Cuprins
- CAPITOLUL 1 . CONSIDERATII GENERALE
- SECTIUNEA 1.1 . Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora
- CAPITOLUL 2 . CONSILIUL EUROPEI
- SECTIUNEA 2.1. .Rolul si obiectivele Consiliului Europei
- SECTIUNEA 2.2. .Structura Consiliului Europei
- CAPITOLUL 3 . CONVENTIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI
- SECTIUNEA 3.1. . Conventia europeana a drepturilor omului: elaborarea si semnarea ei
- SECTIUNEA 3.2. .Mecanismele de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
- CAPITOLUL 4 . CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
- SECTIUNEA 4.1. .Organism de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
- CAPITOLUL 5 .ANALIZA PRACTICII CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
- SECTIUNEA 5.1. .Litigii cu caracter interetatic
- SECTIUNEA 5.2. .Actiuni introduse de persoane particulare
- CAPITOLUL 6 . CONTRIBUTIA ROMANIEI LA PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI
- SECTIUNEA 6.1. . Aplicarea normelor de drept international in legislatia interna
- SECTIUNEA 6.2. . Prevederile Constitutiei Romaniei referitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale omului
- SECTIUNEA 6.3 . Romania si Curtea Europeana a drepturilor omului
- SECTIUNEA 6.4 . CONCLUZII
- BIBLIOGRAFIE GENERALA
Extras din disertație
CAPITOLUL 1
CONSIDERATII GENERALE
SECTIUNEA 1.1. Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora
Drepturile omului, in acceptiunea comunitatii internationale contemporane sunt:
• Inalienabile, in sensul ca nimeni nu le poate pierde;
• Indivizibile si interdependente, in sensul ca nu pot fi abordate separat unele de altele;
• Universale, in sensul ca se aplica in mod egal pentru toate persoanele, fara nicio discriminare de rasa, culoare, sex, limba, religie etc.
Din Antichitate si pana azi comunitatea interna a statelor deopotriva cu cea internationala s-au preocupat pentru respectarea demnitatii umane si respectarea libertatilor inerente calitatii de fiinta umana.
Daca in Imperiul Roman era larg raspandita expresia de „jus gentium” ( dreptul gintilor), prin care se intelegea norme de drept ce reglementau relatiile dintre state, relatiile dintre cetatenii romani si cei straini (peregrini), precum si relatiile dintre cetatenii peregrini, in 1789 Jeremy Bentham utilizeaza pentru prima oara notiunea de drept international, referindu-se la norme legale ce reglementeaza, intr-o acceptiune mai restransa, relatiile dintre state.
In 2000 i.Hr. in Babilonia a aparut primul cod de drept scris : Codul lui Hammurabi, ce are ca idee principala protectia drepturilor innascute ale oamenilor. Expresia „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” a ramas marturie peste vremuri pentru preocuparile dintotdeauna ale oamenilor pentru respectarea propriilor drepturi capatate prin nastere.
Imperiul Roman si Grecia Antica au jucat un rol deosebit de important in constituirea societatii internationale, datorita marilor ganditori ai vremii care in lumina dezvoltarii relatiilor socio – economice si a relatiilor dintre stat, biserica si om, au inceput sa inteleaga faptul ca omul este propriul stapan al destinului sau.
Unii autori considera ca originea societatii internationale actuale se regaseste in timpul caderii Imperiului Roman de Apus, intrucat urmare a caderii acestui Imperiu, au luat fiinta Imperiul Bizantin, Imperiul Islamic si Europa Occidentala.
Insa primele teorii pertinente cu privire la drepturile omului au inceput sa apara pe la sfarsitul sec. XVII – „Bill of Rights” 1689. Incepand cu secolul XVIII drepturile fundamentale ale omului sunt din ce in ce mai bine intelese, astfel ca teoriile privind aceste drepturi devin mai coerente. Trebuie mentionata aici ideologia franceza de dupa Revolutia Franceza din 1789, revolutie prin care a fost abolit feudalismul si s-a instituit regula egalitatii juridice ce sta la baza libertatii individului. Astfel la 26 august 1789 a fost publicata Declaratia Drepturilor omului si cetateanului, in care idealurile revolutionare sunt rezumate prin expresia „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.
Exemplul revolutionarilor francezi a fost preluat si aplicat si de alte tari europene: Olanda in 1798, Suedia in 1809, Spania in 1812 etc. In Romania drepturile cetatenesti au fost institutionalizate prin Constitutia din 1866.
