Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3200
Mărime: 364.68KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA COMERT MASTER IN ADMINISTRAREA AFACERILOR

Extras din referat

1. Date generale despre Israel

De-a lungul timpului, lumea a fost intr-o continua miscare, popoare au aparut si disparut, imperii si-au pierdut urma si noi state au luat nastere. Conflictele dintre natiuni au schimbat de nenumarate ori harta mapamondului si chiar si astazi, in spatele unei aparente paci, se dau lupte pentru suprematie. Divergente nu exista doar intre marile puteri, ci si intre tari mai mici care se lupta pentru teritorii sau in numele religiei. Un astfel de conflict este si cel din Israel, unde se pare ca inca nu exista o solutie care sa multumeasca deopotriva partile implicate. Dar cum a inceput totul?

Israelul are o pozitie geografica importanta, in Orientul Apropiat, fiind marginit la nord de Liban, la est de Siria si Iordania, iar la vest de Egipt. Localizarea este relativ importanta datorita iesirii intinse la Marea Mediterana in vest si in sud la golful Akaba. Pozitia geografica a Israelului, o fasie de pamant la incrucisarea de drumuri intre Europa, Asia si Africa, punte intre Mediterana la vest si Marea Rosie si Oceanul Indian la sud, a fost un factor hotarator pentru evenimentele intamplate pe aceste meleaguri de-a lungul mileniilor.

Prin insasi aceasta pozitie geografica a servit drept loc de intalnire a diverselor civilizatii, drept fereastra a lumii vechi spre Apus, deci drept o arena culturala, care a atras atentia si interesul tuturor si a servit ca un amalgam de culturi, care au influentat soarta locuitorilor, atat in ce priveste viata lor zilnica, cat si aspectul lor politic si militar.

Regiunea numita de romani in antichitate Palestina corespunde aproximativ teritoriului dintre raul Iordan si Marea Mediterana. Primii locuitori cunoscuti ai regiunii palestiniene au fost canaanitii incepand cu mileniul III i.Hr, un popor urbanizat organizat in orase-stat, unul din ele fiind Jericho. Zona se afla la intersectia a mai multe culturi si influente printre care Egipt, Siria si Mesopotamia. In secolul XIV i.Hr, cand puterea egipteana din zona a inceput sa slabeasca, noi triburi de invadatori, respinse sau asimilate pana atunci de canaaniti, si-au facut aparitia in zona.

Cele mai mari grupuri au fost evreii, o grupare de triburi semite din Mesopotamia si filistinii, un neam de origine indo-europeana. Palestina este identificata, de regula, cu Canaan, Tara Sfanta sau Israel. Dintre acestea, Tara Sfanta detine o importanta majora pentru cele trei mari religii monoteiste: iudaica, crestina si islamica. Aceste valente au impus o viziune prevalent religios-istorica asupra trecutului Palestinei.

Situatia independentei acestor teritorii a fost mereu una incerta si dominatia marilor imperii aici incepe in anul 63 i.H cand Ierusalimul a fost cucerit de romani. Dupa destramarea teritoriala a Imperiului Roman din anul 395 d.H., Ierusalimul, precum intrega Palestina, face parte din Imperiul Bizantin. In anul 634 Palestina intra in componenta Califatului Arab. In anul 1099 cavalerii cruciati, ocupa Ierusalimul. Urmeaza o perioada de dominatie araba, perioada in care creste importanta sociala si economica a Ierusalimului. In anul 1516 sultanul otoman Selim I cucereste Syria si Palestina, includandu-le in Imperiul Otoman.

Pana in 1881, mai multi lideri evrei sustin o miscare de refacere a poporului si culturii iudaice in Palestina, incurajand evreii din diaspora sa se reuneasca cu evreii ramasi in teritoriile palestiniene. In 1882, primul val de evrei soseste in Palestina, in numar de 7000. In Palestina arabii sunt ghetoizati in sectorul Gaza, Cisiordania si Ierusalimul Vechi.

Dupa Primul Razboi Mondial, la destramarea Imperiului Otoman, Palestina intra sub mandat britanic, pana in 1948, cand pe pamantul palestinian, impotriva vointei populatiei autohtone, a statelor arabe, a multor evrei chiar, sub egida Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei, este infiintat statul Israel cu capitala la Tel Aviv, mutandu-se ulterior la Ierusalim.

Populatia Israelului in prezent este de de proximativ 7,28 milioane locuitori. Are doua limbi oficiale, ebraica si araba, dar ebraica este vorbita de majoritatea locuitorilor. Araba este vorbita de minoritatea araba si de evreii care au imigrat in Israel din statele arabe.

Populatia Israelului este predominant evreiasca, cu o minoritate araba consistenta, de confesiune musulmana sunita, iar in mica parte de confesiuni crestine sau druzi. Teritoriul Israelului este impartit in 6 districte administrative: Center, Haifa, Jerusalem, North, Southern si Tel Aviv care, la randul lor sunt impartite in 15 sub-districte. Din punct de vedere etnic populatia este formata din 76% evrei, 19% arabi si 5% alte minoritati. Este o democratie parlamentara si se vrea un stat evreiesc şi democratic, potrivit cu mesajul Proclamarii lui la 14 mai 1948. Evreii din Israel cuprind o majoritate de „nativi” - adica nascuti in tara, porecliti în limbajul curent „sabra” (in romaneste - sabri, în ebraica „tabarim”, restul fiind imigranti nascuti in strainatate si stabiliti la diferite varste în Israel.

Preview document

Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 1
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 2
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 3
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 4
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 5
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 6
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 7
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 8
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 9
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 10
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 11
Conflictul Israelo Palestinian și Efectele Sale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Conflictul Israelo Palestinian si Efectele Sale.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Construcție identitară europeană

Memorii etnice şi fluxuri politice în formarea identităţilor geopolitice europene – Kulturnations şi Staatnations Procesul european este o...

Identități geopolitice europene

să transfere altora propria paradigmă cultural-identitară îşi măreşte puterea necesară spre consolidarea securităţii proprii. Din această...

Ai nevoie de altceva?