Cuprins
- Introducere 3
- Concepte teoretice 4
- Principiile care stau la baza calculatiei costurilor 5
- Caracteristicile Analizei Pareto - ABC 5
- Etapele optimizării cu Regula Pareto: 7
- Concluzii 8
- Bibliografie 9
Extras din referat
’’Nu există vânt prielnic pentru marinarul care nu știe unde să meargă’’
Seneca
Introducere
Controlul de gestiune este parte componentă a conducerii fără de care nici o întreprindere modernă nu se poate concepe, de aceea doresc să aduc în discuție Analiza Pareto, un aspect nou al esenței controlului de gestiune, utilizat în special de Mangementul prin excepții (Management by Exception).
În cele ce urmează mi-am propus să fac o scurtă prezentare a metodei de calculație a costurilor care pot fi prelucrate într-o manieră personalizată pentru a servi nevoii de informare a managerului referitor la strategia de dezvoltare a companiei sale.
Studiul costurilor a cunoscut o serioasă dezvoltare în ultima perioadă, deoarece conducerea modernă a contabilității înseamnă mai mult decât calcule financiare legate de activele și pasivele întreprinderii. Ea solicită informații cu privire la costuri și alte informații statistice, care pot asigura diferența între activitățile eficiente și cele neeficiente, între produsele rentabile și cele nerentabile.
Calculatia costurilor de proces are originea în SUA, iar baza ei se consideră a fi lucrarea ,,The hidden factory", elaborată de Jeffrey G. Miller si Thomas E. Vollmann. Totuși ei nu au elaborat și prezentat un nou sistem de calculație a costurilor.
Trăim într-o lume în care resursele deși sunt limitate, nevoile nu sunt. Zilnic decidem alocarea resurselor, acestea sunt intrumentul cu care obținem cel mai bun rezultat. Utilizatorul unui buget urmărește obținerea celei mai înalte valori pentru leul investit și minimizarea costului de oportunitate.
Mijloacele și procedeele cu ajutorul cărora managementul influențează acțiunea elementelor sistemului condus în vederea realizării obiectivelor propuse permit:” cunoașterea și aplicarea eficientă a legilor economice obiective, utilizarea eficientă și rațională a resurselor, stimularea și utilizarea creativității personalului salariat și a managerilor, aprecierea corectă a rezultatelor obținute, optimizarea procesului decizional și a tuturor funcțiilor managementului, integrarea dimensiunilor tehnice, economice, social-politice și umane ale organizațiilor.”
Concepte teoretice
Metoda costurilor bazate pe activități presupune luarea în considerare a factorilor care cauzează costurile și anume a inductorilor de cost (Cost-Drivers).
Inductorul de cost reprezintă elementul cheie în jurul căruia gravitează comportamentul costurilor . În literatura de specialitate apare termenul de cost driver, având următoarele înțelesuri:
- bază de repartizare
- factor de evoluție a costurilor
- unitate de măsură a activității
Întregul sistem de activități la care participă și în care se consumă (se cheltuiesc) mijloace economice: aprovizionarea cu materii prime, fabricarea de produse, executarea de lucrări, prestarea de servicii, desfacerea (vânzarea) de produse reprezintă procesul de producție.
Controlul costurilor este un program permanent de găsire și folosire a oportunităților de reducere a costurilor operațiunilor.
Activitatea este o transformare a intrărilor (informații ori materiale folosite în producție) în ieșiri sau a resurselor în produse realizată de mecanisme (oameni, mașini sau sisteme care prelucrează, realizează ori susțin activitatea) în cadrul unor restricții fixate prin mijloace de control.
Costul de producție reprezintă totalitatea cheltuielilor corespunzătoare consumului de factori de producție, pe care agentul economic le efectuează pentru producerea și vânzarea de bunuri materiale sau prestatoare de servicii.
Costul de producție cuprinde cheltuielile directe aferente producției, și anume: materiale directe, energie consumată în scopuri tehnologice, manoperădirectăși alte cheltuieli de producție, costul proiectării produselor, precum și cota cheltuielilor indirecte de producție alocată în mod rațional ca fiind legată de fabricația acestora.
Bibliografie
ARTICOLE ȘI CĂRȚI
1. Cornescu V., Mihăilescu I., Stanciu S., Managementul organizației, Editura All Beck, București, 2003, p. 169-177, 185, 257
2. Sorinel Căpușneanu și Gary Cokins Inductorii de costuri. Evoluție și avantaje, Economie teoretică și aplicată , vol. XVII
3. Corina-Graziella Dumitru, Corina Ioanaș, Contabilitatea de gestiune și evaluarea performanțelor, Editura Universitară, București, 2005
4. Ordinul Ministerului de Finanțe Publice 3055/2009 privind reglementările contabile conforme cu Directivele europene.
SITE-URI
https://achizitorul.ro/achizitii-inteligente/analiza-abc/
https://virtualboard.ro/analiza-pareto-regula-80-20-gestionarea-problemelor-de-afaceri/
http://oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/820061/02.pdf
https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/masurarea-performantei-prin-metoda-activity-based-costing-i-a5784/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Importanta calculatiei costurilor.docx