Criza sub-prime 2007-2009

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 8133
Mărime: 42.63KB (arhivat)
Publicat de: Melinda Mitroi
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Criza financiară în curs, care s-a dezvoltat începând cu vara anului 2007, conform opiniilor multor specialişti, era de aşteptat. Problema care se punea era, nu dacă va fi, ci când va începe. Factorul care a declanşat această criză îl reprezintă piaţa sub-prime americană.

Declanşarea crizei sub-prime a fost influenţată de: practicarea unor creditări abuzive, revinderea creditelor ipotecare şi imobiliare pe pieţe sub forma unor instrumente financiare extrem de sofisticate, complexe şi netransparente. Modificarea caracteristicilor sistemelor financiare internaţionale începând din a doua jumătate a anului 2007 nu a fost o surpriză. Numeroase instituţii internationale (FMI, BIS, BCE) au atras atenţia asupra faptului că riscul este subevaluat şi că o evoluţie în sens invers este tot mai posibilă. Cauzele identificate a sta la originea problemelor din sistemele financiare ale ţărilor dezvoltate au fost: (i) excesul semnificativ al lichidităţii în contextul unor rate mici ale dobânzii ce a promovat asumarea de riscuri mai mari pentru a obţine randamente mai ridicate, (ii) dezvoltarea inovaţiilor financiare ce s-a realizat fără o înţelegere adecvată a riscurilor asumate şi fără implementarea unor metode corespunzătoare de gestiune a riscurilor, şi (iii) transparenţa plasamentelor în produsele inovative, precum şi cadrul de reglementare aferent ce au fost insuficiente.

Bancile au creat produse financiare din ce in ce mai complexe in incercarea de a-si majora profiturile, fara a reusi sa controleze riscurile. Foarte multi bani au fost scosi din sistemul bancar reglementat si integrati intr-o „retea bancara din umbra“, alcatuit din produse derivate bazate pe credite ipotecare cu grad de risc ridicat si in care autoritatile practic au.

Criza pietei "subprime" din Statele Unite ale Americii (SUA) se refera in special la un varf al nerambursarilor creditelor contractate. Aceasta situatie a inceput sa se manifeste la jumatatea anului trecut pe segmental cel mai riscant, de subprime, care reprezenta 15% din totalul pietei ipotecare, dar care este acum responsabil pentru mai mult de jumatate din totalul creditelor nerambursate.

In perioada 2003-2005, pe o piata cu rate ale dobanzii scazute (exista pareri conform carora ratele ar fi fost mult prea mici pentru prea mult timp) datorate revenirii de pe urma crizei din domeniul IT, multi investitori care au suferit pierde si-au gasit refugiul in ceea ce ei considerau investitii sigure si anume cele in domeniul imobiliar. Rationamentul lor defectuos a fost acela ca valoarea unei proprietati, care era ceva tangibil si finit spre deosebire de o actiune a unui portal online, va creste in timp si in niciun caz nu ar putea scadea semnificativ.

Pe fondul cererii de credite ipotecare aflata in crestere, lucru ce a ridicat preturile proprietatilor, creditorii au fost din ce in ce mai dispusi sa accepte produse ipotecare exotice si flexibile, insa riscante. Asemenea credite beneficiau de dobanzi initiale scazute si avans 0% insa, pe parcurs, posesorii acestora nu aveau sa-si mai permita plata regulata a unor rate mult mai mari. Multor consumatori nici macar nu li se solicita atestarea veniturilor. Flexibilitatea produselor in combinatie cu ratele dobanzilor aflate la un nivel atat de scazut au impins populatia spre investiile imobiliare, lucru ce a continuat sa alimenteze cererea si preturile creand un cerc vicios al imprumuturilor inconstiente si creditarii iresponsabile. Astfel, din ramasitele trecutei crize din domeniul IT, a aparut o noua problema.

Din cauza sistemului sofisticat de globalizare a pietelor de credit, cele mai riscante ipoteci "subprime" vandute de bancile locale in aceasta perioada au fost revandute rapid unor institutii financiare care au adunat mai multe astfel de produse, le-au fractionat si amestecat cu alte produse complexe de creditare cunoscute sub denumirea de "produse derivate". Apoi bancile de investitii au vandut aceste produse financiare hibride investitorilor la preturi care erau sub riscul pietei de "subprime", in mod sistematic alimentata de datoria generala.

In momentul in care ratele initiale ale creditelor ipotecare "exotice" se terminau, in general dupa 6 pana la 12 luni de la acordarea creditului, imprumutatii nu-si mai plateau creditele, numarul lor fiind intr-o ascensiune rapida. Intre timp garantiile sustinute de ipoteci au inceput sa nu mai fie profitabile. Virusul datoriei ipotecare de pe piata "subprime" care a fost proiectata in intregul sistem global de credite a inceput sa infecteze portofolii din intreaga lume. Esecul total in estimarea riscului datoriilor de pe piata ipotecara de "subprime" a SUA a dat nastere unei crize de incredere raspandita pe intreaga piata globala de creditare ducand la o "teama" a creditarii cunoscuta sub denumirea de "credit crunch"/criza financiara. Efectul a fost total opus, imprumuturile de pe pietele internationale devenind foarte scumpe.

Astfel, printre consecintele crizei incepute in SUA se numera:

- Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate

- Lehman, unul dintre cele mai vechi nume pe Wall Street, s-a declarat in stare de faliment.

