Prepararea Ceaiului Verde și Cafelei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 20 în total
Mărime: 5.21MB (arhivat)
Publicat de: Aurelia Grecu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Scurt istoric:

Desi ceaiul este cunoscut si folosit de oamnei de mii de ani, cultivarea lui a inceput in 350 i.Hr in China si in anul 700 al erei noastre in Japonia.

In Asia a fost vreme indelungata , mai mult o planta medicinala decat o bautura.

In 1559 apare in textele europene sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”.

Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun a lansat moda.

Foarte rapid ceaiul a devenit o miza economica:colonizarea Indiei si Chinei a fost direct legata de comertul cu ceai.

-Una din legendele care relateaza originea ceaiului, ca bautura, este cea a  imparatul chinez Sheng Nung(2730 iH), considerat in China ca "parintele medicinei", pentru ca el a studiat si a incercat sute de plante medicinale.

Se spune ca dupa o partida de vanatoare, acesta a pus apa la fiert, in padurea in care a poposit. Imparatul credea ca oamenii care consuma apa fiarta erau mai sanatosi. La un moment dat cateva frunze dintr-un arbust salbatic din apropiere au cazut in vasul cu apa fiarta dandu-i o culoare verde-galbuie si o aroma foarte placuta. Imparatul, intrigat, a baut licoarea si a constatat ca are un gust placut. Entuziasmul sau pentru aceasta infuzie a crescut cand a realizat ca efectul asupra corpului a fost revigorant.

Botanica ceaiului:

-arbustul de ceai este originar din China, unde si astazi mai creste in stare salbatica. El face parte din genul Cammelia, care apartine la randul sau fam. Theaceae.

-Importanta economica prezinta doar Cammelia sinensis, din care exista doar doua varietati Cammelia sinensis var. sinensis si Cammelia sinensis var. assamica.

-latinii i-au spus Thea, iar dupa regiunea in care s-au nascut, speciile s-au numit Thea sinensis –ceai chinezesc si Thea assamica-ceai indian.

Cammelia sinensis var. sinensis, arbustul de ceai din China, este cultivat din vremuri imemoriale pentru productia de ceai verde.

ajunge la cca 4 m, la o varsta de peste 100 ani si are un

aspect de tufa;are frunzele verzi, robuste si suculente,

cu aspect pielos si poarta flori aromate, albe sau roz cu

5-7 petale concrescute la baza, dand cupei un aspect

batut. Fructele sunt brune la maturitate si au in interior

una pana la 5 seminte; se dezvolta cel mai bine in zonele

cu clima tropicala si subtropicala.

Prepararea ceaiului:

-in fabrica are loc procesul de preparare propriu-zisa a ceaiului, care pe langa cultivarea arbustilor si recoltare, are un rol decisiv pentru calitatea produsului final.

-pentru producerea de ceai verde, imediat dupa recoltare frunzele proaspete sunt incalzite pentru a impiedica initierea procesului de fermentatie( termenul de fermentatie se refera la o serie de reactii bichimice ce au loc intre lichidele celulare si oxigenul din aer).

-incalzirea aceasta dureaza numai cateva minute si determina distrugerea enzimelor plantei care altfel ar transforma frunzele maruntite intr-o masa maronie. Aceste enzime constau din albumine, iar prin incalzire la cca 60o isi pierd capacitatea.

-prin oprirea fermentatiei frunzele de ceai isi pastreaza culoarea si aroma “verde” specifice.

Conținut arhivă zip

  • Prepararea Ceaiului Verde si Cafelei.ppt

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale gestiunii unităților de alimentație în Republica Moldova

INTRODUCERE În lucrarea de faţă va fi cercetată activitatea de deservire a clienţilor în unităţile de alimentaţie publică ce cuprinde noţiuni şi...

Proiect Achiziții

1. Motivaţia alegerii produsului: Principala motivaţie a alegerii acestui produs este inexistenţa pe piaţă a unui sortiment de ciocolată caldă...

Cultura gastronomică în turism

Introducere În lucrarea următoare va fi dezvăluită tema „Activitatea de deservire a clienţilor în unităţile de alimentaţie publică" ce cuprinde...

Plan de comunicare integrată de marketing - Studiu de caz Origin's Coffee

Capitolul 1. ANALIZA PRELIMINARĂ A PIEȚEI DE REFERINȚĂ 1. Descriere ORIGIN’S COFFEE Origin’s Coffee este o cafenea cu specific „to go”, cu mai...

Achiziții

1. Motivaţia alegerii produsului Comportamentul de cumpărăre şi consum al romȃnilor este diferit de cel european, acolo unde segmentul premium...

Servirea Micului Dejun Tradițional

Servirea micului dejun tradiţional Servirea micului dejun are caracteristici specifice de la popor la popor. Micul dejun se serveşte între orele...

Brieful pentru Tchibo Brands SRL

1.PIATA Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare. In prezent cafeaua este...

Ai nevoie de altceva?