Coruperea Pasivă

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5030
Mărime: 33.75KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Moraru
Puncte necesare: 5
MINISTERUL EDUCAȚIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT „B.P.HASDEU” DIN CAHUL FACULATATEA DE DREPT ȘI ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ SPECIALITATEA DREPT

Cuprins

  1. Capitolul I: CONSIDERAŢIUNI GENERALE PRIVIND INFRACŢIUNILE DE CORUPŢIE. 5.
  2. §1. Evoluţia incriminării coruperii pasive în legislaţia penală a Republici Moldova. 5.
  3. §2. Noţiunea de corupţie şi trăsăturile definitorii ale acesteia.11.

Extras din referat

CONSIDERAŢIUNI GENERALE PRIVIND INFRACŢIUNILE DE CORUPŢIE

§1. Evoluţia incriminării coruperii pasive în legislaţia penală a Republici Moldova

Corupţia este un fenomen istoric prin excelentă, indisolubil legat de existenţa acelei forme de organizare socială care este statul, şi poate fi înţeles doar prin intermediul unui discurs istoric.

Cercetarea fenomenului corupţiei ne-ar permite înţelegerea genezei sale, structurii şi modului de funcţionare pe parcursul evoluţiei umane. De asemenea importanţa unui astfel de discurs rezidă în faptul că multe dintre elementele componente ale fenomenului în discuţie şi mecanismele de funcţionare nu dispar o dată cu trecerea la statul de tip modern, ci îşi continuă existenţa, adaptându-se la cerinţele timpului.

Etapele evoluţiei societăţii umane pune în evidenţă faptul că infracţionalitatea şi corupţia, sub toate formele de manifestare a existat şi s-a manifestat cu diverse extensii şi intensităţi, din cele mai vechi timpuri.

Corupţia în sens general, are o veche tradiţie, unii autori considerând chiar că tendinţa omului spre corupţie a existat dintotdeauna, că ar fi un fenomen permanent şi inevitabil în existenţa comunităţii omeneşti. Dorinţa de a dobândi câştiguri nemeritate şi mai ales căutarea unui ajutor fiecare în lupta zi de zi pentru existenţă datează din timpuri străvechi. ¬

În cadrul celor mai vechi legiuiri, cele antice, corupţia a fost reprimată, în special dacă se săvârşea de către judecător. Spre exemplu, legile lui Manu îl pedepseau pe judecător cu confiscarea bunurilor, iar legile mozaice cu biciuirea.

În Grecia antică, mita era atât de frecventă încât Platon propunea să fie pedepsiţi cu moartea funcţionarii care primeau daruri pentru a-şi face datoria. „Nu trebuie să primeşti daruri” – spunea el – „nici pentru lucruri bune nici pentru lucruri rele”.

Dreptul roman de asemenea interzicea acceptarea oricărei compensaţii pentru îndeplinirea celor mai importante îndatoriri civice. Interzicând în mod general oamenilor publici de a accepta daruri, dreptul roman din aceia vreme interzicea implicit corupţia sub toate formele sale.

În legile romane adoptate – Lex Cinicia de donis muneribus (204 î. Ch.); Calpurina (149 î.Ch.); Acilia (123 î. Ch.); Servilia ( 110 î. Ch.); Cornelia (81 î. Ch.); Iulia ( 51 î. Ch.) - corupţia, fiind răspândită alarmant în societate, a fost sancţionată ca delict, prin care se înţelegea orice îmbogăţire injustă a persoanei ce avea o funcţie publică sau semipublică.

Pedepsele ce urmau a fi aplicate funcţionarilor corupţi erau diferite. Potrivit lui Lex Calpurina funcţionarul vinovat era obligat sa restituie mita. În acelaşi sens Lex Acilia prevedea aplicarea pedepsei pecuniare ce consta în restituirea dublei valori a folosului primit. Lex Servilia a prevăzut şi pierderea de către funcţionari vinovaţi a drepturilor politice, ca pedeapsa aplicată pentru corupere. Funcţionarii corupţi erau pedepsiţi şi mai sever, fiind aplicate de rând cu celelalte pedepse principale, exilul şi confiscarea averii.

În vechiul drept francez pentru actele de corupţie erau pedepsiţi guvernatorii şi intendenţii, care luau bani pentru ai salva pe unii de corvoadă ori pentru a-şi procura alte avantaje; seniorii – pentru scutirea unor supuşi de impozite; ofiţerii de justiţie, grefierii, judecătorii – pentru abuz de funcţie.

Pentru consumarea infracţiunii erau suficiente promisiunea mituitorului şi acceptarea funcţionarului public, fără sa fie nevoie de predarea banilor. Infracţiunea se consideră consumată şi în cazul neîndeplinirii de către funcţionar a angajamentului său. Pe de altă parte, judecătorii erau consideraţi ca mituiţi chiar atunci când, fără să existe vreo convenţie prealabilă, primeau un lucru oarecare sub formă de dar. Fapta judecătorului de a fi primit alt lucru decât bani nu avea nici o influenţă asupra aplicării pedepsei.

