Extras din referat
Ambalajul este un sistem fizico-chimic complex, cu funcţii multiple, care asigură menţinerea sau, în unele cazuri, ameliorarea calităţii produsului căruia îi este destinat. Ambalajul favorizeazã identificarea produsului, înlesnind atragerea de cumpărători potenţiali, pe care îi învaţă cum să folosească, să păstreze produsul şi cum să apere mediul înconjurator de poluarea produsă de ambalajele uzate sau de componenţii de descompunere ai acestora.
Un ambalaj trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
• " Să protejeje produsul;
• " Să prezinte caracteristicile tehnice care să favorizeze operaţiile de circulaţie tehnică;
• " Să fie uşor, comod şi totodată prin modul ȋn care este conceput să fie uşor de recunoscut;
• " Să sugereze o idee precisă despre produs;
• " Să prezinte calităţile produsului.
Sucul de tomate este un produs alimentar care poate fi ambalat atât ȋn ambalaje din materiale tradiţionale cum ar fi: sticla, metalul, cât şi din materiale noi cum ar fi materiale plastice şi complexe.
Recipiente metalice
În prezent se folosesc un număr mare de tipuri de recipiente metalice care diferă atât din punct de vedere al materialului, al formei, cât şi al principiului de fabricaţie.
Spălarea cutiilor este o operaţie obligatorie care se utilizează înainte de dozarea produsului în vederea asigurării unei bune conservabilităţi. Pentru spălarea şi sterilizarea recipientelor se folosesc atât maşini de spălat tip jgheab şi maşini rotative. În primul caz se foloseşte un jgheab înclinat prevăzut pe partea lateral cu o conductă prin care se barbotează abur.
Borcanele de sticlă
-capătă o extindere din ce în ce mai mare datorită deficitului de tablă şi a faptului că permit prezentarea produsului într-o mare diversitate atât ca formă de prezentare, cât şi ca sisteme de închidere. În prezent se folosesc aproximativ 36 de sisteme de închidere.
Buteliile din sticlă
- se folosesc sucurile de tomate la capacitatea de 200 – 1000 ml. Pentru închiderea ermetică necesară în procesul de sterilizare se folosesc capsule tip coroană.
Depozitarea recipentelor din sticlă:
-trebuie făcută în condiţii care să asigure o uşoară manipulare, o evidenţă cât mai simplă şi care să le ferească de spargeri ce se produc în urmaunor manipulări prea dese, fie a unor accidente. Ciobirea borcanelor la gură duce la neetanşeitatea închiderii şi rebutarea produsului.
Spălarea recipientelor de sticlă:
• în funcţie de gradul de murdărire a buteliilor se deosebesc următoarele situaţii:
-recipiente noi venite direct de la fabrică pentru care este suficient o clătire cu apă caldă sau rece, recipiente recuperate, care necesită o spălare intensă cu folosirea detergenţilor. Există mai multe posibilităţi de realizare a operaţiei de spălare:
-spălarea manuală, cu trecerea succesivă prin trei băi: înmuiere cu soluţie alcalină rece sau la temperatură de 40 – 50 °C, o maşină de periat şi apoi un bazin de clătire cu apă rece sau caldă, eventual o maşină de clătit cu şpriţuri.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ambalajele.docx