- AIG, cea mai mare companie de asigurari din lume, cu un portofoliu de peste 1000 de miliarde de dolari, a fost de asemenea nationalizata, aflandu-se pe marginea prapastiei, a fost salvat in ultimul moment de Rezerva Federala printr-o infuzie de capital de 85 mld. dolari.

- Merryl Lynch, un alt nume legendar pe Wall Street, a disparut ca entitate independenta si urmeaza sa fie preluata de Bank of America, pentru 50 de miliarde de dolari

- Morgan Stanley si Goldman Sachs, ultimele banci americane de investitii independente, sunt amenintate cu disparitia si vor gasi probabil un cumparator in urmatoarele saptamani

- Lehman Brothers, a solicitat protectie sub legea falimentului (banca britanica Barclays a refuzat sa preia in totalitate Lehman si a preluat doar divizia de investitii si piete de capital a bancii Lehman Brothers din SUA pentru 1,7 miliarde de dolari, salvand astfel zece mii de locuri de munca)

- Citigroup va cumpăra o parte din banca de retail Wachovia, a patra ca mărime din SUA. Wachovia Corp a raportat o pierdere netă de 8,86 miliarde de dolari în trimestrul doi din 2008, o schimbare de situaţie dramatică faţă de perioada similară a anului trecut, când banca a înregistrat un profit de 2,34 miliarde de dolari.

Cantitatea de capital utilizata de guvernul Statelor Unite pentru a sprijini sistemul financiar este atat de mare incat ar putea pune in pericol nota sa de risc, care a fost pana acum impecabila. Unii experti estimeaza dublarea datoriei publice, dupa toate masurile luate. In orice caz, creditul se va scumpi nu numai pentru stat, dar si pentru intreaga economie, exacerband recesiunea care bate la usa. Statele Unite si Marea Britanie continua sa fie afectate intr-un mod disproportionat in termeni de falimente, dar intreaga planeta va resimti efectele scumpirii si reducerii disponibilitatii creditelor. In termen de un an vom fi confruntati probabil cu o recesiune globala.

Criza din sectorul financiar din Statele Unite a eliminat 76.000 de locuri de munca, iar fostii bancheri de pe Wall Street sunt dispusi sa o ia de la capat cu noi cariere. De exemplu, Jessica Walter, fostul vicepresedinte de strategie de la Bear Stearns, a pus bazele unei firme care organizeaza petreceri si ofera cursuri de gatit pentru copii, Cupcake Kids. Gary Witt a renuntat la job-ul de managing director pe finante structurate din cadrul Moody's Investors Service pentru a preda finante si statistica la Temple University din Philadelphia. Iar Joshua Persky, care a lucrat ca trader la o banca de investitii, a inceput sa se plimbe pe strazi cu un panou de tip sandwich pe care scria "Absolvent MIT cu experienta caut job".

Cronologia crizei financiare

Desi primele semne ale instabilitatii financiare au aparut cu cateva luni mai devreme, debutul crizei internationale poate fi datat oficial pe 9 august 2007. Anuntul public ca nu-si poate onora toate platile, facut de catre banca franceza BNP Parisbas, a atras atunci o scumpire a creditelor. Era prima scumpire dintr-o serie care abia incepea. 9 august marcheaza si data de la care, in Marea Britanie, unele institutii financiare incep sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor catre clientii considerati rau-platnici.

Preview document

Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 1
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 2
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 3
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 4
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 5
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 6
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 7
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 8
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 9
Criza sub-prime 2007-2009 - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Criza Sub-Prime 2007-2009.doc

Alții au mai descărcat și

Politica Monetară

Aplicarea măsurilor de politică monetară necesită utilizarea unui set de instrumente prin intermediul cărora banca centrală să-şi exercite...

Falimentul Băncii Barings

CAP.1 Falimentul în activitatea bancară 1.1.Definiție și carcateristici generale Termenul de “faliment bancar” poate avea semnificații diferite,...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Rolul și locul economiei Indiei în economia mondială

INTRODUCERE Ţările în dezvoltare reprezintă miracolul secolului XXI . Am ales această temă din dorinţa de a cunoaşte mai multe despre ţările în...

Bursa între evoluție și crah

INTRODUCERE Criza economică începută în 2007 şi cu termen de finalizare incert reprezintă un subiect preocupant pentru multă lume. Este probabil...

Globalizarea și impactul asupra vieții economice

Introducere Globalizarea, pe lângă faptul că este discutată şi tratată sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societăţii în care trăim,...

Rolul corporațiilor transnaționale în contextul economic actual

Introducere Funcţionarea economiei mondiale actuale, în condiţiile în care se manifestă o puternică tendinţă de deschidere a pieţelor naţionale,...

Caracteristici ale Crizei Americane Contemporane

Capitolul 1. Criza americană contemporană: cauze şi caracteristici 1.1 Cauzele declanşării crizei americane contemporane Sfârşitul anului 2007 şi...

Evoluția comerțului în timp de criză în România

1. Evoluţia retail-ului în România populaţie: 21,5 milioane locuitori capitala, nr. de locuitori: Bucureşti, 2.200.000 locuitori PIB: -...

Analiza pieței imobiliare din Marea Britanie

Capitolul 1. Evoluţia pieţei imobiliare din Marea Britanie Marea Britanie este una din primele şase economii din lume, cu perspective de creştere...

Analiza deficitului bugetar în România și ai principalilor săi determinanți

Abstract. Deficitul bugetar este un indicator macroeconomic important, de care trebuie să ţinem cont în momentul în care analizăm echilibrul...

Ai nevoie de altceva?