Contabilitatea amortizării imobilizărilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1838
Mărime: 30.79KB (arhivat)
Publicat de: Marga Butnaru
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Activele imobilizate reprezinta bunuri si valori destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea entitatii economice si care nu se consuma sau se inlocuiesc dupa prima lor utilizare, si nu sunt destinate revanzarii.

IAS 16 Imobilizari corporale – defineste amortizarea ca fiind alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui active pe intreaga sa durata de viata utila.

Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice aduse de acest active sunt consumate de catre intreprindere.

Prin urmare, firmele care aplica Standardele international de Raportare Financiara vor inregistra in contabilitate doar amortizarea contabila, calculate avand la baza rationamente economice, si nu amortizarea fiscal, determinate potrivit reglementarilor fiscal in vigoare. Diferentele care vor aparea intre rezultatul contabil si cel fiscal vor generea impozite amanate.

Pentru calcularea amortizării imobilizărilor trebuie avute în vedere următoarele elemente:

- valoarea amortizabilă (valoarea de intrare);

- durata de viaţă utilă (durata de utilizare normală);

- regimul de amortizare (metoda de amortizare).

Valoarea amortizabila

IAS 16 precizeaza ca valoarea amortizabila este costul activului sau o alta valoare substituita in situatiile financiare, din care s-a scazut valoarea reziduala.

Costul activului reprezinta suma platita in numerar sau valoarea justa a altor contraprestatii efectuate pentru intrarea unui activ, la data achizitiei sau a constructiei acestuia.

Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o intreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un active la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia, dupa deducerea prealabila a costurilor de cesiune previzionate.

Valoarea reziduala a unui activ este deseori nesemnificativa si poate fi ignorata in calculul valorii amortizabile.

Valoarea reziduala a unei imobilizari corporale sau necorporale trebuie sa fie considerate nula , cu exceptia situatiilor in care:

a) un tert s-a angajat sa rascumpere activul, la sfarsitul duratei sale de utilitate

b) exista o piata activa pentru aceasta imobilizare si:

-valoarea reziduala poate sa fie determinate prin referire la aceasta piata

-daca este probabil ca o astfel de piata sa existe la sfarsitul duratei de utilitate a activului.

Daca se apreciaza a fi semnificativa, aceasta se calculeaza la data achizitionarii sau la data oricarei reevaluari ulterioare. De regula, valoarea reziduala este estimata cu ajutorul pretului care prevaleaza la data achizitiei activului pentru un activ similar, care a ajuns la sfarsitul duratei de utilitate estimate si care a fost exploatat in conditii similare celor in care va fi utilizat activul.

Exemplu:

O societate achizitioneaza un echipament tehnologic la un cost de 85.000 lei. Durata de viata a echipamentului este de 5 ani.

Calculati amortizarea liniara anuala daca a) valoarea reziduala = 0 si b) valoarea reziduala = 17.000 lei

a) valoarea amortizabila = 85.000

amortizarea liniara anuala = 85.000 / 5 = 17.000

b) valoarea amortizabila = 85.000-17.000= 68.000

amortizarea liniara anuala = 68.000 / 5 = 13.600

Durata de viata utila

Durata amortizarii unei imobilizari corespunde, in principiu, duratei sale de utilizare exprimata in ani. Aceasta se stabileste in functie de conditiile concrete in care isi desfasoara activitatea fiecare intreprindere si de regimul de lucru, pe categorii de bunuri.

Duratele normale de functionare, precum si clasificarea imobilizarilor corporale, in Romaniase stabilesc centralizat prin hotarari ale Guvernului, care nu au intotdeauna la baza rationamente economice, ci mai mult considerente de ordin fiscal.

Pentru activele imobilizate corporale, duratele normale de functionare sunt stabilite in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe si corespund duratelor de amaortizare, in ani, aferente regimului de amortizare linear. Duratele sunt exprimate sub forma de interval, lasandu-se la latitudinea societatii stabilirea perioadei propriu-zise de amortizare.

Pentru anumite categorii de imobilizari durata de utilizare este inlocuita cu volumul de activitate programat a se realiza prin intermediul lor.

Preview document

Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 1
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 2
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 3
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 4
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 5
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 6
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 7
Contabilitatea amortizării imobilizărilor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Amortizarii Imobilizarilor.docx

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea imobilizărilor corporale

INTRODUCERE 1. Evolutia si rolul contabilitatii ca instrument de gestiune Evoluţia contabilităţii este strâns legată de evoluţia economică,...

Delimitări și Fundamentări Teoretice privind Imobilizările Corporale

1.1 Dualismul contabil Pentru a putea vorbi despre un dualism contabil consideram oportuna definirea notiunii de sistem contabil. Prin sistem...

Contabilitatea amortizării imobilizărilor corporale

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A CASEI DE ECONOMII ŞI CONSEMNAŢIUNI S. A. 1. 1. Scurt istoric a C. E. C. S. A. Casa de Depuneri şi...

Contabilitatea imobilizărilor corporale în cadrul SC Elimad Mob SRL

I. INTRODUCERE Normalizarea contabilă din România cunoaşte profunde modificări pentru asigurarea comparabilităţii cu normele internaţionale. Este...

Contabilitatea Imobilizărilor Corporale

1. TENDINTE PREVIZIBILE PRIVIND PIATA CONFECTIILOR DE ÎMBRACAMINTE În ultimii 50 de ani, pe plan mondial, industria confectiilor de îmbracaminte...

Contabilitatea imobilizărilor corporale

CAP 1:CONTABILITATEA IMOBILIZĂRILOR 1.1. DEFINIREA ŞI STRUCTURA IMOBILIZĂRILOR O componentă importantă a patrimoniului agenţilor economici o...

Contabilitatea și fiscalitatea amortizării imobilizărilor corporale

CAPITOLUL 1 ELEMENTE INTRODUCTIVE 1.1 Scurt istoric al contabilității Apariția și evoluția contabilității, ca știință, domeniu al practicii,...

Contabilitatea și gestiunea amortizării imobilizărilor corporale la SC Diana Forest SA

CAPITOLUL 1. Aspecte generale privind S.C. Diana Forest S.A. 1.1. Constituirea societăţii şi etapele constituirii S.C. “Diana Forest “ S.A....

Ai nevoie de altceva?