Extras din referat
1. CREDITAREA BANCILOR COMERCIALE
1.1. Creditarea bancară - activitatea de bază în funcționarea băncii comerciale
Este cunoscut faptul că obiectivul major al oricărei întreprinderi în condiții de concurență este maximizarea valorii precedente de creștere a profitului și a rentabilității, ceea ce implică cercetări riguroase referitoare la: poziționarea întreprinderii pe piață, concurenți, sursele de finanțare, posibilitățile de creștere a patrimoniului, măsurile de diminuare a riscurilor etc.
Concomitent este necesară redirecționarea utilizării instrumentelor manageriale ale întreprinderii spre activitățile mai profitabile și mai avantajoase desfășurate de acestea, fapt ce implică după sine problema evaluării nu numai a întreprinderii în calitate de complex patrimonial, dar și a costurilor de capital pe care le comportă și care influențează valoarea. În cazul în care întreprinderea, pentru a-și menține activitatea, apelează la surse de finanțare externă, de cele mai multe ori oferite de către băncile comerciale sub formă de credite bancare, evaluarea rămâne principalul instrument care permite, pe de o parte, determinarea credibilității de asigurare, iar pe de altă parte, permite proprietarilor întreprinderii să cunoască valoarea atât a patrimoniului pe care îl dețin, cît și în ce măsură va putea acoperi creditul.
În multe cazuri, întreprinderile apelează la împrumuturi nu numai pentru a-și menține activitatea la un nivel deja atins, dar și pentru creșterea valorii întreprinderii, deoarece, dacă îndatorarea contribuie la creșterea economică a întreprinderii, evident că va crește și capitalul propriu, iar concomitent și valoarea întreprinderii. Astfel, prin derularea proceselor de creștere, sistemul bancar se implică în mod direct și hotărât în activitatea întreprinderilor.
O astfel de implicare a sistemului bancar al Republicii Moldova în activitatea agenților economici este condiționată și de obiectivele pe care le urmărește:
- acumularea și redistribuirea temporară a mijloacelor bănești pe piața financiară;
- creditarea economiei în scopul creșterii veniturilor bănești;
- acordarea de credite și de mijloace bănești suplimentare în economie pentru menținerea agenților economici
- punerea în circulație a instrumentelor de credit;
- dezvoltarea evaluării proceselor investiționale în scopul creditării etc.
Acordarea creditelor de către băncile comerciale ocupă cea mai semnificativă pondere în cadrul plasamentelor bancare și poate influența în mare măsură creșterea economică în țară, astfel băncile fiind considerate promotorul principal al acestei creșteri.
Creditul este unul din motoarele principale ale întregului angrenaj economico-social. Utilizarea rațională a creditului sporește puterea productiva a capitalului și asigură creșterea producției. Creditul permite disponibilizarea de fonduri lichide pentru investiții sau activități curente.
Rolul primordial al băncilor comerciale rămâne de-a lungul a mai multor secole strâns legat de calitatea lor de intermediari în contextul relației economii-investiții. Cu toate că, astăzi activitatea băncilor comerciale a devenit foarte complexă, esența acestora constă în principal în mijlocirea creditului și efectuarea plăților între agenții economici sau persoanele fizice.
Băncile creditează acele sfere ale economiei care necesită mijloace bănești, contribuind la prosperarea economiei naționale. Băncile comerciale acordă credite sectorului real al economiei pentru acoperirea cheltuielilor de producție, precum: combustibilul, energia, taxele etc, ce asigură finisarea producției. De asemenea, ele acordă credite investiționale necesare relansării tehnologice, achiziționării de tehnologii, mecanisme moderne, procurării unor complexe industriale, mecanisme de fabricație moderne etc. În acest mod, băncile comerciale contribuie la sprijinirea și dezvoltarea durabilă a economiei naționale.
Băncile comerciale contribuie în mod substanțial și la susținerea nivelului de trai al populației prin acordarea creditelor de consum, a creditelor pentru educație și învățământ, pentru procurarea, reconstruirea și repararea imobilelor. Dar, pe cât de util și avantajos este creditul, pe atât de primejdios devine el atunci când nu este utilizat în conformitate cu principiile sale și cu cerințele echilibrului economico - financiar.
Totodată, menționăm că la etapa actuală, activitatea creditară a băncilor comerciale privind creditarea întreprinderilor este limitată de așa factori semnificativi ca:
- nerespectarea disciplinei de credit, inclusiv incapacitatea de achitare a dobânzilor sau sumei creditului conform graficului de rambursare;
- micșorarea încasărilor pe conturile curente ale clientului;
- furnizarea întârziată a informației de către clienți sau prezentarea informației false;
- divirgențele între indicatorii planificați și cei reali;
- neîndeplinirea condițiilor contractului de credit;
- dificultățile privind evaluarea și vânzarea gajului;
- gestiunea ineficientă a riscurilor bancare de creditare.
Bibliografie
1. MAGDA, F., Politica de creditare a băncilor comerciale în finanțarea entităților economice , Cluj- Napoca, 2016
2. Politica de creditare, disponibil pe pagina web [http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/Politica-de-creditare54.php], (accesat pe data de 27.05.2018
3. Regulamentul cu privire la activitatea de creditare a băncilor, disponibil pe pagina web [https://www.bnm.md/ro/content/regulament-cu-privire-la-activitatea-de-creditare-bancilor-care-opereaza-republica-moldova] (accesat pe data de 27.05.2018)
4. Creditarea bancară, disponibil pe pagina web [http://feisa.usch.md/wpcontent/uploads/2017/03/Creditarea-bancar%C4%83-%C8%98chiopu-Irina.pdf] (accesat pe data de 27.05.2018)
5. Politica de creditare a b[ncilor comerciale, disponibil pe pagina web [https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/economie/politica-de-creditare-a-bancilor-comerciale-banci-finante-204055.html] (accesat pe data de 27.05.2018)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Politica de creditare a bancilor comerciale.docx