Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4760
Mărime: 99.00KB (arhivat)
Publicat de: Rodika F.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Începând cu anul 2009, vectorul european de dezvoltare cu scopul declarat de inte grare în Uniunea Europeană (UE) este principala prioritate a politicii interne și externe a Republicii Moldova (RM). Evoluția cronologică a relațiilor Repub licii Moldova cu UE în perioada 2009-2019 pot fi divizate în două etape de bază:

1) 2009-2014 - pregătirea și semnarea Acor dului de Asociere (AA);

2) 2014-2019 - im plementarea de către Republica Moldova a AA.

În acești ani natura relațiilor mol do-comunitare a trecut prin metamorfoze puternice - de la „povestea de succes”, în 2010-2012, până la un stat problematic, în 2015-2019.

După 10 ani de relații prioritare cu UE și la 5 ani de la intrarea în vigoare a AA, cu toate dificultățile de implementare, Republica Moldova a trecut printr-un șir de evoluții și transformări impor tante pentru societatea moldovenească. AA a generat unele procese care deja au impact pentru Moldova. UE a devenit principalul partener comercial al RM.

Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE oferă o posibilitate de modernizare a sectorului energetic prin implementarea celui de-al treilea pachet pentru piața de energie electrică și gaze, care presupune separarea activităților de producere, transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, libera contractare a furnizorilor de către consumatori și integrarea infrastructurală în piața energetică a UE.

Implementarea Pachet III al sectorului energetic permite demonopolizarea pieței energetice autohtone; eliminarea discriminării între furnizori și producători indiferent dacă aceștia sînt deja pe piață sau intenționează să intre, ceea ce ar stimula concurența; asigurarea accesului pentru orice companie care intenționează să intre pe piața energetică internă a statului. Odată implementate aceste prevederi, consumatorul se va putea bucura de relații corecte cu furnizorii de electricitate/gaz, care vor presupune alegerea liberă a furnizorilor, posibilitatea schimbării lor, stabilirea unor relații contractuale juste și posibilitatea soluționării rapide a litigiilor cu aceștia.

Adoptarea eventuală a legislației comunitare relevante va oferi o soluție importantă Republicii Moldova în vederea protecției de daune economice pe care le-ar putea genera o întrerupere neprevăzută în livrarea de țiței. Menținerea unor stocuri de produse petroliere, va constitui un mijloc efectiv de păstrare a stabilității în cadrul economiei naționale și minimiza impactul economic asociat cu reducerea volumului de furnizări de petrol și cu prețurile rezultante mai mari la petrol.

De asemenea, Acordul de Asociere include aplicarea legislației naționale cu privire la energia regenerabilă, cu scopul sporirii cotei surselor de energie regenerabilă în consumul total de energie până la 17% către anul 2020, precum și adoptarea legilor care transpun Directivele UE cu privire la eficiența energetică, în special privind performanța energetică a clădirilor și privind etichetarea și informația standard despre produs cu includerea datelor privind consumul de energie și alte resurse, pentru produsele cu impact energetic.

În contextul expus mai sus, promovarea utilizării surselor regenerabile de energie și a biocombustibililor va reduce considerabil dependența țării de importurile de energie și consolida capacitatea de a se baza pe resursele proprii în vederea satisfacerii necesităților de energie. Tot în acest context, utilizarea de tehnologii de producere a energie regenerabile și a biocombustibililor va reduce daunele aduse mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, aplicabilitatea politicilor UE în domeniul dat va genera și efecte secundare, cum ar fi creșterea nivelului de informare a populației despre problemele de mediu și facilitarea operării unor schimbări în cadrul normelor sociale vizînd ideile cu privire la protecția climei.

Transpunerea acquis-ului UE în domeniul eficienței energetice va putea contribui semnificativ la reducerea majorării consumului de energie și la temperarea efectelor adverse asupra mediului cauzate de producerea și consumul de energie. În plus, acesta ar putea încuraja dezvoltarea, comercializarea și vînzarea unor produse energetice eficiente, susținînd concomitent autoritățile din Republica Moldova să promoveze obiectivele primordiale de politici, cum ar fi asigurarea unor servicii cu impact energetic și îmbunătățirea condițiilor de trai ale familiilor cu venituri reduse. Prezintă importanță faptul că, reformele din domeniul energetic beneficiază de asistență financiară din partea UE.

Unul dintre proiectele implimentate de UE în Republica Moldova are o valoare totală de cca 26,5 milioane euro, dintre care 18,2 milioane de euro costă conducta de pe teritoriul României și 8,3 milioane de euro de pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul contribuie la crearea unui sistem sigur, competitiv și durabil de producere a energiei din surse regenerabile, în special, biomasă și deșeuri agricole. Proiectul urmărește sporirea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie, în special pentru încălzirea clădirilor publice și gospodăriilor individuale în zonele rurale. El pune bazele pentru crearea unor piețe funcționale de tehnologii pe bază de biomasă. Prin înlocuirea surselor de energie tradiționale cu combustibil din biomasă ușor accesibil, proiectul va contribui în continuare în mod semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și poluarea mediului. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane euro, alocate de către Comisia Europeană (14 mln. euro) și PNUD Moldova (560 000 euro). Proiectul reprezintă o linie de credit de 42 milioane de euro, în combinație cu o componentă de grant de 5- 20%, acordată pentru companiile din Moldova, prin intermediul băncilor partenere ale BERD. Mo-SEFF, de asemenea, oferă asistență tehnică pentru proiecte prin intermediul unei companiei germane lider în domeniile ingineriei și consulting. Finanțarea este îndreptată spre investițiile de promovare a eficienței energetice și producției de energii regenerabile. Obiectivul principal al acestor granturi este de a asigura viabilitatea economică și fezabilitatea unor proiecte de bună calitate. Un alt obiectiv este stimularea aplicării tehnologiilor avansate în Moldova. Acest lucru este realizat prin oferirea unor granturi mai mari pentru proiectele care utilizează cele mai Bune Tehnologii Disponibile (BTD).

Preview document

Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 1
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 2
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 3
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 4
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 5
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 6
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 7
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 8
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 9
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 10
Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea sectorului energetic al Republicii Moldova in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.docx

Te-ar putea interesa și

Provocările și perspectivele din domeniul securității umane în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Rezumat Conceptul de Securitate Umană a fost definit în cadrul activității prodigioase a Organizației Națiunilor Unite în promovarea păcii...

Ai nevoie de altceva?