Extras din referat
Masele plastice sunt produse sintetice de natura organica, anorganica sau mixtă, care se pot prelucra ușor în diferite forme, la cald sau la rece, cu sau fara presiune.
Materialele plastice sunt polimeri organici cu masă moleculară mare, modificați sau sintetizați artificial. Îi întâlnim aproape peste tot în jurul nostru.
O clasă relativ nouă de materiale plastice sunt polimerii superabsorbanți, care pot absorbi o cantitate mare de apă și soluții apoase. În cea mai mare parte, aceștia sunt alcătuiți dintr-un acid poliacrilic parțial neutralizat, cu structură ușor reticulată.
De exemplu, superabsorbanții se folosesc la scutece și la șervețele igienice, pentru a absorbi umiditatea, dar și în agricultură, pentru a absorbi umezeala din sol.
ISTORIE
In anul 1908 chimistul Jacques Brandenberger descoperă celofanul, a cărui denumire o patentează în 1912.
În 1909, belgianul Leo Baekeland brevetează prima materie plastică sintetică, care avea să îi poarte numele: bachelita.
Fritz Klatte brevetează, în 1913, polimerzarea unui gaz, clorura de vinil, și obțin policlorura de vinil(PVC). Datorită proprietăților sale (rezistență chimică, greutate mică și preț redus) PVC-ul a avut un puternic impact în domeniul tehnologiei conductelor și instalațiilor.
In ultimii 50 de ani productia de materiale plastice s-a dublat practic la fiecare 5ani.
Putem spune ca nu exista nici o ramura a tehnicii care sa nu beneficieze de descoperirile si cercetarile care au dus la obtinerea polimerilor si pe aceasta baza a maselor plastice.
Acestea au patruns in tehnica inlocuind materialele clasice(lemn, metal, cermaica), insa polimerii sintetici s-au impus si au iesit din stadiul de materiale de inlocuire.
Avantajele maselor plastice:
- Proprietăți optice superioare
- rezistență la acțiunea agenților chimici
- rezistență mecanică
- izolatori chimici și termici
- preț de cost redus
- elasticitate.
Aproape toate masele plastice contin, in afara de polimeri, componenti care le confera anumite calitati,substanta polimera serveste in ele in calitate de liant.
O masa plastica este constituita din:
- materialul de implutura ( faina de lemn, teseturi,azbest, fibre de sticla s.a.), care ii reduc costul si ii imbunatatesc proprietatile mecanice,
- plastifianti( de exemplu esteri cu punctul de fierbere inalt),care le sporesc elasticitaea, le reduc fragilitatea,
- stabilizatori (antioxidanti, fotostabilizatori), care contribuie la pastrarea proprietatilor maselor plastice in timpul proceselor de prelucrare si in timpul utilizarii, coloranti, care le dau culoarea necesara,
- alte substante.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Mase plastice.pdf