Imoportul - Reimportul

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2840
Mărime: 52.79KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Miu
Puncte necesare: 7
1. Importul. Noțiuni introductive Unul dintre cele mai vechi si cunoscute regimuri vamale este regimul vamal de import. Acesta se atribuie acelor marfuri si mijloace de transport care se introduc pe teritoriul vamal fara obligatia de a le scoate in afara acestiu teritoriu. Importul pentru circulatie libera este regimul vamal prin care marfurile sunt introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova si puse in libera circulatie cu respectarea urmatoarelor conditii: 1.Respectarea reglementarilor tarifare ce cuprinde aplicarea tarifului vamal de import cu achitarea dreptului de import. Marfurile sunt puse in libera circulatie numai dupa achitarea platilor vamale.

Cuprins

  1. 1. Importul. Noțiuni introductive .. .3
  2. 2. Aplicarea măsurilor de politică economică la mărfurile
  3. ce se importă . ... .5
  4. 3. Aplicarea unor standarte si cerințe față de mărfurile de
  5. import .. ..5
  6. 4. Punerea mărfurilor importate în circulație 6
  7. 5. Reintroducerea si reimportul mărfurilor autohtone .. 7
  8. 6. Procedura de reimport . .9
  9. 7. Deosebirea reintroducerii de reimport . . . 11
  10. 8. Bibliografie ..13

Extras din referat

1. Importul. Noțiuni introductive

Unul dintre cele mai vechi si cunoscute regimuri vamale este regimul vamal de import. Acesta se atribuie acelor marfuri si mijloace de transport care se introduc pe teritoriul vamal fara obligatia de a le scoate in afara acestiu teritoriu.

Importul pentru circulatie libera este regimul vamal prin care marfurile sunt introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova si puse in libera circulatie cu respectarea urmatoarelor conditii:

1.Respectarea reglementarilor tarifare ce cuprinde aplicarea tarifului vamal de import cu achitarea dreptului de import.

Marfurile sunt puse in libera circulatie numai dupa achitarea platilor vamale.

2.Aplicarea reglementarilor netarifare si anume a sistemului de licentiere.

3.Respectarea masurilor de politica economica in ceea ce priveste certificarea si determinarea conformitatii marfurilor.

4.Efectuarea procedurilor de vamuire ,declararea,perfectarea actelor cu acordarea liberului de vama.

Cea mai importanta clasificare a tipurilor de import este cea,data din punct de vedere a aplicarii drepturilor de import. Astfel,reiesind din acest criteriu putem deosebi urmatoarele categorii ale regimului de import:

1.Import de marfuri care fac ca obiectul platii dreptuilor de import prevazute de legislatia in vigoare - se utilizeaza in cazul plasarii marfurilor in regim vamal de import cu achitarea integrala a drepturilor de import stabilite de legislatie,precum si in cazul in care legislatia nu prevede achitarea anumitor tipuri de impozite si taxe pentru categoria respective de marfa.

2.Import de marfuri care fac obiectul platii drepturilor de import,dar pentru care este prevazuta posibilitatea restituirii drepturilor de import achitate.Acestea sunt cazurile de introducere a marfurilor in republica si plasarea lor in regim de perfectionare activa.

3.Import de marfuri care fac obiectul scutirii de plata a drepturilor vamale-adica import,de acele marfuri care in temeiul legislatiei in vigoare sunt scutite de careva drepturi de import.

Totodata importul poate fi realizat si cu reducerea sau scutirea de la unele din aceste taxe, in virtutea anumitor prevederi speciale ale legislatiei in vigoare.

De mentionat este, ca regimul vamal de import,in principiu,este un regim vamal definitiv. Reiesind din aceasta nu exista necesitatea incheierii acestuia prin plasarea marfurilor in alta destinatie vamala.

De asemenea,oricare alta operatiune ce continua importul,iar in declaratiile vamale ulteriaoare nu se va indica regimul vamal precedent “import”.

Imporul marfurilor se face cu respectarea normelor prevazute in codul vamal al Republicii Moldova,Legea cu privire la tariful vamal si alte acte normative care reglementeaza importul marfurilor.

Putem mentiona ca aceasta ultima categorie de acte normative este destul de impunatoare dupa numar,ceea ce provoaca anumite incomoditati in aplicare,Toate aceste acte pot fi conventional grupate in urmatoarele categorii:

a) Reglementari vamale special referiatoare la modalitatea de import sau care introduce anumite restrictii sau prohibitii la import.

b) Acte specializate care reglementeaza in mai multe situatii referitoare la anumite categorii de marfa inclusiv diverse aspecte referitor la importul acestor marfuri.

Bibliografie

1.Cod Vamal al Republicii Moldova

2. HOTĂRÎRE Nr. 1140 din 02.11.2005 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a destinațiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova

3. Legea pentru modificarea si completarea unor acte legislative din 21.10.2004

4. Eduard Sirbu Viorel Melnic Reglementari vamale: Sistemul destinatiilor vamale in RM Chisin.2009

Preview document

Imoportul - Reimportul - Pagina 1
Imoportul - Reimportul - Pagina 2
Imoportul - Reimportul - Pagina 3
Imoportul - Reimportul - Pagina 4
Imoportul - Reimportul - Pagina 5
Imoportul - Reimportul - Pagina 6
Imoportul - Reimportul - Pagina 7
Imoportul - Reimportul - Pagina 8
Imoportul - Reimportul - Pagina 9
Imoportul - Reimportul - Pagina 10
Imoportul - Reimportul - Pagina 11
Imoportul - Reimportul - Pagina 12
Imoportul - Reimportul - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Imoportul - Reimportul.docx

Alții au mai descărcat și

Regimurile și destinațiile vamale

Introducere Controlul vamal reprezintă o metodă de realizare a politicii vamale a statului. Scopul de bază a controlului vamal este descoperirea...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?