Evolutia preocuparilor omului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale sale este vazuta de doctrina dreptului internationala ca fiind structurata in patru etape, numite „generatii” de drepturi.
O prima generatie de drepturi cuprinde drepturile civile si politice, drepturi ce privesc integritatea fizica si morala a indivizilor, precum si participarea acestora la viata sociala: dreptul la viata, dreptul la libera asociere, dreptul la judecata dreapta, libertatea de exprimare, dreptul la vot, dreptul la asociere libera, etc.
O a doua generatie de drepturi cuprinde drepturile sociale, economice si culturale, drepturi ce au ca si concept existential egalitatea si care privesc participarea deplina a indivizilor la viata sociala, precum si standardele de viata ale acestora : dreptul la educatie, dreptul la intemeierea unei familii, dreptul la sanatate, dreptul la munca, dreptul de proprietate s.a.
A treia generatie de drepturi este recent promovata si priveste drepturi ce urmeaza a fi recunoscute: drepturile „colective”( ) ale societatii sau ale persoanelor: dreptul la dezvoltare, dreptul la pace, dreptul la un mediu sanatos, dreptul la asistenta umanitara.
Unii autori sunt de parere ca, in contextul evenimentelor actuale, se contureaza din ce in ce mai persistent, o a patra generatie de drepturi ale omului, generatie ce consacra un complex de drepturi conceput sa protejeze generatiile viitoare. Ele se refera la dreptul generatiilor viitoare de a mosteni patrimoniul genetic, cultural si natural la parametrii calitativi care sa le permita dezvoltarea. Din aceasta a patra generatie se reliefeaza drepturi, precum : dreptul de protectie a genomului uman, interzicerea clonarii umane etc.
In intreaga comunitate internationala, cele doua razboaie mondiale din secolul XX au provocat ca si reactie o preocupare mult mai intensa pentru protectia drepturilor si libertatilor omului. In acest sens un rol important la avut, dupa primul razboi mondial, protectia drepturilor minoritatilor, obiect al dezbaterilor din cadrul Conferintei de Pace de la Paris. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, urmare a atrocitatilor comise de regimul nazist, comunitatea internationala a creat un ansamblu de reglementari cu caracter universal si/sau regional, menit sa impuna si sa garanteze respectarea drepturilor si libertatilor omului.
In Europa, preocuparile pentru constituirea unui sistem de protectie internationala a drepturilor si libertatilor omului, precum si de impunere a principiului cooperari interstatale in acest domeniu, au avut ca rezultat infiintarea Consiliului Europei.
CAPITOLUL 2
CONSILIUL EUROPEI
SECTIUNEA 2.1. Rolul si obiectivele Consiliului Europei
In 5.05.1949 reprezentantii Belgiei, Frantei, Luxembourgului, Danemarcei, Marii Britanii, Olandei, Italiei, Norvegiei si Suediei au semnat la Londra, Statutul Consiliului Europei, organizatie, cu sediul la Strasbourg, ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ca premiza pentru unitate. Art. 1 din Statut prevede ca scop principal „o mai mare unitate intre statele membre”.
Promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale, ca unul dintre obiectivele principale ale Consiliului Europei se realizeaza pe urmatoarele directii :
- monitorizarea efectiva a modului de protejare a drepturilor si libertatilor fundamentale;
- identificarea de noi amenintari la adresa drepturilor si demnitatii omului;
- dezvoltarea constiintei publice cu privire la drepturile omului;
- promovarea educatiei si a pregatirii profesionale privind drepturile omului ( )
Preocuparile Consiliului Europei au ca domenii predominante : cel militar, economic, social si cultural.
Romania a devenit cel de-al 32 – lea stat membru al Consiliului Europei in 1993 la 23 septembrie, ratificand cel mai important document emis de catre CE si anume, Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, precum si Protocoalele acesteia.