Pedepsele aplicate erau, în general, cele consacrate în dreptul roman. Astfel, mituirea simplă se pedepsea cu interdicţie temporară, privaţiune de serviciu, restituirea la împătrit, nulitatea actelor, blamul şi surgkiunul, iar daca avuse loc cu ocazia judecării unei cauze penale se putea aplica chiar pedeapsa cu moartea.

Codul penal francez din 1810 a încriminat mituirea pasivă (luare de mită) în art.197. Dispoziţiile Codului privind corupţia au fost obiectul în decursul anilor, a numeroase modificări. Codul penal, la origine nu încrimina traficul de influenţă şi distingând coruperea activă de coruperea pasiva, le concepea în mod îngust şi aplica pentru comiterea ambelor, lanţul pus pe gâtul osânditului.

Corupţia, care la origine putea fi reţinută numai în sarcina funcţionarului şi agenţilor sau prepuşilor publici, şi-a văzut extins domeniul de aplicaţie la experţi şi arbitri, la slujbaşi, comişi şi prepuşi ai întreprinderilor industriale şi comerciale, la agenţi de antreprize controlate de puterea publica şi la cetăţenii însărcinaţi cu o funcţie a serviciului public, apoi la toate persoanele investite cu un mandat electiv şi la orice prepus slujbaş ori salariat, chiar în faţa comerţului şi industriei.

În vechiul drept penal românesc corupţia apare încriminată destul de târziu, în perioada domnilor fanarioţi - şi atunci imperfect.

Bibliografie

1. Antoniu Ch., Popa H., Daneş St., Codul penal pe înţelesul tuturor, Ed. Politică, Bucureşti, 1970.

2. Barac L., Constantele şi variabilele dreptului penal, Ed. All Beck, Bucureşti 2001.

3. Barbăneagră Alexei, Berliba Viorel, Gurschi Constantin, Holban Vladimir, Popovici Tudor, Ulianovschi Gheorghe, Ulianovschi Xenofon, Ursu Nicolae, Codul penal comentat şi adnotat, Ed. Cartier juridic, Chişinău 2005.

4. Borodac A., Manual de drept penal, F. E. P. ,,Tipografia Centrală”, Chişinău 2004.

Preview document

Coruperea Pasivă - Pagina 1
Coruperea Pasivă - Pagina 2
Coruperea Pasivă - Pagina 3
Coruperea Pasivă - Pagina 4
Coruperea Pasivă - Pagina 5
Coruperea Pasivă - Pagina 6
Coruperea Pasivă - Pagina 7
Coruperea Pasivă - Pagina 8
Coruperea Pasivă - Pagina 9
Coruperea Pasivă - Pagina 10
Coruperea Pasivă - Pagina 11
Coruperea Pasivă - Pagina 12
Coruperea Pasivă - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Coruperea Pasiva.docx

Te-ar putea interesa și

Asemănări și Deosebiri între Infracțiunile de Luare de Mită și de Primire de Foloase Necuvenite

CAPITOLUL I. Fenomenul corupţiei şi necesitatea prevenirii şi combaterii acestuia Secţiunea I. Consideraţii introductive 1.Apariţia şi evoluţia...

Corupția

Introducere Societatea contemporană a ajuns într-un moment când se poate spune că fenomenul corupţiei are dimensiuni universale, având un impact...

Abuzul de Putere - Abuzul de Serviciu

INTRODUCERE Societatea a acumulat în decursul dezvoltării sale o anumită experienţă, lucru care a dus la formarea unor reguli care să-i asigure...

Corupția și formele ei

Consideratiuni generale Faptul ca fenomenul coruptiei a existat din cele mai vechi timpuri, constituind pîna în prezent unul dintre cele mai grave...

Infracțiunile de corupție

INTRODUCERE “ Caci cu cinstea nici un bine nu se aseamană” ( Învățăturile lui Neagoie Basarab ) Actualitatea temei cercetate. La momentul dat,...

Luarea și darea de mită - Infracțiuni de corupție săvîrșite în domeniul afacerilor

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate În condițiile în care Republica Moldova ține o poziție solidară față de cursul strategic spre...

Infracțiuni Savirsite de Către Persoanele cu Funcție de Raspundere

Introducere: Evoluţia legislaţiei penale ce reglementează răspunderea pentru infracţiunile comise de persoanele cu funcţie de răspundere cunoaşte...

Protecția intereselor europene

1.Aspecte generale Protecţia intereselor financiare este, de mulţi ani, o prioritate care reţine în mod deosebit atenţia guvernelor şi...

Ai nevoie de altceva?