." Revista de Știință, Inovare, Cultură și Artă „Akademos” 69.2 (2023): 163-170.

9. Forum mondial sur l’éducation, Incheon, République de Corée UNESCO, 2015.

10. Purice, Mariana. "Educația ecologică prin implicarea elevilor în proiectul Ecologic Green School (școala verde)." Ecological and environmental chemistry. 2022.

11. Caraman, Anelia. "Educația „verde”- factorul-cheie pentru dezvoltare durabilă, creativitate și inovare." Integrare prin cercetare si inovare.. 2022.

12. Vreja, L. O. Dezvoltarea durabilă și societatea. Cluj-Napoca: Eikon, 2013, p. 16.

Preview document

Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 1
Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 2
Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 3
Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 4
Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 5
Rolul educației și formării în dezvoltarea competențelor durabile - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Rolul educatiei si formarii in dezvoltarea competentelor durabile.docx

Te-ar putea interesa și

Managementul calității

Până la apariţia producţiei în masă , artizanii şi-au finisat produsele individuale şi au inspectat calitatea muncii proprii sau cea a unui ucenic...

Elemente de relație la nivelul propoziției și al frazei - O viziune integralistă în lecțiile de limba și literatura română în gimnaziu

ARGUMENT Limba română a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimul timp datorită transformărilor majore ale societății românești. Într-o societate „a...

Strategii de Flexisecuritate

Subiectul lucrării de licenţă este studiul strategiilor de flexisecuritate . Lucrarea este structurată în opt capitole ce cuprind la rândul lor 23...

Aspecte privind managementul resurselor umane într-o unitate de învățământ preuniversitar

Argument Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităților orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea și menținerea...

Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE SECTIUNEA 1.1. Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora...

Nivelul, dinamica și structura investițiilor în resurse umane în România

ARGUMENT Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze nivelul, dinamica şi structura investiţiilor în resurse umane din România, în perioada...

Rolul administrației locale în aplicarea politicii europene de mediu

INTRODUCERE Polemica referitoare la protecţia mediului a devenit un subiect de interes comunitar şi a prins contur din punct de vedere legislativ...

Politica de mediu a Uniunii Europene

Introducere Au trecut peste trei decenii de când Uniunea Europeană a adoptat primul program de acţiune pentru protecţia mediului. De la o abordare...

Ai nevoie de altceva?