Extras din referat
Prezentare generală a societății „S.C AGROCOM STRUNGA S.A.”
SC Agrocom Strunga S.A. își are sediul în județul Iași, comuna Strunga. Sediul societății a fost ales definitiv la această adresă, pe baza hotărârii adunării asociaților.însă potrivit legii societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentanțe, agenții situate și în alte localități. Activitatea de desfacere a produselor se desfășoară atât pe pe piața externă, cu precădere în zona europeană, pentru export firma stabilindu-și contracte directe cu clienții externi cât și pe piața internă (peste 60% din activitate) unde dorește să se extindă și tot odată să se impună.
Date identificare Agrocom Strunga:
Nume: AGROCOM STRUNGA SA
CUI: 1949799
Registrul Comertului: J22/624/1991
Infiintata in: 2009
Tip societate: Societate pe actiuni - SA
Număr angajați: 62
Cod CAEN: 150, 155 Activitate Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor) (rev 2) Fabricarea produselor lactate
Ultima inregistrare ANAF: 2017
Forma de organizare și obiectul de activitate: SC SC Agrocom Strunga S.A are o structură organizatorică de tip geografic funcțională. Exercitarea conducerii se face în mod centralizat, iar sistemul de comunicare funcționează în special pe verticală dar și pe orizontală. Firma este organizată ca o societate pe acțiuni, condusă de Consiliul Asociaților și în subordinea căruia se află administratorul unic (cu atribuțiile unui manager general). Împreună formează nivelul 1 de conducere. Consiliul Asociaților este format din 2 asociați și un membru. Administratorul unic este numit de Consiliul Asociaților și urmărește realizarea obiectivelor decise de C.A..
Obiectul principal de activitate îl reprezintă cultura vegetala (firma produce culturi de cereale -în special grâu-, plante oleaginoase, porumb pentru vânzare atât pe plan intern dar majoritar extern și nutreți pentru consum în cadrul companiei) combinată cu creșterea animalelor, compania crescând o varietate de animale precum ovine, bovine și porcine și se ocupa deasemenea cu activități piscicole.O altă activitate de interes principal a companiei o reprezintă producerea și vânzarea de produse lactate. În aceast scop societatea deține și utilizează o fabrică, trei puncte de desfacere pe piața ieșeană și o rețea de distribuție. Prezentarea mediului de afaceri: Unitatea lucrează atât pentru piața internă dar și pentru export, realizând produse cu un standard ridicat de calitate își asigură continuitatea comenzilor și păstrarea clienților, a pieței în aceste domenii. Din mediul de afaceri al firmei vom analiza elemente de micromediu din care fac parte furnizorii, clienții, barierele de intrare pe piața și concurența, fiind elemente reprezentative pentru desfășurarea activității întreprinderii.
Furnizorii: Principalii furnizori ai firmei sunt producătorii sau dealer-ii de piese de schimb pentru utilajele agricole sau de producție , de exemplu: piese auto si furnizorii de combustibil. Ei provin din interiorul țării cât și din exterior. Printre exemple putem aminti: New Holland, Petrom, Lemken, etc. Relațiile se desfășoară, în principal, pe bază de contracte, încheiate la începutul fiecărui an calendaristic sau la alte perioade regulate de timp.
Clienții : Clienții externi sunt foarte puțini dar însemnați, iar clienții interni sunt majoritari, ei sunt cei care asigură activitatea de producție și, deci, implicit funcționalitatea acestei societăți. Societatea lucrează cu clienți externi precum Bunge International pe baza unor parteneriate și cu clienți interni prin intermediul punctelor companiei de desfacere.
Barierele de intrare pe piață: Sunt relativ puține pe piața externă, firma reușind să-și câștige un segment propriu pe care și-l păstrează datorită promptitudinii, seriozității în onorarea contractelor și nu în ultimul rând a calității produselor livrate. O barieră o reprezintă costurile ridicate ale materialelor consumabile care asigură bunul mers al producției, firma reușind să facă cât de cât față datorită unor cantități importante de materii prime provenite din producție proprie.
Concurența: Concurența există și este acerbă, pe plan intern deoarece în domeniul produselor alimentare pe bază de lapte apare un număr mare de concurenți puternici ce dețin cote importante de piață deja și care pot face față sau chiar contracara strategiile noastre de impunere, printre exemple apărând Danone, Albalact, etc, iar pe plan extern concurența este reprezentată de firmele din Europa de est, din țările slab dezvoltate, care acceptă un preț mai mic pe cereale, de exemplu: Ucraina, Albania, Republica Moldova etc.
Cap 2. Așezarea obligațiilor fiscale
Cadrul juridic utilizat în așezarea obligațiilor fiscale
Din punct de vedere juridic, așezarea obligațiilor fiscale se efectuează conform Codului Fiscal, în cadrul căruia sunt reprezentative următoarele în cazul impozitului pe profit:
Subiectul venitului bugetar îl reprezintă întreprinderea S.C.Agrocom Strunga S.A., în calitate de persoană juridică, care obține profituri și, potrvit legii, are obligația să plătească anumite sume de bani către bugetele publice, sub formă de impozite. În plan fiscal și juridic, subiectul trebuie să îndeplinească unele condiții minimale, astfel că firmei i se cere să organizeze și să conducă evidența proprie. În cazul impozitului pe profit, firma este și subiectul venitului bugetar, și platitor, cât și contribuabil. Obiectul venitului bugetar este elementul tehnic în funcție de care se procedează la calculul, așezarea și plata efectivă a impozitului. Împreună cu subiectul, acesta declanșează impunerea, ca acțiune fiscală. Obiectul venitului bugetar, la agentul economic, este reprezentat de profitul obținut de acesta. Baza de calcul poate fi considerată ca element derivat din obiectul venitului, asupra căruia se aplică unitatea tehnică de evaluare pentru a se obține mărimile obligațiilor bănești datorate către bugetele publice. Baza de calcul este în acest caz rezultatul fiscal pozitiv obținut de companie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asezarea si perceperea obligatiilor fiscale la agentii economici.docx