Afaceri Electronice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2709
Mărime: 341.96KB (arhivat)
Publicat de: Eric Pavel
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriela Varlan

Extras din referat

AFACERI ELECTRONICE

INTRODUCERE

Internetul este un termen nou , intrat deja in vocabularul de zi cu zi . Unii autori chiar abordeaza subiecte legate de “sindromul Internet” sau dependenta de Internet .

In primul rand internetul este o retea de calculatoare ( de fapt , o retea de retele ) la nivel mondial prin intermediul careia sunt interconectate milioane de echipamente de calcul (aici sunt incluse si calculatoarele personale) din intreaga lume . O retea de calculatoare reprezinta o colectie de calculatoare interconectate , capabile sa schimbe informatie intre ele [Tanenbaum 1996] .

Pe de alta parte , Internetul este denumirea celei mai vaste grupari de surse de informatie din lume . Reteaua Internet este extinsa la intreaga planeta si cuprinde o cantitate imensa de resurse fizice , logice si informationale .

Printre echipamentele interconectate se gasesc : calculatoare personale , statii de lucru Unix , servere de Web sau de e-mail , laptopuri , pagere , telefoane mobile etc . De curand au fost conectate la Internet si dispozitivele electrocasnice (cum ar fi frigiderul sau cuptorul cu microunde) . Se prevede ca , in viitor , multe dintre echipamentele electrocasnice vor dispune de conexiune Internet . Toate aceste echipamente deja familiare (posta electronica sau Web-ul) sunt aplicatii de retea ce ruleaza pe aceste sisteme-gazda .

Pentru a comunica intre ele , sistemele-gazda folosesc protocoale pentru controlul transmiterii , receptiei si corectiei informatiilor care circula prin Internet . Dintre aceste protocoale , TCP (Transmission Control Protocol) sunt cele mai importante . De asemenea , pentru asigurarea conexiunii , sistemele-gazda folosesc legaturi de comunicatie constand din diverse tipuri de cabluri (coaxial , torsadat , fibra optica) sau pot fi conexiuni fara fir (prin unde radio) . Una dintre caracteristicile importante ale legaturilor este viteza teoretica de transfer al datelor , denumita latime de banda (bandwidth) si care se exprima in biti sau multipli ai acestora pe secunda (de exemplu, 1Kb/s=1000biti/s).

Sistemele-gazda nu sunt interconectate direct intre ele, ci prin intermediul unor dispozitive intermediare denumite rutere . Pe scurt , un ruter este un dispozitiv care preia informatia ce ar ajunge la el prin intermediul uneia dintre legaturile (de intrare) de comunicatie si o trimite mai departe pe o alta legatura (de iesire). Formatul informatiilor receptionate si transmise mai departe intre rutere si sistemele-gazda sunt precizate de protocolul IP .

Drumul pe care il parcurg informatiile de la transmitator la receptor poarta denumirea de ruta (route sau path) in retea .

Modalitatea de stabilire a unei conexiuni in Internet (pentru a putea transmite informatii de la un transmitator la un receptor) se bazeaza pe o tehnica denumita comutare de pachete , care permite mai multor sisteme sa comunice pe o ruta (sau o portiune dintr-o ruta) Internet , in acelasi timp . Topologia Internetului (structura sistemelor conectate la Internet) este ierarhizata astfel: sistemele-gazda , aflate la baza , sunt conectate la un ISP (Internet Service Provider-Furnizor de Servicii Internet) local prin intermediul unor retele de acces , furnizorii locali sunt conectati la furnizori nationali sau internationali , iar acestia din urma sunt conectati la cel mai inalt nivel din ierarhie .

Trebuie remarcat faptul ca pot fi adaugate noi componente sau niveluri (noi retele sau noi retele de retele) in aceasta topologie ierarhica intr-o maniera foarte simpla , asa cum s-ar adauga noi piese intr-un joc de Lego . Internetul a crescut in ultimii ani si continua sa creasca intr-un ritm exponential . Daca in 1996 au fost adaugate aproximativ 3.000.000 de host-uri (sisteme-gazda) [Network , 1996] , in 2001 au aparut 16.000.000 de noi host-uri conectate la Internet [Network , 2001] .

Exista si retele private , ale caror calculatoare-gazda nu sunt accesibile din afara retelei respective . O astfel de retea se numeste Intranet .

Utilizarea calculatoarelor in cadrul agentiei americane de stat ARPA (Advanced Research Projects Agency) din cadrul Departamentului de Aparare (DoD – Department of Defense) al SUA a condus la coordonarea dezvoltarii unei retele independente de producator , pentru a se putea conecta marile centre de cercetare . Crearea unei astfel de retele a fost prima prioritate a programului , avand in vedere ca , initial , fiecare centru de cercetare folosea tehnologii proprietare . Anul 1968 a marcat inceputul elaborarii unei retele bazate pe comutare de pachete , care mai tarziu a devenit reteaua Arpanet .