Bibliografie
Site-uri
www.coe.int
www.ro.wikipedia.org
http://www.echr.coe.int/echr
http://www.mae.ro
http://www.cdep.ro/pls/legis
http://www.gov.ro/presa
http://www.avocatnet.ro
http://www.juridice.ro
http://vlex.com/vid/27459487
http://vlex.com/vid/27460377
http://www.ccr.ro/
http://www.edu.ro
Monitoare oficiale
Monitorul Oficial nr.637 din 22 mai 1998
Monitorul Oficial nr.637 din 27 decembrie 1999
Monitorul Oficial nr.277 din 20 iunie 2000
Monitorul Oficial nr.414 din 31 august 2000
Monitorul Oficial nr.1044 din 24 noiembrie 2005
Monitorul Oficial nr.6 din 8 ianuarie 2001
Monitorul Oficial nr.1245 din 23 decembrie 2004
Monitorul Oficial nr.213 din 29 martie 2007
Documente juridice
Protectia Juridica a Drepturilor Omului,ed. Sanvialy, Iasi, 1998 de Marian Mihaila;
Protecţia juridică a drepturilor omului, Editura Universul Juridic, 2007 de Nicolae Purdă si Nicoleta Diaconu;
Protectia juridica a drepturilor omului – mijloace interne si internationale, 1998, de Victor Duculescu;
Protectia juridica a drepturilor omului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2008, de Victor Duculescu;
Manual de drept international public, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007, de dr. Ion Diaconu;
Drept international – Introducere in dreptul international public, Editura All, 1998, de Raluca Miga – Besteliu;
Drepturile omului - o problemă mereu actuală, în „Caiete de Drept Internaţional” nr.11/2006 de Alina Elena Chiriţă;
Concepte de drept public european, Editura enciclopedica, Bucuresti, 1997 de George Cristian Maior;
Consiliul Europei va avea o noua Curte a Drepturilor Omului, în "Vocea României", anul II, nr.122, miercuri 27 aprilie 1994
Conventia Europeana a Drepturilor Omului, o garantie internationala, în "Adevarul", nr.1286, vineri 17 iunie 1994 de Cristina Trepcea;
Protecţia europeană a drepturilor omului. Teorie şi jurisprudenţă, Editura "Lumina Lex", Bucureşti, 2001, de Marin Voicu ;
Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Bucureşti, 1996, de Vincent Berger ;
La Cour Européenne des Droits de l'Homme est-elle une Cour Constitutionnelle?, în "Revue française de Droit Constitutionnel", no.36/1999 de Jean François Flauss ;
Conseil de l'Europe, Bilan de la Convention Européenne des Droits de l'Homme, 1954-1984, Strasbourg, 1985;
Conseil de l'Europe, Affaire Cassado c.Espagne (8/1993/403/481), Arret, Strasbourg, 24 fevrier 1994;
Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Barbéra, Mességué et Jabardo (24/1986/122/171-173), Arret, Strasbourg, 6 decembrie 1998;
Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Soering (1/1989/161/217), Arret, Strasbourg, 7 juillet 1989;
Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Hoffmann c.Autriche (15/1992/361/134), Arret, Strasbourg, 23 juin 1993;
Conseil de l'Europe, Commission Européenne des Droits de l'Homme, Bilan de la Convention Européenne des droits de l'homme;
Arrêt de Chambre. Cour Européenne des Droits de l’Homme dans l’Affaire Ocalan c.Turquie;
Corneliu-Liviu Popescu, în „Curierul judiciar” nr.11/2003;
« Curierul judiciar », anul LIV Serie nouă, nr.6, iunie 2003 ;
Afacerea Refah Partisi, Erbakan, Kazan şi Tekdal contra Turciei, Decizia din 31 iulie 2001 în dosarele 41.340/1998;
J. şi M.Charlot, în Traité de Science Politique, M.Grawitz şi Leca (edit.), Paris, PUF, 1985, tome III ;
Restrictions concernant les partis politiques dans les Etats membres du Conseil de l’Europe, Doc.9526, 17 iulie 2002, Rapport: Commission des questions politiques, Rapporteur: Michel Dreyfus-Schmidt, France, Groupe Socialiste ;
“România liberă” serie nouă, nr.5274, marţi 10 iulie 2007;
Florin Negruţiu, Românii – vicecampioni la proba de plângeri la CEDO, în “Gândul”, anul III nr.670, marţi 10 iulie 2007;
Cour Européenne des Droits de l’Homme, Arrêts de Chambre concernant l’Italie, la République Tchèque, la Roumanie et la Turquie, Communiqué du Greffier, 200, 20.4.2004;
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, februarie 2007. dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare, în „Curierul judiciar”, Anul LVIII Serie nouă, nr.4/2007 de Daniela – Anca Deteşeanu.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drepturile Omului si Mecanismele Europene de Protectie a Drepturilor Omului.doc