Arpanet a fost prima retea de calculatoare de arie larga (WAN – Wide Area Network) din lume , conceputa sa permita unor pachete de date sa fie rotate ca entitati de sine statatoare . Aceasta a reprezentat o revolutie in domeniu , deoarece retelele anterioare se bazau pe comutarea de circuite , adica stabilirea de conexiuni dedicate intre doua puncte . Mai mult , Arpanet oferea pentru prima data posibilitatea interconectarii mai multor puncte intr-o topologie neregulata , permitand datelor sa circule intre oricare dintre acestea , pe diverse rute . Conceptul de baza era urmatorul : daca unul dintre puncte era distrus , acest lucru nu afecta comunicatiile dintre celelalte puncte care faceau parte din retea .

In acelasi timp si alti furnizori de servicii de retea au inceput sa dezvolte conexiuni cu puncte din reteaua Arpanet , ceea ce a condus treptat la aparitia termenului de Internet . In anii urmatori , tot mai multe organizatii au fost adaugate in Arpanet , in paralel cu dezvoltarea altor retele si tehnologii de retea , precum Ethernet .

Toate activitatile dintr-o retea de calculatoare (deci si din Internet) sunt bazate pe functionarea unui anumit set de protocoale. De exemplu , comunicarea dintre doua calculatoare in retea se face prin protocoale implementate hardware , la nivelul placii de retea , pentru controlul fluxurilor de biti transmisi prin intermediul suportului fizic . Protocoalele de control al congestiilor controleaza viteza de transmitere a datelor intr un transmitator si un receptor , iar protocoalele de posta electronica guverneaza modalitatea de transmitere si de receptie a mesajelor de tip e-mail .

In figura 3.1 este prezentat cazul in care un calculator face o cerere unui server Web, se primeste un raspuns afirmativ de conexiune din partea server-ului , iar calculatorul foloseste un mesaj GET (tip de cerere in protocolul Web fttp) pentru a receptiona pagina respective. In cele din urma, server-ul returneaza continutul fisierului catre calculatorul care a lansat cererea .

Fig. 3.1 Protocol de retea

CAPITOLUL I

Arhitectura Internetului

De-a lungul timpului , Arpanet a evoluat intr-o retea de retele , folosind TVP/IP si conectand intre ele diverse organizatii comerciale , educationale , politice etc . A rezultat astfel o structura generala destul de neregulata a Internetului (fig. 3.2).

Preview document

Afaceri Electronice - Pagina 1
Afaceri Electronice - Pagina 2
Afaceri Electronice - Pagina 3
Afaceri Electronice - Pagina 4
Afaceri Electronice - Pagina 5
Afaceri Electronice - Pagina 6
Afaceri Electronice - Pagina 7
Afaceri Electronice - Pagina 8
Afaceri Electronice - Pagina 9
Afaceri Electronice - Pagina 10
Afaceri Electronice - Pagina 11
Afaceri Electronice - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Afaceri Electronice.doc

Te-ar putea interesa și

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Implementarea unei Interfețe Web pentru o Agenție de Turism

Introducere Lucrarea de faţă are ca şi scop realizarea unui site web pentru o agenţie de turism. Aplicaţia este realizată în ASP.NET, o platformă...

Internetul și Impactul Său Asupra Economiei de Piață

Introducere ,,Internetul și impactul său asupra economiei de piață” este o lucrare deosebit de actuală, care corespunde cu cerințele studenților...

Internet Banking - Implementarea și Administrarea unei Afaceri Electronice

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Societatea informaţionalã – concept, tendinţe. Trecerea de la era industrialã la era informaţionalã. Încã de la...

Magazine Online

INTRODUCERE: Odată cu dezvoltarea Internetului, comerţul on-line a luat amploare antrenând din ce în ce mai mulţi jucători pe piaţă. Mediul de...

Optimizarea Activității Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Integrarea Tehnologiilor Informaționale și de Comunicație

INTRODUCERE Intreprinderile mici şi mijlocii sunt recunoscute ca factor esenţial în dezvoltarea regională şi locală, respectiv ca parte integrantă...

Tehnologii Groupware și Mediul de Afaceri din România

“Dăruieşte-mi seninătatea de a schimba lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba şi înţelepciunea...

Rolul Afacerilor Electronice în Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Introducere Odată cu intrarea în era Internetului şi a e-business-ului, se constată în majoritatea organizațiilor, o evoluţie a informaticii de la...

Ai nevoie de altceva?